StoryEditor

Splňte si sen! 5 spôsobov, ako vytvoriť zdravý, udržateľný a pohodlný domov

12.01.2023, 00:00

Väčšina budov sa renovuje z funkčných a energetických dôvodov, no existujú aj iné nemenej dôležité výhody, na ktoré sa treba pri renovácii alebo stavebnom projekte zamerať. V dnešnej dobe je dôležité aj zdravie, pohodlie a udržateľnosť.

Ak máte preto pred sebou stavbu rodinného domu, prípadne si chcete zrenovovať ten aktuálny tak, aby vám vyhovoval po všetkých stránkach, prinášame vám zopár tipov, pomocou ktorých bude naplnenie týchto cieľov jednoduché a rýchle.

Správne množstvo denného svetla v správnom čase

Prebúdzanie sa do prirodzeného ranného svetla, dostatok denného svetla po celý deň a tma v noci sú rozhodujúce pre naše zdravie a pohodlie. Svetlo a tma sú teda kľúčovými prvkami nielen pri originálnom interiérovom dizajne, ale aj udržiavaní synchronizácie našich vnútorných telesných hodín a cirkadiánneho rytmu. Investícia do vhodných opatrení v domácnosti na zabezpečenie denného svetla a tmy, ako sú okná a žalúzie, môže preto priniesť veľké ovocie. 

Veľmi efektívne a praktické zároveň na tento účel sú špeciálne screenové rolety, pomocou ktorých prúdenie prirodzeného denného svetla do interiéru kontrolujete jednoducho a intuitívne, čo znamená, že ich vysokú efektivitu tienenia a zachované presvetlenie interiéru si v skutku zamilujete!

image
Kunmom/shutterstock.com

Prineste prírodu dovnútra 

Život v tesnom kontakte s prírodou zlepšuje vašu náladu, vytvára lepšie zdravie a znižuje stres. Preto musíte prírodu preniesť aj do vašich domovov. Spôsobov existuje viacero. Napríklad pri stavbe rodinného domu stojí za zváženie mať aspoň jeden vonkajší alebo polovonkajší priestor – záhradu, terasu alebo balkón. Ďalšou možnosťou je zabezpečiť, aby vám dom poskytoval veľkorysý výhľad na oblohu a zem, čo prináša prírodu dovnútra.

Využiť môžete aj obľúbené a vždy zelené izbové rastliny, ktorých krása v štýlových závesných kvetináčoch vynikne ešte viac a dodá priestoru ten správny šmrnc i zdravú atmosféru.

image
Renata Ty/shutterstock.com

Zbavte svoj domov stresujúceho hluku 

Okrem toho, že nežiaduce zvuky, ako napríklad hlučná premávka, sú zdrojom podráždenia, môžu spôsobiť stres a mať priamy negatívny vplyv na našu pohodu. Vonkajší hluk z hlučných susedov a vnútorný hluk z vykurovacích/chladiacich alebo ventilačných systémov by sa preto mali obmedziť na minimum.

Vo vytváraní takéhoto pokojného, príjemného a zároveň zdravého bývania vám môžu pomôcť rôzne zvukovo izolačné materiály, ale aj závesy na oknách, vonkajšie rolety. Veľmi dobré zvukovo i tepelno izolačné vlastnosti vykazuje aj kvalitný drevodom, v ktorom si zdravé podmienky na bývanie vytvoríte pomerne jednoducho a rýchlo.

Ovládajte vnútorné teploty

Jedným z najdôležitejších faktorov pre naše vnútorné pohodlie je vyhýbanie sa nepríjemným vnútorným teplotám. Až 90 % nášho času trávime vo vnútri, preto sa uistite, že teploty v interiéri sledujú rovnaký rytmus ako tie vonku, ktoré cez deň stúpajú a v noci klesajú, pretože naše telá sú navrhnuté tak, aby sledovali rytmy vonku. Automaticky sa tým dosiahne to, čo cítime, že je najpohodlnejšia vnútorná teplota. 

Aj tu vám vo vytváraní príjemného teplotného komfortu pomôže drevodom a iné špeciálne vhodne zvolené izolačné materiály, ktoré môžete na svoj aktuálny domov veľmi jednoducho a rýchlo inštalovať s pomocou špeciálnych a pevných CD profilov.

Správne umiestnené okná pre maximálne využitie čerstvého vzduchu

Nikto nemôže žiť bez čerstvého vzduchu – a to isté platí aj pre váš dom. Znečisťujúce látky vo vzduchu v interiéri častejšie necítime, no v intenzívnej miere ovplyvňujú naše zdravie a pohodu. To je dôvod, prečo by nám naše domy mali ponúkať ochranu pred skrytými škodlivinami, ktoré vypúšťame pri varení, alebo ktoré sa uvoľňujú zo stavebných materiálov a nábytku. Správnym umiestnením okien si môžete vychutnať výhody prirodzeného vetrania, ktoré rapídne zlepší kvalitu vnútorného vzduchu vo vašej domácnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 04:17