StoryEditor

Z jazdenia na koni k organizácii pretekov. Róbert Pál oceňuje návrat tradície do Bratislavy

12.05.2022, 00:00

Prestížne parkúrové preteky Pohár národov Longines EEF Series sa nezadržateľne blížia. Od 19. do 22. mája 2022 sa Tyršovo nábrežie v Bratislave stane miestom ostro sledovanej jazdeckej udalosti, na ktorej sa stretnú zástupcovia z 11 krajín. Riaditeľskej taktovky sa zhostil bývalý reprezentant Slovenska a 6-násobný účastník tohto podujatia Róbert Pál.

Návrat jazdeckej tradície do hlavného mesta Slovenska bol dlhoročnou ambíciou organizačného tímu, naplniť sa ju podarilo po takmer dvojročnej snahe. Po Grand Prix Bratislava je cieľom naštartovať novú kapitolu parkúru, prvým krokom bude práve míting Pohára národov v rámci centrálneho regiónu.

„Je to pre mňa veľmi nostalgické, viac ako 20 rokov som bol súčasťou podujatia na Slávii. Pohár národov sa vráti do Bratislavy po siedmich rokoch a takéto výnimočné podujatie po piatich, pretože pri 50. ročníku Grand Prix skončil Pohár národov a potom sme mali ešte dva samostatné Svetové poháre. Bola to veľká výzva, keď ma oslovili, pretože ročne organizujem 20 podujatí. Som rád, že sme si túto výzvu udržali a neodstúpili sme od toho. Čakajú nás dva vrcholy. Pohár národov je súťaž družstiev, v ktorej sa predstaví dokopy 11 tímov vrátane domáceho a bude sa bojovať o miestenky do semifinále tohto podujatia. Ďalším vrcholom bude Grand Prix jednotlivcov, ktorá sa započítava do kvalifikácie majstrovstiev sveta,“ načrtol detaily riaditeľ podujatia.

image
Pohár národov Longines EEF Series

Doslova na „zelenej lúke“ sa v priebehu niekoľkých dní vybuduje na Tyršovom nábreží špičkový jazdecký areál, ktorý bude porovnateľný so najvýraznejšími svetovými podujatiami v parkúre. Najväčšou výzvou pre organizačný tím bola voľba povrchu. Svoje o tom vie aj Róbert Pál: „Šiestym rokom organizujem podujatie v Šamoríne, preto viem, koľko úsilia ma to stojí a aký tím okolo seba potrebujem. Počas 14 dní nás čaká veľa roboty. Príprava terénu je absolútnou prioritou, pretože privítame top tímy s najlepšími svetovými jazdcami. Kvalita povrchu musí zodpovedať úrovni podujatia. Zároveň súčasný trend, či už ide o Monako, Paríž alebo Miami, je robiť podujatia na atraktívnych miestach. Tým je všetko zložitejšie, pretože všetko treba priviesť. Chceme to robiť dlhodobejšie.“

image
Pohár národov Longines EEF Series

Práve táto časť a odmeny pre jazdcov patria k najväčším položkám rozpočtu bratislavského Pohára národov, ktorý sa šplhá k cifre takmer milión EUR. Okrem samotného jazdeckého areálu, na ktorý je potreba až 1300 ton kvalitného piesku, musia vystavať boxy na ustajnenie a starostlivosť pre 350 koní, tribúnu pre divákov a aj miesto na sprievodné podujatia. „Očakávame 250 koní, čo znamená príchod približne 60 – 70 kamiónov. K tomu treba pripočítať nespočetné množstvo sena, pilín a ďalších vecí, ktoré sú štandardom v stajniach. Taktiež 68 – 72 kamiónov piesku. Špeciálnemu pieskovému povrchu sa budú venovať štyri dni ľudia, ktorí nedávno stavali podobné podujatie v Dallase,“ ozrejmil detaily riaditeľ podujatia. Míting bude druhý v seriáli Pohára národov v rámci centrálneho regiónu. V bratislavskej kvalifikácii sa hrá o päť miesteniek do semifinále (30. júna - 3. júla, Budapešť).

Počas štyroch dní (19. - 22. mája) sa Tyršovo nábrežie premení na špičkový jazdecký areál so všetkým, čo k nemu patrí. Na svoje si prídu aj návštevníci, ktorí budú mať pred sebou nielen panorámu nábrežia hlavného mesta, ale aj možnosti bohatého sprievodného programu. Podľa slov organizátorov je nachystaná EXPO výstava, food zóna, možnosť vyskúšať si jazdu na koni a rôzne ďalšie činnosti spojené s týmto športom. Na tribúny sa môže dostať až 3000 divákov denne. Vstup na Pohár národov je zdarma.

„Chceme všetkým ukázať ľudský prístup a krásy Bratislavy tak, aby od nás odchádzali s dobrým pocitom. Verím, že sa ľudia prídu na súťaž pozrieť a vytvoria popri Dunaji krásnu atmosféru. Cieľom je pokračovať v tradícii, ktorá sa budovala na Slávii,“ dodal na záver Pál.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
01. máj 2024 23:37