StoryEditor

Ticho, krása, vŕzganie snehu pod nohami. To je lyžovačka v Rakúsku

05.09.2022, 00:00

Premýšľate, či sa vydať spoločne s rodinou, či len tak jednoducho sami s vlastnými myšlienkami a oddychom do hôr, kde snehové vločky dávajú dobrú noc? Túžite si aktívne oddýchnuť, užiť si ticho, ale aj zažiť dobrodružstvo a zapiť to teplým punčom? Ak však hľadáte nielen kopu snehu, ale aj upravené zjazdovky, kompletný servis pre lyžiarov, zasnežené svahy – vlastne raj lyžiarov, ste v rakúskych Alpách správne. Pre všetkých milovníkov zimných športov tu nájdete prakticky všetko. Od lyžiarskych svahov, samozrejme aj pre snowboardistov, miesta na sánkovanie s deťmi či trate pre bežkárov. Toto všetko určite v rakúskych horách nájdete.

Prečo práve Rakúsko?

Ak premýšľate nad zimnou dovolenkou, ale máte strach cestovať príliš ďaleko, je Rakúsko tou ideálnou krajinou, kde vás pohostia nielen viedenským rezňom či „sacherkou“. Je tu jednoducho všetko, čo si môžete priať, a to nielen v zime. Užijete si tu bezstarostnú dovolenku plnú upravených svahov aj kvalitné reštaurácie, či už v rezortoch alebo na privátoch. Z kvalitne upravenej zjazdovky sa môžete zviesť ho horúceho prameňa, potom si oddýchnuť v saune, alebo odpočinutí rovno do reštaurácie na niečo dobrého pod zub. Zima v Rakúsku za každých okolností ukazuje svoje najlepšie stránky. A keby ste toho už mali dosť, stačí len zbehnúť na autobus či vlak a do nášho hlavného mesta to máte na skok.

Zážitky na zjazdovke i mimo nej

Pohyb na čerstvom vzduchu, neskutočne modrá voda z ľadovcov, spoločné chvíle s rodinou a priateľmi na útulnej chate, či luxusnom hoteli. Lyžiarska dovolenka patrí jednoznačne k tým najlepším spôsobom, ako si oddýchnuť, načerpať sily a zároveň si užiť voľnosť a ticho snehových vločiek. Keď sa postavíte hore na zjazdovku s úchvatnou horskou panorámou pred vami, naplní vás pocit nekonečnej slobody. Potom stačí už len sa rozbehnúť a užívať si jazdu dole svahom a zanechávať za sebou oblačná zvíreného prašanu. Vďaka nespočetným možnostiam ubytovania priamo pri zjazdovkách, ale aj obďaleč,  si lyžovačku môžete vychutnávať doslova od rána do večera. V strediskách zimných športov v Rakúsku na vás totiž čaká celkovo 22.000 km zjazdoviek.

image

Kaprun

Travel Trex

Láska k zime

Bez dobrej snehovej pokrývky robí lyžovačka dovolenkárom radosť iba na „polovičný úväzok“. Veľa lyžiarskych stredísk v Rakúsku sa však môže pochváliť vysokou zárukou snehu, pretože  počas roka sú v prevádzke minimálne 100 dní v roku s minimálne 30 cm vrstvou snehu. Okrem lyžovania v perfektne upravených lyžiarskych strediskách sa môžete vybrať na túru či pokojnú prechádzku, kŕmiť lesné zvieratá alebo si užiť jazdu na saniach s konským či psím záprahom. Aj príroda naplnená zimným pokojom sa totiž môže stať miestom neopakovateľných zážitkov. Keď sú teploty pod nulou a ľadová pokrývka je dostatočne hrubá, predstavuje to výnimočný zážitok, ladne sa korčuľovať, prechádzať, či dokonca surfovať na niektorom z mnohých zamrznutých jazier.

Národný šport na kvalitných svahoch

Národný šport v Rakúsku je lyžovanie, hneď za ním nasledujú ďalšie zimné športy: snowboarding, skoky na lyžiach, beh na lyžiach. Ako sa hovorí, tu ľudia rodia už s lyžami na nohách. Významné lyžiarske strediská, množstvo kilometrov perfektne upravených zjazdoviek, horské kvalitné lanovky a vleky, kvalitné služby a krásne alpské prostredie. Keď spomenieme napríklad Tirolsko - Kitzbühel, St. Anton am Arlberg, ďalej Flachau, Zell am See, alebo Salzburger "Skiwelt amadé", kde je celkovo 860 km zjazdoviek a 270 vlekov. Ďalšie najznámejšie centrá pre lyžiarov sú aj v Korutánsku (Heiligenblut, Malnitz, Flattach), v Štajersku (Schladming, Rohrmoos, Ramsau am Dachstein) a v strediskách bližšie k Bratislave (Semmering, Stuhleck, Hochkar). Nájdete tu množstvo možností aj na „freeride“, snowboarding, trate pre bežkárov a sánkarske dráhy. Snowboardingové a sánkarske dráhy sú v každom väčšom zimnom stredisku ako napríklad Kaprun, Sölden či Hintertux.

Zopár info na záver

Vo všeobecnosti sa maximálne odporúča nosiť lyžiarsku prilbu! Zákonná povinnosť nosiť prilbu pre lyžiarov do 15 rokov platí v Salzbursku, Hornom Rakúsku, Štajersku, Dolnom Rakúsku, Korutánsku, Burgenlande a vo Viedni. Buďte na lyžiarskom svahu ohľaduplní a neohrozujte nikoho. Zároveň sledujte pohyb iných lyžiarov či snowboardistov (vlastne všetkých) a svoju rýchlosť prispôsobte štýlu a jazdy a vašim schopnostiam. Nezastavujte na úzkych alebo neprehľadných miestach na zjazdovke a po páde sa snažte čo najskôr miesto uvoľniť, aby ste predišli stretu s iným lyžiarom. Rakúšania sú pracovití, precízni, kresťanskí, ctia si tradície a holdujú romantike. Potrpia si na kvalitu služieb, čistotu a ochranu prírodného prostredia. Preto tak pekne Rakúsko aj vyzerá. Preto zvážte svoje správanie a dodržiavajte pravidlá a zvyky danej krajiny.

Takže, ak si neviete vybrať, kam ísť na lyže, prečítajte si tento článok a uvidíte, že v Rakúsku je z čoho si vyberať. A ničím nerušenej lyžiarskej dovolenke už nič nestojí v ceste. Tschüss 😊

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 03:10