StoryEditor

Ako prerušiť bludný kruh nespavosti?

15.02.2023, 00:00

Nedostatok spánku sa prejaví aj na našej psychike. Vedie k úzkosti, a tá k ešte horšiemu spánku. Z bludného kruhu nám pomôže dobrá spánková hygiena.

Nespavosť? V súčasnosti bežný problém!

Problémy so spánkom sa dnes objavujú čím ďalej u väčšieho počtu ľudí. Za nespavosť môže vo veľkej miere stres a nesprávna spánková hygiena. Krátkodobé problémy so spánkom nie je vždy nutné riešiť s lekárom, pretože sa občas vyskytnú u každého. Ak sa však problémy vyskytujú dlhodobo, je potrebné  vylúčiť ochorenia, ktoré by so spánkom mohli súvisieť. Nespavosť nespôsobuje len fyzické vyčerpanie a pocit únavy, ale aj úzkosť. Podpora spánku, a tým aj  duševného zdravia, je cestou, ako lepšie a kvalitnejšie nielen spať, ale aj žiť.

Katastrofický scenár nespavosti

Dominujúcim znakom úzkostnej alebo taktiež naučenej nespavosti je úzkosť. Obavy a strach z nevyspatia u tých, ktorí týmto typom nespavosti trpia, sa môžu objavovať nielen pred spaním, ale aj v priebehu celého dňa. Čím viac myslíme na to, aká bude ďalšia bezsenná noc, tým viac sa obavy z nespavosti stupňujú. Večer po uložení na spánok sa začnú objavovať automatické negatívne myšlienky, vinou ktorých si v hlave vytvárame katastrofické scenáre, ktoré úzkosť zosilňujú. „Ako zajtra vstanem? To budem zase unavený! Ako zvládnem ďalší deň bez spánku? Kedy sa konečne vyspím? Čo keď sa z tej nespavosti zbláznim?“  Že vám to znie povedome? Niekedy skrátka len urputná snaha zaspať nestačí. 

Úzkosť, obavy a spánok

Negatívne myšlienky, ktoré sa počas čakania na spánok automaticky vynárajú, bránia zaspať z prostého dôvodu. Telo sa počas nich pripravuje na stresovú reakciu, ktorá je sprevádzaná radom fyziologických zmien. Do organizmu sa vyplavuje adrenalín, čo s pokojným spánkom nejde dohromady. Zvyšuje sa krvný tlak, zrýchľuje sa dýchanie, krv sa presúva do svalov, telo sa chystá na boj alebo na útek. Už je vám jasné, prečo v takejto chvíli nemôžete zaspať?

Zbavte sa negatívnych myšlienok, ktoré vám bránia zaspať!

Pre negatívne myšlienky človek zažíva ďalšiu bezsennú noc a deň plný únavy a obáv z nasledujúcej prebdenej noci. Obavy z nevyspatia sa vyplnia a človek sa ocitá v bludnom kruhu nespavosti. Možno tušíte, že jedna z ciest, ako optimalizovať spánok, je vymaniť sa z vplyvu negatívnych myšlienok, ktoré treba hľadať za úzkostnou nespavosťou. Pre zdravý a kvalitný spánok je dôležitá zmena životného štýlu s dostatkom odpočinku. Schopnosť relaxácie je pre samotný spánok veľmi dôležitá, no mnohým z nás chýba. Príprava na spánok, ktorá spočíva v upokojení a uvoľnení, váš zdravý a kvalitný spánok podporí. Pripravte telo na spánok a využite prírodné prostriedky, ktoré telo a myseľ upokoja a zbavia vás obavy z nevyspania. Využite silu prírody, ktorá sa ukrýva v inovatívnych duo kapsulách Lunestil®.

image
STADA PHARMA Slovakia, s.r.o.

Objavte Lunestil® a kvalitný spánok

Lunestil® je prémiový výživový doplnok, ktorý zabezpečí kvalitný spánok a svieže ranné prebudenie. Obsahuje vitamín B6 v kombinácii s olejom z levandule úzkolistej a extraktom z mučenky pleťovej. Vďaka výživovému doplnku Lunestil® sa nielen dobre vyspíte, ale ráno sa prebudíte naozaj odpočinutí a svieži. Neveríte? Tak neostáva nič iné, len Lunestil® vyskúšať!

Levanduľa úzkolistá (lekárska) a mučenka pleťová prispievajú k relaxácii a ku kvalitnému, zdravému nočnému spánku.

 

 Lunestil® PRE SPÁNOK VAŠICH SNOV!

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 23:33