StoryEditor

Zažite kúzelný advent v Prahe

28.11.2022, 00:00

Kde inde načerpať tú pravú vianočnú atmosféru než v Prahe? Mesto sto veží sa v období adventu halí do nádherného vianočného závoja a svojich návštevníkov okúzli tajuplnou atmosférou. Námestia žiaria tisíckami svetielok, znejú podmanivými tónmi vianočnej hudby a voňajú škoricou, vanilkou a vareným vínom. Nechajte sa zasiahnuť magickou atmosférou predvianočného času v najkrajšej vianočnej destinácii Európy.

Ideálnym miestom, kde začať vašu prechádzku adventnou Prahou, je historické centrum Starého Mesta na Staromestskom námestí. Čas tu viac ako 600 rokov odmeriava astronomický orloj, z ktorého vás každú celú hodinu pozdraví 12 apoštolov.

image
Prague City Tourism

Keď sa pokocháte týmto slávnym predstavením, ponorte sa do kúzelnej atmosféry remeselného trhoviska s ponukou vianočných dekorácií, sviečok, perníkov a pečených gaštanov. Miestny punč a tradičné varené víno určite stoja za ochutnanie.

image
Prague City Tourism

Nezabudnuteľný výhľad na stovežatú Prahu je z ochodze veže Staromestskej radnice. Na jej vrchol vystúpite buď pešo alebo prekrásnym futuristickým výťahom. Z vtáčej perspektívy sa tak môžete kochať pohľadom na úchvatné Staromestské námestie v záplave vianočných svetiel. Je odtiaľ vidieť Týnsky chrám a kostol svätého Mikuláša, v diaľke je možné obdivovať Pražský hrad alebo sa nechať unášať výhľadom na stovky striech, vrcholky pražských veží a vežičiek.

image
Prague City Tourism

Zo Staromestského námestia sa vydajte osvetlenou alejou, ktorá lemuje Parížsku ulicu. Pretína bývalé stredoveké židovské mesto, v ktorom môžete obdivovať Staronovú synagógu, židovský cintorín a ďalšie pamiatky. Spleť architektonických štýlov tej najvyššej remeselnej úrovne je doslova dychberúca – nájdete tu fasády s prvkami secesie, neobaroka aj historizmu. V tejto štvrti sa na začiatku minulého storočia pravidelne prechádzal aj najslávnejší staromestský rodák Franz Kafka. „Parížska“ vám navyše v kulisách historických skvostov ponúkne tie najluxusnejšie nákupy.

image
Prague City Tourism

Keď Vás Parížska ulica dovedie na nábrežie Vltavy, nastúpte do niektorej z električiek linky č. 42. Tieto sviatočne vyzdobené historické vozne prechádzajú Prahou po okružnej trase. Celodenný lístok vám umožní objavovať Prahu neobmedzene svojím vlastným tempom a vystúpiť a nastúpiť kedykoľvek a kdekoľvek sa vám zapáči.

image
Prague City Tourism

Pokiaľ vystúpite na zastávke Újezd, nechajte sa lanovkou vyviezť na Petřín. Na vrchole stojí slávna Petřínska rozhľadňa inšpirovaná parížskou Eiffelovkou. Z jej ochodze budete mať ako na dlani nielen celú Prahu, ale aj veľkú časť Čiech. Okrem toho si tu môžete nakúpiť darčeky z limitovaných edícií od špičkových pražských tvorcov, a priviezť si tak kúsok bohémskej Prahy so sebou domov.

image
Prague City Tourism

Z Petřína sa okolo Strahovského kláštora prejdite na Pražský hrad, na ktorého nádvoriach tiež prebiehajú vianočné trhy. Potom zíďte Nerudovou ulicou na Karlov most a odtiaľ späť na Staromestské námestie až k Prašnej bráne. Tejto trase sa hovorí Kráľovská cesta, pretože po nej prechádzali korunovačné sprievody českých kráľov.

Prahu môžete po novom objavovať s turistickou kartou Prague Visitor Pass, ktorá obsahuje vstup do viac ako 60 atrakcií, neobmedzenú jazdu MHD, vstupenku na turistickú električku a mnoho ďalších benefitov. S Prague Visitor Pass bude váš pobyt v Prahe úplne bez starostí.

image
Prague City Tourism

Všetky tipy na prežitie Vianoc v Prahe nájdete na stránkach www.prague.eu/vanoce.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 10:15