Nový SAP: Potrebuje vôbec moja firma meniť ERP systém?Atos
StoryEditor

Nový SAP: Potrebuje vôbec moja firma meniť ERP systém?

22.09.2021, 00:00
Slovenské firmy sa s prechodom na moderné riešenia neponáhľajú. Staršie verzie systémov na plánovanie podnikových zdrojov od spoločnosti SAP na Slovensku stále využíva približne 850 firiem a úradov. Mnohé z nich nevedia o tom, že SAP s ich podporou končí v roku 2027 a prechod na ERP (enterprise resource planning) systémy novej generácie SAP S/4HANA zatiaľ neplánujú. Časť z nich tak migrovať zrejme načas nestihne.

Nový ERP systém je založený na in-memory platforme SAP HANA. Používateľom poskytuje intuitívnejšie a priateľskejšie prostredie SAP Fiori. Databáza SAP HANA umožňuje firmám pracovať s firemnými dátami jednoducho, rýchlejšie ich vyhodnocovať a prispôsobovať tak svoj biznis meniacemu sa trhu. S/4HANA optimalizuje dátové modely a takzvanú business logic (teda vlastné usporiadanie systému) tak, aby ideálne komunikovali s platformou HANA. Práve možnosť efektívne pracovať s databázou SAP HANA je pre firmy jednou z hlavných motivácií na zavádzanie zmien.

Podpora staršej verzie SAP sa skončí v roku 2027. U nás ju pritom používa viac ako 800 firiem. Časť z nich zatiaľ migráciu nerieši, napriek tomu, že sa čas kráti a prechod na novšiu verziu trvá niekoľko mesiacov. Podľa dát spoločnosti Atos, ktorá je jedným z popredných implementátorov SAP, je na slovenskom trhu aktuálne kapacita na migráciu maximálne 20 firiem ročne a nie je dôvod očakávať, že by sa zvýšila. Kým teraz tak možno migrovať bez problémov, o dva roky už bude zložité nájsť osvedčeného partnera s voľnými kapacitami.

Kým medzinárodné firmy skloňujú digitálnu transformáciu vo všetkých pádoch a migrujú na systémy novej generácie, slovenské firmy sa zatiaľ nikam neponáhľajú. „Väčšinou migrujú slovenské pobočky zahraničných firiem, prípadne firmy, ktoré majú jasný business case. To často súvisí napríklad so zmenami vlastníkov, fúziami či naopak osamostatnením sa,“ približuje aktuálnu situáciu Milo Georgievski, manažér divízie SAP služieb pre ČR zo spoločnosti Atos, ktorú Gartner označil za jedného z najlepších implementátorov SAP.

Firmy, ktoré už migráciu na novú verziu riešiť začali, sa potom v zásade delia na dva tábory. Prvý využíva príležitosť a stavia si úplne nový systém na zelenej lúke. Druhý harmonizuje a integruje v súčasnosti využívané aplikácie a chystá ich na migráciu do nového systému. Ktorý model je vhodný pre vašu firmu? To podrobne rozoberieme v ďalšom diele.

5 chýb, ktoré vás pri prechode na nový SAP vyjdú draho:

1. S prechodom na nový SAP otáľate

Podpora starších verzií SAP sa končí už o šesť rokov, no napriek tomu väčšina firiem zatiaľ s prechodom na novú verziu ani nezačala. Očakáva sa pretlak záujmu, podľa odhadu Atos sa na veľkú časť organizácií ani nedostane.

2. Nechcete prechodu na nový SAP venovať čas tímu interných špecialistov

Nový SAP nemôže nadizajnovať IT oddelenie samotné. Kľúčová je podpora ľudí vedúcich biznis. Firmy často nedajú svojim zamestnancom dosť času na mapovanie potrieb a spoluprácu na projekte. Potom nie je prekvapivé, že sa adaptácia na nový SAP v čase posúva.

3. Nechcete prechod na nový SAP nijako mimoriadne komunikovať smerom do firmy

Pozitívne prijatie je pre nasadenie a úspešnú prevádzku nového systému kľúčové.

4. Pred migráciou si nepripravíte podrobnú analýzu a stratégiu

Nie je nič náročnejšie ako migrácia neusporiadaných dát a aplikácií, ktoré spolu optimálne nekomunikujú. Na prechode na nový SAP je najnáročnejší dizajn budúceho nástroja. Ak firma vie, čo potrebuje, možno digitalizovať v priebehu pár mesiacov.

5. Nevenujete pozornosť výberu partnera na migráciu na nový SAP

Partnera vyberajte podľa referencií konkrétneho riešiteľského tímu, skúseností vo vašom odbore a hlavne podľa „culture fit“ – zhody vašich organizačných kultúr.

 

(PR)

01 - Modified: 2021-09-24 12:25:03 - Feat.: 0 - Title: Greenfield vs. brownfield. Stratégie migrácie na nový SAP sa zásadne líšia
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 16:14