StoryEditor

Všetko, čo potrebujete vedieť o daniach

10.01.2023, 13:00

Denník Hospodárske noviny pripravil seriál o daniach, ktorý nájdete v printovom vydaní. Venujeme sa v ňom aj príjmom fyzických osôb zo zahraničia. Ako ich priznávať a zdaňovať, aj to sa dozviete práve v tomto seriáli.

1. Príjmy zo zahraničia musíte na Slovensku priznať. Ak tu máte trvalý pobyt, ste povinný vyriešiť si svoje domáce i zahraničné príjmy aj napriek tomu, že príjem zo zamestnania v zahraničí zdaňuje štát, v ktorom pracujete.

2. Daňové priznanie musí podať ten, koho celkové zdaniteľné príjmy za rok 2022 presiahli sumu 2 289,63 eura. Lehota na jeho podanie za rok 2022 je do 31. marca 2023.

3. Aké daňové priznanie podať? Priznanie typu A podávate, ak ste mali iba príjem zo závislej činnosti, teda zo zamestnania, a typu B, ak ste mali aj ďalšie príjmy – napríklad z prenájmu, z inej práce na dohodu a podobne.

4. Bojíte sa dvojitého zdanenia? Nemusíte. Ošetrujú to zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, na základe ktorých sa dá určiť, ktorá z dvoch krajín vás môže považovať za daňového rezidenta. V prípade nejasností kontaktujte daňové úrady v jednej alebo oboch krajinách.

5. Aké dane teda budete platiť? Spôsob zdaňovania a výšku dane v krajine, kde pracujete, určujú tamojšie vnútroštátne právne predpisy.

6. Kontrola odvádzania daní je na jednotlivých krajinách Európskej únie, ktoré si pravidelne vymieňajú informácie. Cieľom je bojovať proti daňovým podvodom a daňovým únikom.

 

Všetko, čo potrebujete vedieť, nájdete v našom 40-dielnom seriáli – Dane 2023.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 21:43