StoryEditor

Výrobné tajomstvo kvalitného nápoja? Talentovaný človek za ním

27.10.2016, 00:00

Každý alkoholický nápoj má nositeľa svojho umenia. Tak ako sa someliér vyzná vo víne, sládok rozumie pivu aj Metaxa má svojho Metaxa Mastera. Od samotného počiatku v roku 1888 je za  hodvábnu jemnosť, ktorá je poznávacím znamením Metaxy zodpovedný len jeden hlavný odborník. Každý Metaxa Master je strážcom pokladu, ktorý mu zanechal zakladateľ značky.

Constantinos (Costas) Raptis je ešte len piatym masterom v poradí od vzniku značky a oddane stráži tento vzácny nápoj viac ako 30 rokov. Úzkostlivo dozerá proces zrenia a majstrovsky mieša jednotlivé zložky. Je garanciou kontinuity autentického charakteru Metaxy, stráži tajomstvá značky a neustále pozdvihuje jej úroveň. Skutočná láska k práci je kľúčovým základom jeho talentu. S dôverou vo vlastný inštinkt sa necháva viesť, aby vybral a namiešal hroznové destiláty, muškátové vína, kvety a byliny tak, aby dosiahol ospevovanú zamatovú jemnosť Metaxy.

Správny pomer je hotová alchýmia

Oddanosť Costasa Raptisa značke sa začala, keď ako čerstvý absolvent aténskej univerzity, s titulmi z chémie a vinárstva a s vášňou pre víno, nastúpil pracovať pre Metaxu. A čo o výrobe najjemnejšieho jantárového alkoholu pod slnkom môže prezradiť? Kvalitné zrelé destiláty a aromatické muškátové vína z egejských ostrovov dodávajú Metaxe jedinečný kvetinový charakter. Najprv prebehne dvojitá destilácia hrozna troch odrôd vyzretých pod gréckym slnkom. Potom destilát starne v ručne vyrábaných dubových sudoch z francúzskej oblasti Limousin. Po dosiahnutí požadovanej zrelosti (označovanej počtom hviezdičiek) nastáva majstrovská práca Metaxa mastera, a to zladenie jednotlivých eaux-de-vie pre dosiahnutie unikátnej a konzistentnej chute. Následne sa destilát mieša s archívnymi muškátovými vínami z egejských ostrovov Samos a Limnos a s tajnou zmesou bylín a korenia (napr. extrakt z okvetných plátkov ruže). Na dosiahnutie výslednej jemnej chuti sa nápoj, ešte pred stáčaním do fliaš, necháva pol roka dozrieť v sudoch.

Zakaždým iná a predsa vždy tá istá

Počas rokov sa Costas Raptis podpísal pod mnohé z výtvorov značky Metaxa. Pri výrobe Metaxy 5*a 7* sa snaží zachovať vzácne dedičstvo a autenticitu pôvodnej receptúry. Metaxa 12* je jeho vyšperkovaným vlastným dielom, ktoré vás priam vyzýva k jeho objavovaniu všetkými zmyslami. Rovnako je Costas autorom zberateľského kúska Metaxa AEN, ktorá vznikla pri príležitosti 120. výročia založenia značky. Vtedy bolo naplnených symbolicky presne 1888 kryštálových karáf drahocenným obsahom legendárneho sudu No. 1, ktorému miestni s úctou hovoria Spyros. Ide o najstarší a najvzácnejší sud v pivniciach spoločnosti. V roku 2010 do ponuky pribudla Metaxa Private Reserve, keď Costas Raptis otvoril sudy so vzácnymi 30-ročnými destilátmi a zmiešal ich do jedinej limitovanej várky. Vlani Metaxa master ukázal svetu najnovšiu novinku Metaxa Angel´s Treasure, je zmesou bohatších a koncentrovanejších aróm, ktoré nám tu zanechali anjeli.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 10:11