StoryEditor

Pohyb v zime je lepší, ako si myslíte!

08.12.2022, 00:00

Naskakujú vám zimomriavky pri predstave pohybu (nebodaj na čerstvom vzduchu) v zime? Keď sa na pohyb dobre pripravíte, zvolíte správne miesto, namotivujete sa a adekvátne sa za podaný výkon odmeníte, vystriedajú ich zimomriavky vzrušenia a tešenia sa na reprízu! Ako na to?

O tom, že pohyb je pre človeka nielen prirodzený, ale aj zdravý snáď netreba polemizovať. Naopak, všetky spôsoby, ktoré nám na zabezpečenie komfortu ponúka moderná doba v konečnom dôsledku vedú k opaku zdravia – k chorobe. V populácii najfrekventovanejšie degeneratívne ochorenia sú v mnohých prípadoch dôsledkom nesprávnej životosprávy. Keď vám to pripadá ako ošúchaná fráza, je to tak preto, lebo je to pravda. Tá sa opakuje pri najčastejších civilizačných chorobách súčasnosti - srdcovocievnych ochoreniach, metabolických ochoreniach a ochoreniach pohybového a nervového aparátu.

Čo znamená zdravý životný štýl?

Prístupov v starostlivosti o zdravie je mnoho, no keby sme to chceli skrátiť ba priam zhrnúť do jedného slova – zdravý životný štýl by sa dal premenovať na rovnováhu. Rovnováha medzi príjmom a výdajom energie vedie k zdravej hmotnosti. Rovnováha medzi aktivitou a odpočinkom vedie k správnemu fungovaniu obehového systému, endokrinného systému a centrálneho nervového systému. Tam, kde má byť rovnováha, mal by byť čas strávený sedením a psychickou prácou vyvažovaný časom, ktorý patrí práci telesnej alebo pohybu. V dnešnej dobe by asi bolo pomerne náročné letieť od počítača na lešenie. Jednoduchšie je zvoliť si formu pohybu, ktorá vás bude baviť, tešiť, nabíjať endorfínmi a energiou. Či je možné zmerať, ktorý pohyb je pre koho vhodný? Kritériá na výber sú tak subjektívne, že nemá zmysel diktovať vyslovene aeróbnemu človeku jogu a kolektívnemu športovcovi individuálny skialpinizmus. Užite si typické i netypické zimné športy a nezabudnite pri nich na adekvátnu prípravu a následnú regeneráciu.

image
Esplanade Health Spa Hotel

Rezervujte si pobyt plný zdravého pohybu a regenerácie v hoteli Esplanade na piešťanskom Kúpeľnom ostrove.

Pohyb, ktorý je v zime „IN“

V pomere cena – výkon vedie u mnohých beh. Okrem funkčného oblečenia a kvalitných tenisiek nepotrebujete v podstate nič. Ani ladiť tréningy s trénerom, ani sa zložito presúvať z práce na miesto tréningu – doslova stačí vytýčiť si cieľ a odbehnúť si svojich 30 minút systémom od dverí k dverám. Začínajúci bežci by už od septembra mali mať niekoľko „výbehov“ za sebou – neodporúča sa začínať v mraze. Nie však kvôli behu samotnému, skôr kvôli tomu, že na nápor studeného vzduchu sa musia pripraviť dýchacie cesty. Prvé „kolečká“ na rozbehanie môžete absolvovať v čarovnom prostredí piešťanského Kúpeľného ostrova. Na začiatky svojej krásnej postavy a pevného zdravia tak budete môcť spomínať v spojitosti s Piešťanmi. Keď sa vám po výkone žiada wellness, s chuťou do toho! Balnea Health Spa na ploche až 7000 m2 splní tajné priania aj tým najnáročnejším.

image
Esplanade Health Spa Hotel

Lyžovanie je srdcovka a mnohí sa už nevedia dočkať, kedy naložia na strechu auta „truhlu“ plnú lyží a lyžiarok. Lyžovanie sa môže na prvý pohľad zdať ako „plachtenie“ krásnou zasneženou krajinou, v skutočnosti je však pomerne náročné práve na nohy. Určite ste už zažili takú tú dobrú „svalovicu“ po lyžovačke. Tú je najlepšie ísť vyhriať do Bahniska a Zrkadliska. Ich návšteva sa končí relaxáciou, kde vás od hlavy po päty zabalia do mäkkých prikrývok. Zaspať je dovolené, ba priam vítané. Vo vzdialenosti do 20 km od Piešťan nájdete lyžiarske strediská, v ktorých si prídu na svoje aj začiatočníci a nebudete v nich musieť bojovať s každoročnou tlačenicou na vlekoch, ktorá býva typická v lyžiarskych strediskách, kde to ťahá doslova každého.

Na ľadové korčule by ste sa tiež nemali vyberať bez strečingu. To isté platí aj o dvoch vyššie spomínaných športoch – rozcvičku a poriadne rozohriatie svalov v žiadnom prípade nezanedbajte. Kúpele Piešťany v spolupráci s dlhoročným fyzioterapeutom Jánom Veverom pripravili sériu videí, v ktorých sa dozviete, ako sa pripraviť na športovú aktivitu ale aj to, ako sa po nej zregenerovať. Asi netreba pripomínať, že kúpele sú na to ako stvorené.

Dobrou zimnou rozcvičkou, ktorá vám v podstate „v sekunde“ dvihne hladinu adrenalínu a endorfínov je aj otužovanie. To už v súčasnej sezóne vonku nestihnete – začína sa s ním totiž postupne a spolu s chladnúcou vodou sa zvyšuje aj tolerancia organizmu na chlad. Keď chcete začať otužovať v budúcoročnej sezóne, začnite už teraz studenými sprchami, ktoré budete aplikovať pravidelne od končatín smerom do stredu tela a postupne predlžovať ich trvanie. Uvidíte, aké zázraky to urobí s vašou imunitou a termoreguláciou! Nesľubujeme, že vám už túto zimu nebude zima, no pocítite to možno už nasledujúce leto, keď vám nebude tak teplo! Dobrou prípravou na začiatok vášho otužovania môže byť aj studená sprcha či ochladzovací bazén vo wellnesse. Tam aspoň skúsite, kam vás telo pustí a ako to s chladom vlastne máte. Opäť – ak sa v tom nenájdete, je dobré mať aj iné formy pohybového vyžitia na dosah ruky – a to sa podarí práve vo fitness centre štvorhviezdičkového hotela Esplanade.

image
Esplanade Health Spa Hotel

Keď vás to predsa len ťahá v zime viac k indoorovým športom, možno sa nám podarí motivovať vás tým, že v chlade telo rýchlejšie a efektívnejšie spaľuje. Siaha po tukových zásobách, ktoré sú dobrou zásobárňou energie. Keď vám napadá protiargument, že „tuk hreje“, vyvrátime vám túto domnienku tvrdením, že zdravé, dobre prekrvené svaly v pohybe hrejú oveľa lepšie! Už máte rezervovaný pobyt v Esplanade? Tak šup, šup, zbaliť funkčné oblečenie a absolvovať zimnú rozcvičku na úrovni!

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 16:06