Slovnaft
StoryEditor

Fandime slušnosti – zaznieva smerom k futbalovým tribúnam

01.03.2023, 00:00

SLOVNAFT CUP pokračuje v sezóne jasnou výzvou. V kampani žiada verejnosť o rešpekt a slušnosť na štadiónoch.

Neslušnosť na tribúnach aj u nás

Agresívne gestá, hrubý jazyk, dymovnice. Futbalu patrí prvenstvo v popularite medzi športmi na celom svete, no časť verejnosti ho má spojený aj s hulvátskym správaním fanúšikov a verbálnym alebo fyzickým násilím na tribúnach. Hoci toto je len malý výsek futbalovej reality, škodí nielen jeho imidžu, ale aj návštevnosti. Najstaršia slovenská pohárová súťaž SLOVNAFT CUP preto vyzýva fanúšikovskú verejnosť na slušnosť, ohľaduplnosť a kultúrne fandenie, aby sa štadióny otvorili všetkým a privítali aj rodiny s deťmi.

Ľudia si pýtajú senzácie

Neslušné prejavy v hľadiskách, ktoré sa rokmi udomácnili aj u nás, sú výnimočné, no práve oni často rezonujú v médiách a verejnosti. Podľa psychologičky Renáty Kočišovej pritom ide o spôsob, akým si niektorí ľudia ventilujú svoje frustrácie a nedostatok sebarealizácie. „Silné emócie sklamania, hnevu a zlosti sa môžu zvrhnúť na deštruktívne, ak sa s nimi jednotlivec nevie zdravo vyrovnať a ak je príliš identifikovaný so svojím hráčom či klubom. V rámci skupiny je často takéto správanie žiaduce a členovia sa identifikujú s tým, že takéto správanie považujú za vhodné a očakávané. Dáva im to pocit moci a dôležitosti, často chýbajúci v živote mimo štadiónov,“ vysvetľuje psychologička.

Na mnohých divákov pôsobí takéto správanie odpudzujúco. „Ak si prišli pozrieť zápas kvôli hre, nebudú mať záujem vodiť na štadión deti, rodiny, pretože ho nebudú považovať za bezpečný,“ zdôrazňuje Kočišová. Potvrdzuje to aj prieskum, ktorý na reprezentatívnej vzorke ľudí na Slovensku realizovala spoločnosť Nielsen v polovici roka 2022. Na otázku, čo by ľudí motivovalo k návštevám športových zápasov na štadiónoch, viac než dve tretiny opýtaných uviedli, že pri dobre zabezpečenej ochrane pred radikálnymi fanúšikmi by chodili na zápasy častejšie. Okrem nižších cien vstupeniek išlo pritom o najčastejšiu odpoveď.

Zmena je na dosah

Pozitíva športového povzbudzovania sú pritom neodškriepiteľné a pozná ich každý z nás, kto niekedy fandil „svojim“. Okrem toho, že športové fandenie vytvára spoločné témy na rozhovor, pocit spolupatričnosti a inšpiráciu pre vlastný život, dáva nám príležitosť prežiť spoločne silné emócie.   

Ako teda využiť čas na tribúnach zdravo a kvalitne? Odborníčka radí  užiť si silné emócie. „Je to výborná príležitosť, kedy môžeme byť spontánni, od srdca si zakričať, zaspievať, zapískať, zaskákať, byť hluční bez pocitu, že robíme niečo divné. Ľudia sú kreatívni a určite vedia nájsť spôsoby, ktoré sú spoločensky akceptovateľné,“ odporúča Kočišová.

Výzva k tribúnam

O plné hľadisko sa usiluje každý klub akejkoľvek ligy či súťaže. Najstaršia slovenská pohárová súťaž, známa už jedenásť rokov ako SLOVNAFT CUP, pokračuje vo svojej jarnej časti výzvou smerom k fanúšikovskej verejnosti. V kampani Fandime slušnosti upozorňuje na odpudzujúce hrubé správanie a pozýva fanúšikov vytvoriť radostnú živú kulisu zápasov. „Našou dlhodobou snahou je, aby sa futbalové štadióny stali miestom, kde fandí celá rodina, vrátane detí. Preto pozývame fanúšikov, kluby aj hráčov, aby sa k nám pridali, a aby sme spolu podporili slušné a ohľaduplné fandenie,“ približuje Anton Molnár, hovorca Slovnaftu – titulárneho partnera SLOVNAFT CUP-u.

Tento postoj víta aj Slovenský futbalový zväz (SFZ). „Uchádzame sa o každého jedného fanúšika. Je však potrebné, aby atmosféra nebola zašpinená vulgárnymi, rasistickými, agresívnymi prejavmi, ktoré šliapu po ľudskej dôstojnosti a sú nebezpečné pre každého priaznivca futbalu na ktoromkoľvek štadióne,“ hovorí Miroslav Richtárik, vedúci oddelenia riadenia súťaží SFZ. Pravidlá sú nastavené jasne, dôležitý je postoj konkrétnych ľudí. Pri najbližšej návšteve štadióne preto nezabudnime: fandime slušnosti, nie násiliu!

Kampaň SLOVNAFT CUP-u Fandime slušnosti odštartovala televíznym spotom a pokračuje aktivitami v médiách, na sociálnych sieťach a s osobnosťami verejného života.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 13:48