StoryEditor

Zástupcovia 17 krajín sa v Prahe zišli na medzinárodnej konferencii VVER 2016

01.12.2016, 10:20

31. októbra 2016 bola v konferenčnej sále pražského hotela Diplomat zahájená trojdňová konferencia o jadrových reaktoroch VVER 2016, ktorej sa zúčastnili mnohí zástupcovia energetického a strojárenského sektoru zo 17 krajín, napríklad z Česka, Ruska, Bulharska, Slovenska, Turecka, Fínska a Čínskej ľudovej republiky. Konferenciu už tradične usporadúva Česká nukleárna spoločnosť v spolupráci s Európskou nukleárnou spoločnosťou, ÚJV Řež a Českým zväzom vedeckotechnických spoločností. Organizačne akciu zaisťuje AF Power agency.

Konferencia, ktorá sa koná raz za tri roky, je zameraná na jeden z najspoľahlivejších prevádzkovaných typov jadrových reaktorov, na technológie VVER, ktoré majú celkovo za sebou viac než 1 400 reaktorrokov bez vážnej havárie. Dnes ich po svete vyrába elektrickú energiu 78 a stavajú sa nové. Ruská korporácia pre atómovú energiu Rosatom aktuálne buduje 8 nových blokov typu VVER v Rusku a ďalších 36 v zahraničí.

„Pre prevádzkovateľa je najdôležitejšia a najzaujímavejšia účasť našich kolegov z inštitúcií, ktoré v histórii technológie VVER hrali kľúčovú úlohu. Preto si vážime spoluprácu s ruskou jadrovou korporáciou Rosatom, s pomocou ktorej do Prahy tradične prichádzajú odborníci z ruských projektových a inžinierskych organizácii. Môžeme diskutovať o najnovších trendoch s tými, ktorí stáli pri samotných začiatkoch technológie VVER a rozvíjajú ju dodnes,“ uviedol predseda Českej nukleárnej spoločnosti Daneš Burket.

Predmetom diskusie na konferencii VVER 2016 sú napríklad otázky udeľovania licencií pre reaktory VVER, ich výstavby a predlžovania prevádzky, ďalej vyraďovanie jadrových elektrární s reaktormi VVER z prevádzky a špecifiká ich následnej likvidácie. V neposlednom rade sa jedná aj o vývoj a používanie nových typov palív. Ďalšie príspevky sa zameriavajú na problematiku prípravy jadrových kapacít na prevádzku reaktorov, postavených na základe tejto technológie. Jedná sa aj o zvyšovanie výkonu a efektivity už existujúcich elektrární.

Na tomto fóre sa tradične schádza viac než 200 odborníkov z celého sveta a krajín, ktoré reaktory VVER prevádzkujú. Konferencie sa napríklad zúčastní predsedkyňa Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť ČR Dana Drábová, vládny zmocnenec pre jadrovú energetiku Jan Štuller, riaditeľ útvaru pre výstavbu nových jadrových elektrární ČEZ Petr Závodský a generálny riaditeľ ÚJV Řež Karel Křížek. Nechýbajú ani zástupcovia priemyselných organizácií z rôznych krajín a organizácií, ktoré prevádzkujú reaktory VVER.

V rámci programu vystúpi mnoho zahraničných hostí. O stavbe nových reaktorov VVER vo svojich krajinách porozpráva napríklad Minna Forsström, projektová riaditeľka fínskej spoločnosti Fennovoima, ďalej Nikolaj Drozdov, riaditeľ oddelenia medzinárodného obchodu Rosatomu, Attila Aszodi, zmocnenec maďarskej vlády pre rozšírenie JE Pakš, Ahmad Hiyasat, generálny riaditeľ jordánskej Spoločnosti pre jadrovú energiu a Zhang Yi, výkonný riaditeľ čínskej spoločnosti Jiangsu Nuclear Power, Co.

