Eltma
StoryEditor

Opotrebované pneumatiky patria do pneuservisu

02.11.2022, 00:00

Obyvatelia Slovenska môžu svoje opotrebované pneumatiky odovzdať v akomkoľvek pneuservise alebo na predajných miestach, a to bezplatne. Koncový užívateľ má zákonné právo ponechať opotrebovanú pneumatiku zadarmo, a to aj v prípade, že nič nekúpil a nevyužil žiadne služby. Táto povinnosť pre pneuservisy a predajcov vychádza zo zákona a jej porušenie môže byť sankcionované Slovenskou inšpekciou životného prostredia.

Ak sa v obci nenachádza vhodný distribútor pre spätný zber pneumatík, podľa ustanovenia Zákona o odpadoch má obec právo požiadať o uzavretie zmluvy o spätnom zbere pneumatík s výrobcom, alebo OZV. Miesto zberu, okrem povinnosti odovzdávať u distribútorov, musí byť zakotvené vo Všeobecnom nariadení (VZN) o nakladaní s odpadom, a toto VZN musí byť následne schválené.

Miesta, ktoré bezplatne zváža OZV Eltma pre povinné osoby, ktoré  tento zber a spracovanie financujú, občania nájdu na stránkach https://www.eltma.sk/ v sekcii Zberné miesta.

Snahou organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ELTMA je prevencia vytvárania čiernych skládok, a to tým, že svoju sieť udržuje čo najširšiu a dostupnú v rámci celej republiky a pre miesta spätného zberu je aj garantom bezplatného odvozu vyzbieraných pneumatík po celú dobu zmluvného vzťahu. Treba povedať, že zber a spracovanie pneumatík je zarátané v cene pneumatiky a pri kúpe musí byť táto informácia na predajnom doklade uvedená.

ELTMA okrem toho, že zabezpečuje odvoz a spracovanie pneumatík, kontroluje aj takzvaný materiálový tok. Teda cestu každej pneumatiky od uvedenia na trh, až po spracovanie. "Monitoring materiálového toku je zásadný nielen pre evidenciu zo strany štátu, ale aj kontrolnú činnosť. Vďaka nej možno odhaľovať nekalé praktiky neférových hráčov," vysvetľuje konateľ spoločnosti ELTMA Radim Filák. "Je tu reálne riziko nekontrolovateľného importu použitých pneumatík zo zahraničia. Treba mu zabrániť, aby sa zo Slovenska nestal jeden veľký smetný kôš. Okrem toho vieme z monitoringu dešifrovať reálnu situáciu na trhu a stanoviť limity na zber a spracovanie pneumatík."

Čo sa deje s takto vyzbieranými pneumatikami? Vyrába sa z nich gumený granulát, ktorý sa využíva napríklad na výrobu protihlukových bariér. Ďalej sa tiež využívajú energeticky. Využitie opotrebovaných pneumatík sa riadi platným Programom odpadového hospodárstva Slovenska. Spätný zber pneumatík nie je iba najjednoduchšou cestou, ako sa zbaviť starých pneumatík. Je to aj najšetrnejší spôsob voči prírode. Ide totiž o jedinú cestu, ako možno ojazdené pneumatiky recyklovať a využiť ich ďalej.

Organizácia zodpovednosti výrobcov Eltma

Najväčší výrobcovia a dovozcovia pneumatík sa združili a založili prvú autorizovanú organizáciu zodpovednosti výrobcu (OZV) Eltma. Eltma je nezisková spoločnosť, ktorá sa stará o zákonné povinnosti svojich účastníkov, ale aj ponúka bezplatné riešenie pre distribútorov. Registráciou v OZV Eltma si zaistíte bezplatný zvoz a likvidáciu pneumatík s garanciou zvozu. Potrebné dokumenty pre registráciu nájdete na www.eltma.sk, kde nájdete aj kontakty na nás. Zvoz pneumatík nie je limitovaný značkou ani nákupom. Nezisková spoločnosť Eltma garantuje 100% spracovanie odpadových pneumatík podľa platného POH.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 12:12