StoryEditor

Víkendové výlety na ktoré tak skoro nezabudnete!

02.09.2022, 00:00

Bude to chodenie po baroch v Dubline, prechádzky po historickom Bruseli alebo nakupovanie v Miláne? Európske mestá sú ideálne na víkendové výlety – sú pre ne priam stvorené. Kontinent s históriou, ktorá trvá viac ako dve tisícročia, je rôznorodá, a ponúka... v podstate takmer všetko. Sú tu staré obľúbené miesta – Benátky, Paríž, Rím – ale sú tu aj podceňované menšie mestá, ktoré sú dostatočne kompaktné na to, aby ste ich mohli preskúmať za jeden víkend. Kam si teda zaletieť na víkend?

Brusel – kde sa história stretáva s moderným svetom

Brusel je najpodceňovanejším mestom v Európe – priame lety z Bratislavy trvajúce len približne hodinu a pol, vás teleportujú do mesta plného nádhernej modernej i historickej architektúry, preplnených pivných barov a najlepšou čokoládou na svete. Brusel je tiež domovom špičkových múzeí, ale povedzme si úprimne, tie asi nebudú hlavným dôvodom, prečo navštíviť Brusel. Nájdite si preto pekné miesto a vychutnajte si sobotňajší obed v podobe belgických hranoliek alebo mäsových guličiek. Bruselské hlavné námestie, hoci je plné turistov s fotoaparátmi, si zamilujete – jeho zlaté štíty a gotické stredoveké veže z neho stále robia jedno z najpôsobivejších námestí v Európe. Vydajte sa po Rue de lEtuve k ďalšiemu orientačnému bodu Bruselu, soche Manneken Pis (Cikajúci chlapec). Nenechajte si ujsť ani brázdenie kľukatých uličiek stredovekého centra mesta, Atomium, alebo moderné centrum, kde sídlia európske inštitúcie.

image
shutterstock.com

Malta vás milo prekvapí

Malé, ale zároveň elegantné hlavné mesto Malty, Valetta, ponúka snáď všetky odrazy zlatistej farby. Toto miesto je jednou z najkompaktnejších mestských destinácií v Európe. Očarí vás bohatou históriou. Postavené bolo v roku 1566 na polostrove medzi dvoma prírodnými prístavmi a je zapísané aj na zozname UNESCO. So svojimi pozlátenými katedrálami, oslnivými záhradami a veľkolepými kaštieľmi budete mať celý víkend rozhodne čo robiť. Vstúpte do mesta cez mestskú bránu, ktorú navrhol Renzo Piano, prejdite sa po dláždených uliciach a zakončite deň plavbou loďou v miestnom prístave. V teplejších mesiacoch si môžete naplno užiť aj pieskové pláže, ktoré ponúkajú nádhernú tyrkysovo modrú vodu.

Malta bola v minulosti pomerne nedostupnou destináciou, kam si mohol dovoliť kúpiť letenky iba málokto. Dnes je všetko inak – môžete pokojne letieť jednou leteckou spoločnosťou tam a inou späť, aby ste vaše cestovné náklady znížili na minimum. Nájsť takéto letenky vám pomôžu rôzne vyhľadávače – lietanie nikdy nebolo jednoduchšie a dostupnejšie.

Načerpajte energiu v Dubline

Dublin, mesto literatúry, hudby a pohostinnosti, je miestom, kde si môžete oddýchnuť a rozprúdiť vašu kreativitu. Letenky do Dublinu sa takmer celoročne pohybujú v dostupných cenových reláciách, a preto si toto mesto môžete užiť prakticky kedykoľvek. Nočný život sa točí okolo krčiem a reštaurácií, ktoré nájdete na dláždených uliciach historického Temple Baru. Cez deň zamierte do knižnice na Trinity College, ktorá je domovom slávnej Book of Kells, a nezabudnite na literárnu prehliadku mesta po stopách slávnych spisovateľov ako Joyce, Beckett a Yeats.

K Írsku nepochybne patrí kvalitné írske pivo a whisky, preto nevynechajte návštevu Guinness Storehouse alebo Jameson Distillery. Dublin je mesto, ktoré víta návštevníkov s otvorenou náručou. Vládne tu dobrá nálada, smiech, a uvoľnená atmosféra, ktorá je na víkendový odpočinok ako stvorená. Ak máte viac času, požičajte si auto a zamierte do prírody alebo na neďaleké zelené pastviny, rôzne hrady či usadlosti. Tie vás rozhodne nenechajú chladnými. Auto si dnes môžete požičať už naozaj jednoducho – napríklad za pomoci eSky, ktorá všetko potrebné vyhľadá a vyrieši za vás.

image
shutterstock.com

Starý dobrý Rím

Objavte rímske starožitnosti, skvelé múzeá, kvalitné reštaurácie a rušné talianske bary. Objavte staroveký svet vo večnom meste Rím. Navštívte gladiátorskú arénu Koloseum, 2000 rokov starý chrám známy ako Panteón, a najväčší kostol na svete, ktorým je Bazilika svätého Petra. Pozrite si slávny Michelangelov obraz v Sixtínskej kaplnke, preskúmajte butiky, remeselnícke dielne a tradičné reštaurácie v stredovekej štvrti Monti. Alebo sa vydajte za hranice Vatikánu – pozrite sa na luxusné obchody a elegantné námestia v Prati a dovoľte si stratiť sa vo Vatikánskych múzeách. Nádherný výlet môžete zakončiť skvelým talianskym jedlom a vínom, na ktoré budete spomínať ešte celé mesiace po vašom návrate domov.

Nech už sa rozhodnete cestovať kamkoľvek, víkendové výlety nikdy neboli dostupnejšie. Internetové vyhľadávače leteniek vám pomôžu rýchlo a ľahko vyhľadať tie najlepšie a najlacnejšie možnosti, ktoré sú navyše flexibilné. Mnohé, ako napríklad eSky, vám tiež pomôžu s prenájmom auta, poistením, alebo ubytovaním. Tak čo, už viete kam si najbližšie zaletíte?

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:55