StoryEditor

Slovenský obranný priemysel sa nadýchol

20.04.2023, 00:00

Téma slovenského obranného priemyslu a jeho bývalého rozsahu sa v slovenských médiách opakuje so železnou pravidelnosťou. Vďaka postupnému nábehu obrannej výroby, ktorý nastal v dôsledku rozsiahlych modernizačných projektov Ozbrojených síl SR, ako aj dopytu pre vojnu na Ukrajine, dnes môžeme opatrne hovoriť o renesancii tohto druhu na slovenskom Považí.

Ozbrojené sily SR viedli v ostatných dekádach najmä krátkodobé modernizačné programy malého rozsahu. Výsledkom bol obrovský investičný dlh, ktorého riziká ukázali aj boje za našou východnou hranicou.

Zmena situácie

Ruský útok na Ukrajinu prekopal prístupy v jednotlivých krajinách k ich národnej bezpečnosti. Slovenské vojenské letectvo sa dočkalo nákupu sofistikovaných a výkonných stíhačiek F-16 už na konci predchádzajúceho volebného obdobia.

Pod drobnohľadom je najmä zavádzanie nových bojových vozidiel, kolesových i pásových, ktoré majú potenciál stať sa vodou na mlyn pre slovenský obranný priemysel. Požiadavka NATO na ťažkú mechanizovanú brigádu, ktorú vyžadovali spojenci už pri vstupe Slovenska do aliancie, sa ukázala byť viac než aktuálnou – vojna jej dodala aj na naliehavosti. Víťazstvo najvyspelejšieho, v boji overeného pásového bojového vozidla CV90 v slovenskom tendri bolo preto pozitívnou správou nielen pre armádu, ale vďaka zapojeniu kapacít slovenského priemyslu do tohto projektu aj pre naše firmy.

image

Podpis zmluvy medzi BAE Systems Hägglunds a slovenským priemyselným partnerom v projekte CV90, spoločnosťou Koval Systems. Na snímke sú (zľava) Tommy Gustafsson-Rask, generálny riaditeľ spoločnosti BAE Systems Hägglunds a Ján Michálek, obchodný riaditeľ Koval Systems

BAE Systems Hägglunds

Krok správnym smerom

Švédsky víťaz prináša na Považie nielen výrobu početných súčiastok, kompletizáciu vozidiel, ale aj mimoriadnu pridanú hodnotu v podobe výskumu a vývoja pre trhy ďalších používateľov tohto obľúbeného vozidla. Slovensko tak vďaka projektu CV90, ale aj kolesovým vozidlám Patria či potenciálne aj útočným puškám, získa možnosť vytvoriť kompetencie a priemyselné kapacity, ktoré môžu priniesť odborníkmi dlhodobo požadovanú diverzifikáciu priemyslu.

Tá je doteraz závislá od automobilovej výroby. Obranný priemysel však prináša priestor na vývoj nových súčiastok na trhy Klubu používateľov CV90, čím pridaná hodnota projektu presahuje najmenej 40-percentný podiel, ktorý požadoval minister obrany Jaroslav Naď. Jeho súčasťou je transfer know-how v oblasti konštrukcie bojových vozidiel, spôsobilosti pre špičkovú technologickú výrobu.

„So slovenskými partnermi budujeme silnú spoluprácu, ktorá bude pre obe strany dlhodobo a strategicky výhodná. Budú sa podieľať na výrobe, montáži, podporných službách, ako aj na vývoji vozidiel. Vzhľadom na to, že spolupracujeme s firmami v ďalších európskych krajinách a na medzinárodnom poli, máme už bohaté skúsenosti s transferom technológií a podporou malých a stredných podnikov. Toto všetko chceme na Slovensku zužitkovať,“ hovorí Tommy Gustafsson-Rask, generálny riaditeľ BAE Systems Hägglunds.

image

Tommy Gustafsson-Rask, generálny riaditeľ spoločnosti BAE Systems Hägglunds

BAE Systems Hägglunds

Ruka podaná slovenskému priemyslu

Dôvody, prečo to v blízkej budúcnosti bude kriticky dôležité, je vidieť už na prvých úspešných lastovičkách. Jeden z partnerov v dodávateľskom reťazci CV90, štátna Konštrukta Defense, už dodala moderné samohybné kanónové húfnice Ukrajine. Tá ich už nasadila v ostrých bojoch a získané skúsenosti v súčasnosti analyzuje, aby podľa nich vylepšila kusy v službách slovenskej armády.

Spoločnosť  KOVAL SYSTEMS, a. s. zasa najnovšie oficiálne získala kontrakt na kompletnú montáž veže vozidla CV90. Konečné nastavenie priemyselnej spolupráce CV90 na Slovensku napreduje podľa plánu. Zmluva so spoločnosťou KOVAL SYSTEMS je jednou z mnohých, ktoré BAE Systems Hägglunds podpíše v rámci finalizácie siete miestnych slovenských priemyselných partnerov.

image

Výrobná hala v spoločnosti Koval Systems

BAE Systems Hägglunds

Na rozdiel od automobilového priemyslu, ktorý má na Slovensku spravidla iba výrobné kapacity, vzniknú v obrannom priemysle pracovné miesta pre inžinierov a vývojárov, čo pomôže zmierniť odliv mozgov z krajiny. Zároveň sa tým vytvorí podhubie pre vznik vývojových kapacít aj v ďalších odvetviach. Moderné špičkové strojárstvo v podobe obranného priemyslu vyžaduje nielen sofistikované obrábanie kovov, ale aj softvér, opto-elektronické systémy, rozšírenú realitu, trenažéry či servisné kapacity.

To všetko prichádza na Slovensko v čase, keď vojna na východe spôsobila rozsiahle pohyby v bezpečnostnej architektúre Európy a sveta. Členské krajiny NATO zisťujú, že stav v ich skladoch aj vojskách nie je ideálny a dožadujú sa nápravy. „Zlaté časy“ slovenského zbrojárstva boli v minulosti viac ilúziou ako realitou, no vďaka projektom, ako je CV90, sa zbrojárstvo môže premeniť na skutočný úspešný príbeh.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
30. apríl 2024 14:04