StoryEditor

Čo pre vás znamená nová stavebná legislatíva?

16.03.2023, 00:00

Je tu nová stavebná legislatíva. Pre susedný pozemok a susednú stavbu vedľa vášho pozemku platia nové pravidlá. Čo to pre vás v praxi znamená? Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon o výstavbe, ktorý prináša rozsiahlu reformu v oblasti územného plánovania a výstavby.

Aké nové osobitosti platia pri ohlasovaní drobných stavieb? Aj na to by ste mali dbať, ak si chcete na svojom pozemku postaviť altánok, bazén či terasu. Aj tu musíte dať pozor, aby ste si na svojom pozemku nezrealizovali čiernu stavbu. Mohli by s tým mať problém aj vaši susedia.

Odborná spôsobilosť zhotoviteľa stavby podľa novej právnej úpravy je dnes už nevyhnutá. Kedy a akú stavbu si teda môžete zrealizovať aj svojpomocne a kedy už k veci musíte privolať experta? Všetko vám vysvetlia odborníci priamo z brandže. 

Ako bude po novom prebiehať konanie o návrhu na vklad podľa pripravovanej novely katastrálneho zákona? Prinášame presný postup krk za krokom, ako komunikovať s úradom, aby ste mali na katastri všetko správne a riadne zapísané. Len tak si ochránite svoj majetok. 

Chcete si z chaty urobiť dom? Kto, kedy a za akých podmienok môže pristúpiť k zmene užívania stavby? Aké doklady na to potrebujete, čo potrebujete na pozemku zrealizovať a na ktoré úrady sa treba obrátiť? V spolupráci s expertmi vám prinášame kompletný manuál, ako zmenu zrealizovať. 

Zakúpte si predplatné nášho odborného seriálu Pôda a majetok, ktorý vychádza v druhom kvartáli tohto roka, a ten vás prevedie legislatívnymi pravidlami, aby ste svoj majetok nielen ochránili, ale ho aj zveľadili. ​

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 03:14