StoryEditor

V bytovom dome v Brezne ušetrili zateplením takmer 60 % energií na vykurovanie

29.03.2023, 00:00

Minulý rok sa obyvatelia bytového domu rozhodli zrekonštruovať ho. Obnovili fasádu, strešnú krytinu a strechu zateplili fúkanou minerálnou izoláciou. Podarilo sa im to na výbornú, za túto zimu mali účty za vykurovanie o 58 % nižšie, ako minulú.

Brezniansky bytový dom zo 60-tych rokov minulého storočia už má svoje roky a tak sa spoločenstvo vlastníkov bytov pustilo do kompletnej rekonštrukcie. Obnovili a zateplili fasádu i strechu. Tento typ domu nemá plochú strechu, ako sme na to zvyknutí pri novších panelákoch. Pri tejto mierne šikmej valbovej streche s trámovým krovom sa najčastejšie zvykne zatepľovať strop a tak to stálo aj v projekte obnovy.

image
Knauf Insulation

„Projektant pôvodne na strop navrhol rolovanú vatu, stavebná firma ho však presvedčila, že fúkaná izolácia je efektívnejšia a rýchlejšia,“ hovorí Norbert Pocklan, konateľ realizačnej firmy Izolácie MLP. Potvrdilo sa to v praxi, minerálnu izoláciu Supafil nafúkali za 2 dni a dôkladne vyplnila všetky nedostupné miesta, detaily okolo trámov a škáry.

Minerálna fúkaná izolácia má vysokú účinnosť, lebo nevytvára medzery ani tepelné mosty. Je skutočne ekologická z prírodných vlákien a úplne nehorľavá aj bez pridaných látok. Zvyšuje teda požiarnu bezpečnosť a zároveň dobre pohlcuje hluk zvonku.

image
Knauf Insulation

Aktuálne si v breznianskej bytovke užili prvú zimu v obnovenom dome a boli nadšení. Účty za energie sa im znížili o 58 %. „Porovnávali sme spotrebu aj s vedľajším rovnakým domom, ktorý nie je zateplený, no má lepšiu orientáciu na svetové strany. Naše účty sú o 33 % nižšie ako ich,“ hovorí predseda spoločenstva vlastníkov bytov Ivan Muriňák. Ako ďalej dodáva, najviac sa tešia obyvatelia bytov pod strechou, tento rok majú preplatky za vykurovanie okolo 400 €.

Využite šikovné vlastnosti minerálnej fúkanej izolácie aj vy a vyžiadajte si cenovú ponuku na váš bytový dom.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 13:15