StoryEditor

Absolventka duálneho vzdelávania: Štúdium ma naučilo finančnej gramotnosti a získala som prácu snov

28.02.2023, 00:00

Deviataci sa dnes rozhodujú, kam na strednú školu. Majú unikátnu možnosť študovať duálne vzdelávanie v oblasti obchodu a získavať tak cenné skúsenosti. Duál je totiž vyváženou kombináciou teoretických vedomostí a praxe.

Isté pracovné miesto po skončení školy. Platená prax a s tým spojená finančná nezávislosť. Interaktívne vzdelávanie s množstvom zaujímavých workshopov. Toto a ešte omnoho viac benefitov čaká deviatakov, ktorí sa rozhodnú pre stredoškolské vzdelávanie pod vedením dm drogerie markt na jednej z 15. škôl v rámci celého Slovenska. Môžu si vybrať z odborov Obchodný pracovník, Predavač alebo Obchodná akadémia. Ako vníma duálne vzdelávanie jeho absolventka a dnes už interný spolupracovník dm - Magdaléna Grznáriková?

Bolo rozhodnutie pre duálne vzdelávanie priamočiare?

Pre mňa to úplne na začiatku nebolo až tak o samotnom duálnom vzdelávaní, pretože o tom som dovtedy vôbec nepočula, ale o značke. dm je môj lovebrand. Rovnako tomu bolo aj v dobe, kedy som sa rozhodovala, kam ísť na strednú školu. Keď som uvidela v predajni propagačné materiály k duálnemu vzdelávaniu, zlákala ma možnosť už v celkom mladom veku nazrieť do „sveta dospelých“. Chcela som si skúsiť aké to je, mať za niečo zodpovednosť, trošku sa osamostatniť a zarobiť si sama na seba. Plagáty v predajniach dm mi sľubovali, že nebudem len sedieť v škole nad knihami, ale zažijem prax na vlastnej koži. Získam skúsenosti, nezabudnuteľné zážitky, rôzne benefity a dokonca po ukončení strednej školy aj isté pracovné miesto. Takáto ponuka sa neodmieta.

image
dm drogerie markt

Čo bolo na štúdiu najzaujímavejšie?

Učenie v škole mi nerobilo problémy, ale na prax som chodila oveľa radšej. Bavilo ma priložiť ruku k dielu. Spolu s kolegyňami sme pracovali na tom, aby sme mali krásnu predajňu a spokojných zákazníkov. V prvom ročníku, najmä prvých pár mesiacov, som bola v rozpakoch, keď prišlo na poradenstvo. Zmenilo sa to po ročníkových prácach. Našou úlohou bolo skúmať zákazníka. Spoznať ho, zistiť jeho potreby a postarať sa o to, aby odchádzal od nás spokojný. Začiatkom druhého ročníka to bola pre mňa už hračka, pretože som poznala zákazníka aj náš sortiment. V neskorších ročníkoch som mohla pracovať aj pri pokladni, kde som si opäť mohla trénovať komunikáciu so zákazníkom. To bola jedna z vecí, ktorá ma bavila najviac.

image
dm drogerie markt

V čom dokáže dual obohatiť a vyformovať?

Duál v dm mi ukázal, aké mám možnosti vo svojom budúcom pracovnom živote. Pracovala som na veciach, ktoré ma bavili viac, iné o čosi menej. Všetko sú to skúsenosti, ktoré mi pomohli ku kvalitnejším prezentačným schopnostiam, samostatnosti a zodpovednosti. Keďže som si sama riadila peniaze, ktoré som si na praxi zarobila, získala som základy finančnej gramotnosti. Všetky tieto skúsenosti mi naznačovali smer, ktorým som chcela ďalej pokračovať. V jednom som mala hneď jasno – ostať aj naďalej v dm. Spätne by som vôbec nič nemenila. Som vďačná za každú príležitosť a skúsenosť, ktorú som v dm počas duálneho vzdelávania získala.

image
dm drogerie markt

Prečo dual odporúčať dnešným deviatakom?

Sú príležitosti, ktoré sa neodmietajú, respektíve odmietajú sa veľmi ťažko. Prihlásenie sa do duálneho vzdelávania v dm je len vstupná brána do sveta, kde nás práca baví a rozvíja. Ktorý absolvent bežnej strednej školy má už 4 roky kvalitných skúseností? Je to možnosť ako byť „o krok vpred“ oproti rovesníkom.

Na aké 3 dôležité benefity a môžu tešiť?

Naši budúci dualisti, kolegovia, sa môžu tešiť na prínosné a zábavné aktivity, ktoré ich budú rozvíjať nielen odborne, ale i osobnostne. Tiež budú mať popri škole dostatok voľného času, pretože si zarobia počas praxe, čo znamená voľné poobedia bez brigády. A aby som nezabudla na to nahlavnejšie – skvelá atmosféra. V dm žijeme firemnou kultúrou, sme voči sebe fér a študentov berieme ako rovnocenných partnerov.

Ako sa zapojiť do duálneho vzdelávania? Stačí 5 dôležitých krokov:

1. Prihlásiť sa na SOŠ, s ktorou dm spolupracuje v rámci duálneho vzdelávania.

2. Vyplniť online registračný formulár na www.dm-dual.sk a zaslať ho.

3. Stretnúť sa s oblastným manažérom spolu s rodičmi v konkrétnej dm predajni.

4. Prejsť ústnym pohovorom a zabojovať o dm podporu na pohovore, ukázať svoj talent.

5. Získať potvrdenie o podpore dm počas štúdia a priniesť ho na prijímačky.

 

Zoznam škôl a viac informácií o  duálnom vzdelávaní nájdu záujemcovia na www.dm-dual.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 15:47