StoryEditor

Prečo začať cvičiť s činkami?

23.02.2023, 00:00

Možno si kladiete otázku, prečo by ste mali začať cvičiť práve s činkami, no viete, že dôvodov je hneď niekoľko? Cvičenie s činkami prináša množstvo výhod pre telo a myseľ. Môžete s nimi posilniť svaly, zlepšiť zdravie kostí, zvýšiť výkon a zlepšiť si náladu. Prečo sú však činky cvičebným nástrojom, ktorému by ste sa nemali vyhýbať?

Zamilujete si ich kvôli ich benefitom

  • Veľmi dôležitá je rozmanitosť, ktorú vám činka ponúka. Môžete s ňou vykonávať veľmi veľa rôznych cvikov, na základe čoho si môžete meniť svoje tréningy a zameriavať sa tak na rôzne partie vášho tela. Ak chcete cvičiť z domu, určite oceníte aj to, že si nebudete musieť kupovať drahé stroje.
  • Činky sú skvelým nástrojom na efektívne cvičenie. Dôležitú úlohu zohrávajú pri budovaní sily a vytrvalosti, pretože odpor závažia pomáha rýchlo spevniť vaše svaly.
  • Ponúknu vám aj pohodlie, pretože sa neuveriteľne ľahko skladujú, čo z nich robí ideálne pomôcky na domáce cvičenie. To znamená, že môžete ľahko zaradiť cvičenie do svojho každodenného programu bez toho, aby ste si museli kupovať permanentky do posilňovne, ktoré samozrejme nepatria k tým najlacnejším.
  • Nemusíte smútiť nad tým, že doma nemáte dostatok priestoru. Sú skladné a okrem toho sa aj ľahko prenášajú z jedného miesta na druhé.
  • Sú vhodné pre mužov, ženy, začiatočníkov, pokročilých, proste sú vhodné pre všetkých. Preto nájdete na trhu činky rôznych typov a veľkostí a tak si ich môžete prispôsobiť úrovni vašej fyzickej zdatnosti. Takže si stačí len správne vybrať.
  • Nepomáhajú len pri naberaní na objeme, ale sú aj veľmi dobrým pomocníkom pri chudnutí. Ak chcete schudnúť, nemusíte sa trápiť len pri kardiu. Pri chudnutí majú veľmi dôležitú úlohu svaly. Čím viac sa budete zameriavať na budovanie svalovej hmoty, tým viac tuku spálite. A k tomu, aby ste svoje svaly budovali, budete potrebovať činky.
  • Cvičenie s činkami poskytuje vynikajúcu formu kardiovaskulárneho tréningu. Činky vás nútia pracovať s väčšou intenzitou, čo vedie k zvýšeniu tepovej frekvencie a v dôsledku toho aj k zlepšeniu kardiovaskulárnej zdatnosti. Silový a odporový tréning pomáha k lepšiemu zdraviu srdca, kostí, hustote kostí, znižuje krvný tlak, cukor, cholesterol atď. Vďaka jeho početným zdravotným výhodám je nevyhnutný pre každého.

Každý typ činky vám prinesie iné výsledky

Na trhu (v prípade, že si chcete nejaké kúpiť) alebo v posilňovniach nájdete veľmi veľké množstvo činiek na cvičenie. V prvom rade si môžete vybrať činku podľa jej váhy a to na základe vašej fyzickej zdatnosti. V druhom rade si môžete zvoliť materiál činky, pričom najčastejšie sa môžete stretnúť s pogumovanými, plastovými, liatinovými či chrómovými činkami. Okrem toho sa činky delia do troch základných kategórií:

Jednoručky

Jednoručné činky sú neuveriteľne všestranným zariadením, ktoré ponúka širokú škálu možností cvičenia. S jednou rukou na každej strane umožňujú pohybovať závažím vo všetkých smeroch, čo môže výrazne zlepšiť vašu koordináciu a stabilitu jadra pri vykonávaní cvikov, ako sú výpady alebo tlaky. Poskytujú tiež cielenú aktiváciu svalov tým, že umožňujú izolovať vždy jednu stranu tela, čo môže byť skvelé na odstránenie nerovnováhy a zvýšenie sily v slabých oblastiach.

image
Freepik

Obojručné (barbell)

Ako to už vyplýva zo samotného názvu, tento typ činiek sa drží v oboch rukách. Skladajú sa z dlhej kovovej tyči, na ktorú si môžete nakladať rôzne závažia (plastové, kovové). Sú väčšie a ťažšie ako jednoručné činky a umožňujú trénovať viac svalových skupín vrátane ramien, hrudníka a chrbta. Obojručné činky sa často používajú na cvičenia ako bench press, bicepsové zdvihy a výpony. Okrem toho ich môžete použiť na funkčný tréning a v kombinácii s inými cvikmi, ako sú drepy, mrtvé ťahy a tlaky nad hlavu. Tento typ činky sa využívajú najmä na silové tréningy.

image
Freepik

Kettlebell

Kettlebell je typ činky, ktorá má guľatý tvar a na jej vrchu sa nachádza úchop. V poslednej dobe sa stal veľmi obľúbeným cvičebným nástrojom. Vďaka svojej všestrannosti je účinným pomocníkom na silový a kondičný tréning. Pomôžu vám v prípade, že chcete schudnúť, zvýšiť si svoju kondíciu, posilniť stred tela či spevniť svalstvo.

image
Freepik

Pokiaľ ste si prečítali benefity cvičenia s činkami a dozvedeli ste sa niečo viac o jednotlivých typoch a ich výhodách, vyberte si už len tú správnu činku na cvičenie, s ktorou dosiahnete svoj vysnívaný cieľ. Nezabúdajte však na to, aby ste si vybrali správnu váhu, vždy sa dobre pred tréningom rozcvičte, sústreďte sa na správnu techniku a doprajte svojim svalom a sebe dostatok odpočinku. Vďaka tomu dosiahnete výsledky, po ktorých túžite.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 18:16