StoryEditor

Čo robiť, ak máte rozdrobené parcely?

09.03.2023, 00:00

Mnohých vlastníkov rozdrobených parciel trápi, že svoju pôdu nemôžu plnohodnotne využívať. Všetko by mohli vyriešiť komplexné pozemkové úpravy, ktoré sa však v praxi nerealizujú dostatočne rýchlo. Poradíme vám, ako zistiť, kedy sa s pozemkovými úpravami začne vo vašej obci a čo všetko je na to potrebné.

V prípade, že sa vo vašej obci nechystajú komplexné pozemkové úpravy, môžete sa so susedmi dohodnúť aj na jednoduchých pozemkových úpravách. Dôležité je dohodnúť sa so všetkými vlastníkmi. Získajte manuál, ako máte v tomto prípade postupovať, aké dokumenty na to potrebujete a ktoré úrady vám v tejto veci môžu pomôcť.

Ak na vašich drobných parcelách hospodári družstvo, máte nárok na nájomné. Vysvetlíme vám, na akú sumu máte nárok práve vy a čo robiť, ak pre znevýhodnenie chcete nájom ukončiť. Nenechajte na vašej pôde zarábať iných bez toho, aby sa to vyplatilo aj vám.

Máte záujem o náhradný pozemok, na ktorom by ste chceli farmárčiť? Požiadajte oň podnik, ktorý hospodári na vašej rozdrobenej pôde. Prinášame kompletný návod, ako pri žiadosti postupovať, aby ste určite uspeli. 

Výsledkom pozemkových úprav je nové usporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom, ich evidencia v katastrálnych operátoch katastra nehnuteľností, nové nájomné vzťahy k pozemkom, ako aj realizované technické a ekologické opatrenia spoločných a verejných zariadení. My vám spolu s odborníkmi poradíme, ako na to, aby ste sa vo finále stali vlastníkom plnohodnotne využiteľného pozemku. 

Ako ochrániť svoj majetok a získať na ňom čo najviac, vám poradíme v našom jarnom seriáli Pôda a majetok.

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 15:05