StoryEditor

Tretina Slovákov pri zatepľovaní domu nemyslela na strechu

21.02.2023, 00:00

Podľa výsledkov sčítania ľudu v 2021 bolo v tom čase takmer 40 % slovenských domov nezateplených a z tých, čo mali aspoň čiastočnú obnovu, až 30 % vynechalo strechu. Zmenil sa postoj majiteľov domov k strechám v čase energetickej krízy?

Značná časť slovenských domácností odsúvala strechu na vedľajšiu koľaj už dlhé roky a nezahŕňala ju ani do plánov na obnovu. Podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 až 39,5 % slovenských domov totiž nemá zateplenie fasády, strechy, ani vymenené okná a ďalších 30 % má len čiastočnú obnovu bez zateplenia strechy.

Strechy bez budúcnosti

Potvrdzuje to aj prieskum agentúry Focus pre platformu Budovy pre budúcnosť BPB, podľa neho takmer polovica domácností plánovala renovovať svoj rodinný dom po častiach počas dlhšieho obdobia a strechu z nich vynechalo viac ako dve tretiny opýtaných. „Strecha sa pritom dá pokladať za piatu stenu domu a jej dôkladným zateplením sa dá ušetriť až 25 - 30 % tepla na vykurovanie domácnosti. V dobe zvyšujúcich sa nákladov na vykurovanie by jej zateplenie malo byť logickým krokom pri obnove domu,“ upozorňuje Marcela Kubů, riaditeľka Asociácie výrobcov minerálnych izolácií AVMI.

image
Knauf Insulation

Spoľahlivé zateplenie šikmej strechy

Veľká väčšina slovenských rodinných domov má šikmú strechu, pri ktorej je postup zateplenia overený dlhoročnými skúsenosťami profesionálnych strechárov. Stavbári sa ešte stále boria s nerozvážnymi majiteľmi domov, ktorí chcú na rekonštrukciu strechy minúť čo najnižšiu čiastku peňazí a pokúšajú sa šetriť na nesprávnych miestach, no v posledných mesiacoch vidia zlepšenie. Slováci sa už začínajú viac vzdelávať a informovať, konzultujú medzi sebou a radia sa o šikmých strechách s bezplatným poradcom, o zlých i dobrých skúsenostiach, čo určite spôsobila aj energetická kríza. Problém nastane vtedy, keď považujú za odborníka „garážového majstra“ len preto, že robil v Nemecku. „Keď takýto majster nemá aspoň nejakú záruku hodnovernosti, napríklad založenú firmu alebo členstvo v profesijnom združení, nemá absolútne žiadne garancie,“ upozorňuje Tibor Dávid, krajský cechmajster Cechu strechárov pre bratislavský kraj a konateľ stavebnej firmy Alitrex. Realita je však aj dnes taká, že aj zodpovedné stavebné firmy sa stretávajú s problémami porúch striech na každom kroku.

Najčastejšie chyby pri zateplení strechy

Aj keď tieto vady nie sú ich dielom, majitelia domov ich kontaktujú so žiadosťami o radu alebo o odborný posudok keď sa strecha „pokazí“. „Naša firma je privolaná k posudkom porúch striech minimálne 20 krát za rok. Väčšinou sú to vady spôsobené nekvalitným návrhom strešného plášťa a neodbornou realizáciou. A to sú len tí, ktorí chcú za odborný posudok zaplatiť,“ dodáva Tibor Dávid. Oveľa väčšou skupinou sú však tí, ktorí sa chcú len poradiť a sťažujú sa, že komusi zaplatili a nemajú ani zmluvu a už im nedvíha telefón. Závažné nedostatky v streche sa ukážu pomerne skoro, kritickou dobou sú prvé 2 – 3 roky. Častou chybou býva nedostatočná hrúbka tepelnej izolácie, ale aj nesprávny výber a aplikácia fólií, ktoré majú zabrániť prestupu pár z interiéru do vnútra strechy. „Pre strechu je vlhkosť nebezpečná, jej preniknutiu treba zabrániť  vhodnými a kvalitnými fóliami. Ich utesnenie vo forme pások a tmelov musí byť absolútne vzduchotesné,“ pripomína Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Ak sa chcete vyhnúť poruchám strechy, mali by ste zvoliť otestované riešenie, ktoré obsahuje okrem tepelnej izolácie aj kompatibilné pásky, tmel a účinnú parozábranovú fóliu.

image
Knauf Insulation

Na hrúbke izolácie sa šetriť neoplatí

V čase energetickej krízy nemá význam šetriť na centimetroch. Pri cene zateplenia šikmej strechy realizácia stojí približne toľko, ako izolant. Dnes sa podľa platných noriem hrúbka tepelnej izolácie strechy pohybuje od 25 do 35 cm, závisí to od jej tepelnoizolačných vlastností. Dnes je obzvlášť presvedčivým argumentom úspora energie, no pre mnohých je väčším strašiakom pod šikmou strechou horúčava, ako zima. Tí, čo majú skúsenosti s nedostatočne zateplenou strechou, vedia, že s chladom a zimou sa dá ľahšie vysporiadať, ale horúčava sa znáša ťažšie.

image
Knauf Insulation

Zateplenie šikmej strechy PUR penou

V posledných rokoch rastie počet firiem, ktoré miesto klasického zateplenia strechy s minerálnou vlnou ponúkajú zateplenie penami na báze PUR/PIR. Odborníci upozorňujú, že si treba dať veľký pozor na to, kde a ako sa tieto materiály použijú. „Keď sa PUR pena aplikuje do strešného plášťa neodborným spôsobom, narobí viac škody ako osohu. Použitie týchto pien na izoláciu striekanú na stavbe medzi krokvy nepokladám za dobré riešenie,“ hovorí Tibor Dávid. Na stavbe sú totiž podmienky premenlivé a zabudovaním do konštrukcie sa môžu vlastnosti vrstvy PUR peny radikálne meniť na každom metri. Strechári odporúčajú preto ako izoláciu inštalovanú medzi krokvy použiť izoláciu na báze minerálnych vlákien a ako nadkrokvovú izoláciu využiť jedine certifikované panely na báze PIR peny alebo drevovlákna.

image
Knauf Insulation

Ak plánujete zatepliť šikmú strechu tak, aby vám dlho slúžila, poraďte sa s naším bezplatným poradcom na HomeByKnauf. Vyžiadajte si cenovú ponuku na  riešenie zateplenia strechy, ktoré vám ušetrí čas i peniaze.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 00:48