Schneider Electric
StoryEditor

Títo Slováci majú prsty v najväčších energetických projektoch planéty

15.12.2022, 00:00

Možnosti uplatnenia žien v elektrotechnike rastú

Globálny elektrotechnický koncern Schneider Electric zamestnáva na Slovensku desiatky špecialistov, ktorí vytvárajú projekty v oblasti energetického manažmentu a automatizácie. Zákazníkmi sú najväčšie globálne technologické, energetické aj priemyselné koncerny. Aj keď mená zákazníkov musia ostať v tajnosti, je jasné, že Slováci majú prsty v dizajne globálnych dátových centier, veterných parkov, ale aj obrích solárnych elektrární. Inšpiratívne je, ako si technici vyskladali pracovné tímy. Dôraz kladú na zastúpenie inžinierok.

Úspešné ženy v Schneider Electric

Ako sa im darí vyskladať variabilný tím? „Nie je to jednoduché a sme iba na začiatku,“ priznáva Janeta Firická, HR Business Partner, ktorá hľadá talenty na trhu a personálne podporuje technické tímy. „Naším cieľom je posilniť zastúpenie žien na technických pozíciách. Vieme, že zastúpenie dievčat v technických odboroch je nízke, ich šance na uplatnenie sú však vysoké. Pozitívom je, že v elektrotechnike nájdu uplatnenie aj absolventky logistických alebo softvérových odborov.“  

Jedným z príkladov je Lucia Kontsek, ktorá sa z pozície koordinátorky logistiky vypracovala až na projektovú manažérku medzinárodných projektov v oblasti distribúcie elektriny. Absolventka logistiky na košickej TUKE sa po škole venovala priemyselnej logistike v slovenskom priemyselnom koncerne. „Keď som chcela zmeniť svoje prvé zamestnanie, našla som si ponuku Schneider Electric, no mala som pred ňou veľký rešpekt. Na pohovore mi veľmi pomohli moje komunikačné zručnosti, no v kariérnom napredovaní som musela ukázať, že sa viem učiť nové postupy,“ približuje. Lucia Kontsek sa postupne z logistiky posunula na pozíciu koordinátorky globálneho tímu technikov a projektantov. Vďaka ich práci majú najväčšie globálne IT firmy bezpečnú a stabilnú elektrickú energiu pre svoje dátové centrá.

Pracovné benefity pre všetkých

Ženy – inžinierky sa často obávajú, že pracovné benefity v technologických firmách zabúdajú na ich potreby. V Schneider Electric je to práve naopak. Benefity podporujú princíp diverzity a flexibility. Pracovný čas v spoločnosti je pružný, firemné pravidlá podporujú návrat kolegýň a kolegov z materskej a rodičovskej dovolenky. Dôležitým momentom je tiež spravodlivé odmeňovanie mužov a žien na rovnakej pozícii. 

Technické tímy Schneider Electric v Bratislave neustále rastú. Okrem podpory zákazníkov na Slovensku rozvíjajú projekty na medzinárodnej úrovni. Aktuálne pozície spoločnosti Schneider Electric Slovakia nájdete na špecializovanej stránke, pozície spoločnosti Schneider Electric Systems Slovakia nájdete na ďalšom odkaze.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 04:24