StoryEditor

Situácia v energetike zvýhodňuje tých, ktorí investovali skôr

18.07.2022, 00:00

Pre mnohé firmy je dnes zníženie energetických nákladov kľúčovou prioritou, hovorí Ján Paulíny, riaditeľ obchodu a marketingu v spoločnosti IPESOFT. Historický nárast cien podľa neho núti všetkých hráčov na trhu, aby sa podrobne pozreli na svoju spotrebu a využili technologické možnosti pre jej optimalizáciu.

Čo sa dozviete:

  • Či firmy môžu obmedziť vplyv rastúcich cien energií.
  • Prečo rast cien podporuje implementáciu ekologických riešení.
  • Akú úlohu zohrávajú informačné technológie v energetike.
  • Ktoré energetické trendy sa v budúcnosti môžu stať priemyselným štandardom.
  • Ktoré z priemyselných riešení majú zmysel aj pre domácnosti.

.

Čo podľa Vás momentálne najviac trápi slovenské firmy v oblasti energetiky?

Ceny, ceny a ešte raz ceny. Prudký nárast cien energetických komodít ako sú plyn a elektrina, sa stal kritickým problémom pre mnoho firiem na Slovensku i v zahraničí. Dlhodobo zaužívané procesy a štandardy dnes nefungujú a firmy sú nútené sa adaptovať. Ja osobne to pozorujem pri komunikácií s našimi zákazníkmi.

Veľké energetické firmy sú nútené hľadať nové spôsoby, ako odstrániť závislosť na doterajších dodávkach energetických nosičov. Diverzifikácia zdrojov je náročný proces, ktorý si vyžaduje množstvo úsilia, nákladov a inovácií pri zmene interných procesov.

Na strane spotrebiteľov, energeticky náročný priemysel je konfrontovaný s obrovským nárastom nákladov na elektrinu, plyn a teplo. Ak na prelome rokov 2020/2021 stála MWh elektriny na burze okolo 50€, dnes môžeme počítať s mnohonásobne vyššou cenou. Predchodcom prudkého zdražovania elektriny bolo obdobie dlhodobého klesania, resp. stagnácie a tak bol nastavený aj trh, obchodovanie s energetickými komoditami, či kalkulácia rizík. Viaceré metodiky dnes nefungujú dobre a sú potrebné nové prístupy, vyžadujúce aj rozsiahle zmeny v zaužívaných postupoch.

Mnohé z daných problémov je možné aspoň čiastočne riešiť s využitím IT technológií. S akými požiadavkami sa najčastejšie stretávate?

Vzhľadom na situáciu na trhu, neexistuje žiadne kúzelné riešenie, ktoré by dokázalo úplne eliminovať vplyv rastu cien. Existujú však spôsoby, ako ho zmierniť, aj s využitím moderných technológií a IT systémov. Zvýšený záujem o riešenie energetických otázok zo strany firiem vnímame aj my. V podstate ide o požiadavky na optimalizáciu nákladov pomocou dvoch základných prístupov.

Jednoduchším riešením je zníženie spotreby prostredníctvom optimalizácie využitia nakúpených energií. Ako som spomínal, energie boli donedávna relatívne lacné a tlak na ich efektívne využitie preto nebol tak vysoký. Dnes sa na nás firmy obracajú s tým, že chcú mať digitalizovaný celý proces práce s energiami, chcú vedieť kde presne sa u nich energie míňajú, či to je efektívne a ako im vieme pomôcť ušetriť.

Vyžaduje si to spracovanie veľkého objemu údajov s heterogénnych zdrojov s rôznou kvalitou a s nutnosťou ich vyhodnotenia v reálnom čase. Cieľom je identifikovať, automatizovať a zefektívniť kľúčové procesy a poskytnúť manažérom a v neposlednom rade dispečerom všetky relevantné informácie, pre ich kvalifikované rozhodnutia.

Výhody IT riešení rád ukazujem na konkrétnom príklade od nemenovaného zákazníka. V ich výrobe na jednom spoji dlhodobo unikala para. Neohrozovalo to bezpečnosť, tak to nebolo pre zamestnancov prioritou. Po digitalizácií IT systém vyhodnotil, že únik stojí firmu desiatky tisíc € ročne (pri dnešných cenách by to bolo omnoho viac). Keď to videl manažment, únik okamžite opravili.

