TeheránDreamstime
StoryEditor

IRÁN – výnimočná exportná príležitosť pre slovenské firmy

02.06.2016, 00:00

Po uvoľnení sankcií voči Iránu sa Slovensku otvára priestor na nadviazanie tradičnej spolupráce z minulosti. Nerastné bohatstvo, automobilový priemysel a diverzifikovaná ekonomika je iba časť toho, čo robí pre slovenského exportéra z tejto krajiny obchodného partnera s veľkým potenciálom. Možnosti, ako nezmeškať tieto perspektívne obchodné príležitosti, budú prezentované na Exportnom klube organizovanom EXIMBANKOU SR 16. júna 2016 v hoteli Bankov v Košiciach.

Byť v Iráne medzi prvými je dôležité
O atraktivite tohto teritória pre Slovensko nie sú žiadne pochybnosti. Problematickejšie aj pre slovenských vývozcov však môže byť nadväzovanie budúcich obchodných vzťahov s partnermi z Iránu. Dôležitým faktorom je aj spôsob financovania alebo poistenia exportu a mnohé ďalšie skutočnosti, od ktorých závisí úspech či neúspech podnikania, resp. obchodovania v tejto krajine.

Užitočné informácie z prvej ruky
Na Exportnom klube v Košiciach  odznejú užitočné informácie od expertov na medzinárodný obchod a Irán. Veľvyslanci Ján Bóry a Drahomír Štos poskytnú prehľad o aktuálnej situácii v Iráne z ekonomického, hospodárskeho a politického hľadiska. Zástupca Veľvyslanectva Iránskej islamskej republiky prezradí špecifiká podnikania na iránskom trhu. Skúsenosti s exportom do Iránu priblížia Vojtech Zahustel a Pavol Harcek z KERAMETALU a Eva Zezulová zo Sberbank. Zástupcovia EXIMBANKY SR objasnia možnosti štátnej podpory exportu a ukážu modelové situácie financovania a poistenia exportu do Iránu. Po oficiálnych prednáškach budú mať účastníci možnosť diskutovať s jednotlivými spíkrami osobne. „V minulosti sme mali s Iránom silné obchodné väzby. Máme výnimočnú príležitosť tieto vzťahy opätovne vybudovať. Iránsky trh má takmer 78 miliónov obyvateľov, čo predstavuje obrovský priestor pre našich vývozcov. Slovenské spoločnosti majú iránskemu trhu čo ponúknuť – najmä z oblasti strojárstva, vodného hospodárstva, energetiky, obnoviteľných zdrojov energií či informačných a komunikačných technológií. EXIMBANKA SR je pripravená podporiť projekty slovenských exportérov do Iránu.“ povedala vrchná riaditeľka EXIMBANKY SR Ing. Mgr. Miriam Letašiová.

EXIMBANKA SR stojí za slovenskými exportérmi
Séria Exportných klubov odštartovala začiatkom roka 2015.  Program sa zameriava na rôzne oblasti medzinárodného obchodu – od legislatívnych, ekonomických či finančných až po kultúrne a diplomatické. Kluby sú určené pre manažérov a zástupcov malých, stredných, ale aj veľkých podnikov exportujúcich alebo uvažujúcich o možnostiach rozšírenia svojho biznisu za hranice Slovenska. Účasť na podujatí je bezplatná,  nevyhnutné je však prihlásiť sa vopred kvôli obmedzenej kapacite. Program podujatia vrátane prihlasovacieho formuláru záujemcovia nájdu na webovej stránke EXIMBANKY SR www.eximbanka.sk.


(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 19:25