Shutterstock
StoryEditor

Kedy začať učiť dieťa bicyklovať

31.03.2023, 00:00

Pamätáte si časy, keď sme ako malí brázdili ulice okolo domu hore dole na 2 kolesách? Bicykel predstavoval základný dopravný prostriedok, ktorý mal takmer každý. A to je dobre, pretože bicyklovanie pozitívne vplýva aj na psychomotorický vývin dieťaťa.

Ako spoznať najlepší čas na začatie s bicyklovaním

Základným predpokladom na to, aby dieťa mohlo začať s bicyklovaním, je schopnosť samostatne chodiť a udržať rovnováhu. Vo všeobecnosti sa odporúča začať s bicyklovaním najskôr približne rok potom, ako dieťatko začalo chodiť. Štandardne sa zvykne ako najskorší možný vek, v ktorom dieťa zvládne pohyb na bicykli, udávať 2 a pol roka. Deti vo veku 3 až 4 rokov by už s jazdou na bicykli nemali mať vôbec žiadny problém.

Najmä, ak vaše dieťa baví jazda na odrážadle, nemusíte sa mu báť kúpiť prvý detský bicykel už v útlom veku. Detské bicykle sú navrhnuté tak, aby ste k nim bez problémov mohli pripojiť pomocné kolieska a zjednodušiť tak dieťatku cyklistické začiatky. 

Malými krokmi až k prvým kilometrom na dvoch kolesách

S učením bicyklovania postupujte pomaličky a trpezlivo. Nikto učený z neba nespadol, a tak ani od dieťatka, ktoré jazdí ako drak na odrážadle, nemôžete očakávať, že rovnako mu to pôjde aj na bicykli.

Prvé zoznámenie s bicyklom podporte pomocnými kolieskami a nechajte dieťatko nech najskôr na novom dopravnom prostriedku naberie odvahu. Určite dieťa do bicyklovania nenúťte, vyvoláte tým skôr presný opak. Ak sa dieťa ešte na bicykel necíti, vráťte sa ku skúšaniu na chvíľku na pár minút každý deň.

Po posadení dieťaťa na bicykel mu nezabudnite vysvetliť aj teóriu bicyklovania. Zoznámte ho s pedálmi, volantom, vysvetlite mu ako zastať. Prvé pokusy na bicykli sa pravdepodobne nezaobídu bez menších pádov. Vysvetlite mu preto aj ako správne padať a nezabudnite na prilbu a chrániče.

Výber prvého bicykla je veľmi dôležitý

Kúpa prvého bicykla je skutočne veľká vec. Mnohí rodičia riešia najmä dilemu, akú veľkosť bicykla vybrať. Síce ide o skutočne dôležitý parameter, nemal by byť jediným rozhodovacím kritériom.

Pre malého človiečika je totiž okrem správnej veľkosti dôležitá aj hmotnosť. S ťažkým bicyklom sa bude dieťaťu samému ťažko manipulovať a aj zložitejšie ho ovládať. Zamerajte sa preto najmä na ľahké bicykle. Optimálne je, aby prvý detský bicykel nevážil viac, než je približne polovica váhy dieťaťa.

Na záver prichádzajú ešte 2 dôležité rozhodovacie kritéria. Pre vás rodiča to bude cena, a pre dieťa určite farba a celkový výzor bicykla. Ak chcete dieťatko skutočne motivovať na učenie sa, nechajte ho až vám pomôže s výberom. Samozrejme, spravte najskôr predvýber bicyklov, ktoré spĺňajú všetky potrebné parametre a následne nechajte dieťa až si z nich vyberie ten, ktorý sa mu najviac páči.

Ako podporuje bicykel správny vývoj

Dieťa vo veku okolo troch rokov potrebuje k svojmu správnemu vývinu veľa pohybu. Odborníci sa zhodujú, že by nemalo sedieť viac ako hodinu vkuse. Bicyklovanie, či aspoň odrážadlo, predstavujú pre túto vekovú kategóriu zaujímavú aktivitu, ktorá ich motivuje k pohybu.

Pravidelné bicyklovanie u detí zároveň rozvíja koordináciu a stabilitu. A tie sú veľmi dôležitou súčasťou psychomotorického vývoja dieťaťa.

Zároveň sa s dieťaťom na bicykli zvládnete dostať aj ďalej od domu, než pešo. Nezabudnite ale brať do úvahy jeho schopnosti. Určite nie je vhodné vybrať sa s takto malým dieťaťom na niekoľkokilometrový cyklistický výlet. Malé kolieska a malé nožičky potrebujú na každý pohyb vpred viac energie, než my dospelí.

Bicyklovanie je efektívny spôsob ako môže spoločne tráviť voľný čas celá rodina. Podobne ako pri lyžovaní, plávaní a ďalších činnostiach, aj pri bicyklovaní platí, že čím skôr začnete dieťa na tento šport privykať, tým rýchlejšie sa to naučí. Nebojte sa preto začať hneď, ako cítite, že vaše dieťatko je pripravené. Predsa len, nikto ho nepozná lepšie ako vy sami.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 16:59