Čo je tým komplexnejším riešením?

Iné firmy okrem zefektívnenia spotreby nakúpenej energie využívajú aj samovýrobu elektriny prostredníctvom fotovoltaiky alebo moderných kogeneračných jednotiek. Vlastná energia tak aspoň čiastočne pokrýva potreby firiem a aj ich dodávateľa energií. Energia je pritom mnohokrát výsledkom výrobnej technológie, či nevyhnutnej záložnej kapacity pre zabezpečenie kontinuity core biznisu firiem.

Nie sú už iba spotrebiteľmi, ale stávajú sa aktívnymi účastníkmi na energetickom trhu, rovnako ako napríklad teplárne, vodné elektrárne alebo iní výrobcovia. Samozrejme, toto je veľmi zjednodušené, pretože byť plnohodnotným hráčom si vyžaduje plnenie technických či certifikačných podmienok. IT systémy sú využívané nie len na monitorovanie, riadenie a optimalizáciu, ale aj na integráciu firmy s externými subjektmi v rámci Slovenska a celého EÚ priestoru.

Musia vedieť plánovať a predikovať svoje kľúčové parametre dôležité pre trh - budúcu spotrebu, ceny komodít, vplyv počasia na výrobu solárnej energie a pod. Ďalej musia elektrinu vedieť ekonomicky zobchodovať, v súlade s platnou legislatívou a všetkými predpismi. IT systémy a technológie zohrávajú pri všetkých spomínaných procesoch kľúčovú úlohu a zabezpečujú automatizáciu množstva technicko-procesných detailov. Takto by sme mohli spomenúť ďalšie detaily a súvislosti.

Aké energetické trendy ste na trhu zaznamenali pred tým, ako sa stal prioritnou témou rast cien?

Pred rastom cien na trhu dominovali témy ako zelená energia, implementácia nových technológií a zásadná zmena energetiky v rámci EÚ. Všetky spomenuté témy sú v súčasnosti už súčasťou legislatívy u nás. Implementácia zimného energetického balíčka priniesla mnoho procesných zmien v oblasti regulácie trhu, možnosti obchodu s podpornými službami v priestore EÚ, obchodnými príležitosťami ako je agregácia flexibility. Boli zadefinované nové subjekty na trhu - agregátor a prosumer.

Zatiaľ čo technológie ako fotovoltaika, batériové úložiská, inteligentné merače a Industry 4.0 možnosti sú na trhu už dlhšie, ich reálnu implementáciu a efektívne využitie brzdila absencia jasného legislatívneho rámca a regulačných pravidiel. Evidentne významne narástli možnosti na samovýrobu energie a firmy, ktoré energetiku riešili aj pred rastom cien, tak získali omnoho väčšiu motiváciu investovať do inovácií v oblasti ekológie a moderných technológií. Dlhodobé legislatívne zmeny zároveň prinášajú aj vysoký tlak na znižovanie emisií a zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti.

Pre mňa osobne bol veľmi zaujímavý aj trend komplexného pohľadu na IT a energetiku v celom výrobnom procese. Niektoré energeticky náročné firmy si už pred pár rokmi uvedomili, že energie sú súčasťou všetkých výrobných procesov. Ak teda dokážu využiť IT systémy na monitorovanie a riadenie toku energií, získané informácie vedia použiť nie len na ušetrenie energetických nákladov, ale aj na optimalizáciu celého výrobného procesu.

Išli momentálne dané témy do úzadia?

Práve naopak. Vysoké ceny síce ovládli diskusiu v energetike, možnosti ich zmiernenia sú však veľmi blízko spojené s trendami, ktoré dominovali už dávnejšie. Pri dnešných cenách má efektívnejšie využívanie energií omnoho vyššiu prioritu z hľadiska firemných aktivít a investícií.

Samozrejme, inflácia ovplyvnila aj výšku investícií do technológií a cenu práce v oblastiach, ako sú obnoviteľná energia, batériové úložiská, inteligentné merania. Ide ale o značný nepomer v porovnaní s nárastom cien energií. Ekologický aspekt podnikania tak získal aj veľmi jasný ekonomický zmysel a nie je už iba nákladovou položkou.

