StoryEditor

OFFICE ROKA: Prečo rastie záujem o kancelárie v certifikovaných budovách?

18.01.2023, 00:00

Kancelárske budovy, ktoré majú prívlastok zelené alebo majú na konte „eko“ certifikát, sú nájomcami žiadanejšie. Potvrdzuje to aj nedávny prieskum realitno-konzultačnej spoločnosti CBRE, ktorá organizuje už 7. ročník súťaže OFFICE ROKA. Tá každoročne vyhodnocuje najinšpiratívnejšie kancelárske priestory na Slovensku.

Máte kancelárie, ktoré držia krok s najnovšími trendami? Zapojte sa do súťaže a dajte o sebe vedieť!

Slovensko predbehlo Európu

Vedeli ste, že viac ako 90 % času trávime v budovách? Vnútorné prostredie má vplyv na našu produktivitu, výkon aj chorobnosť. Aj to je jeden z dôvodov, prečo firmy vyhľadávajú priestory hlavne v certifikovaných budovách, ktoré sú predpokladom zdravého a udržateľného pracovného prostredia. Dobrou správou je, že Slovensko je v TOP 10 európskeho rebríčka v udržateľnosti v sektore kancelárskych nehnuteľností. Podľa nedávnej analýzy CBRE predstavuje podiel čistej podpísanej prenajímateľnej plochy v certifikovaných kancelárskych budovách až 63 %. Pričom európsky priemer je niečo vyše 30%.

image

kancelárie spoločnosti Asseco, jedného z finalistov minulého ročníka OFFICE ROKA

CBRE, projekt OFFICE ROKA

Aké kancelárie chcú firmy a ich zamestnanci?

Zaujímavé sú aj ďalšie zistenia zo CBRE prieskumov. Vyplýva z nich aj to, že ľudia si certifikácie spájajú nielen s citlivým prístupom k životnému prostrediu, ale aj s vlastným zdravím. Certifikované budovy majú napríklad aj nižšiu spotrebu energií a zvyčajne sú plne obsadené. „Okrem klimatických zmien sa do pracovného prostredia premietajú aj ceny energií, inflácia, ale tiež vyššie nároky na zdravé pracovné prostredie“ prízvukuje Silvia Bassadin, riaditeľka oddelenia ESG, CBRE Slovensko a dodáva: „Naši klienti medzi dve najdôležitejšie kritéria pri kúpe alebo nájme nehnuteľností v roku 2023, zaradili obnoviteľné zdroje energií a smart technológie, ktoré zabezpečia ekologickú prevádzku budovy.“

Trendy v oblasti udržateľnosti potvrdzuje aj spoločnosť METROHM Research Slovakia, ktorej sa podarilo získať titul Absolútneho víťaza OFFICE ROKA minulý rok. Tá sídli v EINPARK Offices, jedinej administratívnej budove v SR s certifikáciou LEED Platinum. Ako pristupovali k vytváraniu svojich kancelárskych priestorov, ale aj to, prečo sa pri ich tvorbe inšpirovali známymi filmami, prezradila Zuzana Pargáčová, HR Manager firmy: „Filmová tematika kultových filmov Matrix a Hobit bola súčasťou firmy už od jej založenia. Nápady ľudí sme zhmotnili do nových priestorov officu, ktorého pracovná časť prislúcha sci-fi svetu, oddychová časť patrí tematike fantasy. Prekročením hraníc obvyklého vznikli nové formy stretávania sa počas pracovných porád.“

image

kancelárie spoločnosti METROHM Research Slovakia, absolútneho víťaza minulého ročníka OFFICE ROKA

CBRE, projekt OFFICE ROKA

Prvé husle hrajú inovácie, zdravie zamestnancov a hodnoty firmy

Firmy chcú mať v kancelárskych budovách, ale aj v samotných kanceláriách, smart technológie a inovatívne riešenia. Zároveň by však budovy mali dbať aj na svoje okolie, životné prostredie a interiér by mal podporovať fyzickú aj psychickú pohodu zamestnancov. V neposlednom rade by mali reprezentovať hodnoty firmy. Práve tieto tri aspekty v sebe zahŕňajú aj súťažné kategórie OFFICE ROKA – Zdravá kancelária, Inovatívna kancelária a Kancelária ako DNA firmy.

„Predtým, než sme vytvorili multifunkčný a členitý priestor, realizovali sme v bývalých kancelárskych priestoroch prieskum potrieb našich zamestnancov. Na základe zistených výsledkov sa nám podarilo vytvoriť nové priestory, ktoré umožňujú transformáciu z “all in one office“ na „activity based sitting“. Naša nová budova nám intuitívne pomáha vytvárať a zdieľať naše hodnoty, myslieť mimo zabehnutých koľají a pritiahnuť šikovných a perspektívnych ľudí,“ hovorí Jozef Klein, CEO Asseco Central Europe. Spoločnosť Asseco bola jedným z finalistov OFFICE ROKA 2021 a sídli v budove GBC5, ktorá sa uchádza o certifikát BREEAM Excellent.

Máte aj vy kancelárie, ktoré boli vytvárané spolu so zamestnancami? Sú vaše priestory zdravé, moderné či inovatívne v akomkoľvek smere? Prihláste sa, zviditeľnite svoju firmu na trhu práce, prilákajte do svojich radov nové talenty a ukážte, ako vám záleží na modernom a zdravom pracovnom prostredí!

image

kancelárie spoločnosti METROHM Research Slovakia, absolútneho víťaza minulého ročníka OFFICE ROKA

CBRE, projekt OFFICE ROKA

Registrujte sa do súťaže OFFICE ROKA bezplatne ešte dnes!

Siedmy ročník súťaže OFFICE ROKA si kladie za cieľ ukázať, že aj na Slovensku sú spoločnosti, ktorých pracovné prostredie je v súlade s aktuálnymi trendami a svojim zamestnancom ponúkajú atraktívne a moderné priestory. Ocenenia budú udelené v štyroch kategóriách: Inovatívna kancelária, Kancelária ako DNA firmy, Zdravá kancelária a Absolútny víťaz OFFICE ROKA 2022.

Projekt OFFICE ROKA by sa ani tentokrát nezaobišiel bez podpory partnerov. Siedmy ročník súťaže podporujú spoločnosti XAL, Nespresso, TULI a dlhoročný partner Bavaris. Mediálnymi partnermi sú StartitUp a Hospodárske noviny.

https://www.officeroka.sk/

https://www.officeroka.sk/sk/kontakt

Zdroje:

https://www.cbre.com/insights/reports/is-sustainability-certification-in-real-estate-worth-it

https://www.cbre.com.br/pesquisas-e-insights/Global-Major-Report---Live-Work-Play-Millennials-Myths-and-Realities   

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 21:20