Miroslav Tkáč z Úradu jadrového dozoru komentuje predlžovanie prevádzky jadrových elektrární na Slovensku povedal: „Prevádzkové povolenie na Slovensku je časovo neobmedzené, ale podmienené periodickým hodnotením bezpečnosti. Cieľom tohoto hodnotenia je komplexne zhodnotiť bezpečnostné opatrenia a bezpečnostné výzvy, ktoré prichádzajú zo sveta. Zapracovávame tiež do našej legislatívy to, čo sa vo svete stane nového z hľadiska bezpečnosti. Ak náš úrad nebude spokojný s tím, ako elektrárne zavádzajú niektoré zásadné opatrenia, ktoré zvyšujú jadrovú bezpečnosť, budeme tvrdí čo sa týka ďalšej prevádzky.“

K medzinárodnej spolupráci v rámci krajín prevádzkujúcich podobný typ reaktorov Tkáč uvádza: „V rámci svojej činnosti spolupracujeme dosť úzko s českým jadrovým dozorom. Napríklad oblasť riadeného starnutia máme vo vyhláškach takmer rovnakú. Spolupracujeme aj s Maďarmi, stretávame sa so zástupcami dozoru oboch krajín na spoločných stretnutiach, kde si vymieňame skúsenosti a diskutujeme, kam by sme chceli ďalej smerovať v oblasti jadrovej bezpečnosti. "

 

Pred piatimi dňami bol do plnej prevádzky uvedený reaktor VVER novej generácie

Zahájeniu konferencie VVER predchádzala veľmi dôležitá udalosť: 26. októbra 2016 bol do plnej prevádzky uvedený prvý jadrový blok generácie III+ na svete. Ide o prvý blok Novovoronežskej JE-II s reaktorom VVER-1200. „Dosiahli sme veľmi významnú métu, ktorá jasne ukazuje, že vývoj reaktorov typu VVER je stabilný, jednotlivé generácie na seba dobre nadväzujú a že táto technológia má výborné vyhliadky do budúcna. Na tomto reaktore funguje najvýkonnejšia vysokorýchlostná parná turbína na svete s výkonom 1114 MWt. Prácu nového typu reaktora budeme sledovať s veľkým záujmom“, uvádza viceprezident Českej nukleárnej spoločnosti Miroslav Kawalec.

Konferencia potrvá do 2. novembra a jej súčasťou budú aj technické exkurzie: delegáti navštívia JE Temelín, spoločnosť Škoda JS a výskumný ústav ÚJV Řež.

História vývoja reaktorov typu VVER

Prvý ruský reaktor typu VVER bol skonštruovaný na základe skúseností s prevádzkou tlakovodných reaktorov na ruských jadrových ponorkách a uvedený do prevádzky v roku 1963. Ďalším bol reaktor VVER 365 v druhom bloku Novovoronežskej JE, ktorý začal dodávať elektrickú energiu do siete v roku 1969. Koncom 90. rokov bola prevádzka oboch blokov ukončená a vďaka nim získané skúsenosti sú dnes využívané pri predlžovaní doby prevádzky novších typov. 

Reaktory typu VVER-440, ktoré zahájili novú generáciu ruských reaktorov, sa stavali v sériách v Ruskej federácii, Československu, Nemecku, na Ukrajine a v mnohých ďalších krajinách.

Prvý reaktor generácie VVER-1000 bol uvedený do prevádzky v roku 1980 a teraz je najrozšírenejším reaktorom typu VVER: na svete ich funguje spolu 31.

26. októbra dosiahol pri meste Novovoronež (Rusko) prvýkrát plný výkon reaktor generácie III+, konkrétne VVER-1200. Ide o pokročilejší model reaktoru, ktorý funguje napríklad na JE Temelín. Z hľadiska bezpečnosti je hlavným špecifikom VVER 1200 unikátna kombinácia aktívnych a pasívnych bezpečnostných prvkov a vysoký koeficient využitia.

www.vver2016.com

 (pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 22:30