Ako sa s turbulentnými zmenami na trhu vyrovnáva Vaša spoločnosť a Vaši zákazníci?

IPESOFT je na trhu už takmer 30 rokov a dlhodobo je naším cieľom prinášať expertízu a moderné technológie zákazníkom, ktorí energetiku riešia dennodenne, ale aj tým, pre ktorých to je relatívne neznáma problematika. Pre nás ako dodávateľa energetických IT riešení je jednou z najdôležitejších zmien práve zvýšený záujem o energetiku zo strany firiem a verejnosti. Energeticky náročný priemysel a iné subjekty na trhu, majú dnes omnoho väčšiu motiváciu mať svoje procesy viac pod kontrolou a využívať príležitosti na trhu.

Môžem povedať, že situácia v energetike dnes praje viac tým, ktorí investovali, keď sa to iným možno zdalo zbytočné resp. predčasné. Dnes majú technologický, procesný a hlavne dátový náskok. Potrebné adaptovanie na aktuálne požiadavky je pre nich skôr upgradom. Neznamená to však, že sa ich extrémne rasty cien nedotkli. Neustále s nimi aktívne spolupracujeme a snažíme sa nájsť nové možnosti ako inovovať ďalej a ešte viac zmierniť negatívny dopad zmien.

Novším zákazníkom, ktorí doteraz nemuseli energetiku riešiť, sa snažíme čo najrýchlejšie odovzdať naše desaťročia skúseností a pomôcť im tak rýchlo implementovať potrebné riešenia.

Osobne ma veľmi teší, že v súčasnej situácií a aj pred tým, v čase Covidu, rozvíjame aj naše zahraničné aktivity, vrátane tých ukrajinských. Tie sa nielenže nepozastavili, ale podarilo sa ich rozvíjať. Skúsenosti z nových trhov so špecifickými podmienkami sú vždy zaujímavé a pomáhajú nám rozširovať našu expertízu.

Aké technológie a riešenia budú podľa Vás v budúcnosti štandardom pre firmy aj domácnosti?

IPESOFT sa venuje dodávaniu IT riešení pre podnikateľské subjekty, tak sa skúsim najprv vyjadriť k firmám. Vzhľadom na to, že trh s energiami pre firmy nie je regulovaný ako pre domácnosti, práve ich momentálny rast cien ovplyvňuje najviac. Preto si myslím, že sú výrazne viac motivovaní inovovať. Práve využitie obnoviteľných zdrojov pre samovýrobu, v kombinácií s batériovými úložiskami a aktívnym pôsobením na trhu, sa podľa mňa v dohľadnej dobe stane pre energeticky náročný priemysel mainstreamom. S požiadavkami podobného charakteru sa stretávame už dnes, samozrejme ich možnosti sa ešte rozšíria s príchodom agregácie flexibility.

Predpokladané ceny energií na najbližšie obdobie podľa mňa prajú aj energetickým inováciám v domácnostiach. Najmä pre rodinné domy znie veľmi lákavo možnosť samovýroby, s využitím solárnej energie, v kombinácií s interným (napr. elektromobil) alebo externým (virtuálna batéria distribútora) úložiskom, s efektívne nastavenou hodnotou rezervovanej kapacity. Technológie v oblasti inteligentnej domácnosti už dnes prinášajú rozsiahle možnosti pre efektívnejšie monitorovanie a spotrebu energií. Všetko však značne záleží aj na podpore zo strany štátu a legislatíve.

Ing. Ján Paulíny pôsobí od roku 2010 ako riaditeľ obchodu a marketingu v spoločnosti IPESOFT, spol. s r.o. Žilina. Skúsenosti s aplikáciou IT pre energetiku, priemysel a dopravu sú výsledkom participácie na spoločensky významných projektoch pre podniky na Slovensku i v zahraničí.

IPESOFT poskytuje výkonné IT riešenia pre energetické, priemyselné a dopravné spoločnosti na Slovensku a v širšom regióne. Zákazníkom pomáha využiť najnovšie technológie a expertízu pre spojenie ich ekonomických a ekologických cieľov. Medzi ich zákazníkov patria výrobcovia a distribútori energie, energeticky náročný priemysel, centrálni zásobovatelia teplom a obchodníci s energetickými komoditami.

www.ipesoft.com

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 01:47