canva.com
StoryEditor

Tajomstvo dokonalého útočiska: Chata alebo záhradný domček?

26.04.2023, 00:00

Z času na čas sa všetci potrebujeme zastaviť, aby sme si oddýchli od každodenných povinností a starostí a odbúrali stres. Ústup od zhonu bežných dní je nevyhnutný na regeneráciu tela aj mysle.

Záhrada je vo všeobecnosti skvelým miestom na oddych a relaxáciu. Prírodné prostredie, čerstvý vzduch a ticho, ktoré poskytuje, sú ideálnymi predpokladmi na poriadny oddych. V prostredí záhrady si môžete vytvoriť vašu oázu oddychu, kde si môžete oddýchnuť po práci či leňošiť počas víkendov. Mať vlastné miesto, na ktorom môžete vypnúť, má hneď niekoľko benefitov:

  • zníženie stresu – pobyt v prírodnom prostredí dokáže efektívne zmierniť stres a pôsobí upokojujúco. Preto ak máte stresujúcu prácu, posedenie v záhrade v obklopení zelene môže byť tým správnym odreagovaním sa.
  • výhody pre telesné aj duševné zdravie – či už je to čerstvý vzduch, slnečné lúče ale aj zeleň naokolo, všetky tieto atribúty výrazne prispievajú k relaxácii, ktorá je dôležitým predpokladom vyváženého životného štýlu.
  • zlepšenie kreativity – záhrada poskytuje mnoho inšpiratívnych podnetov; kreativitu tiež môžete trénovať aj pri pestovaní a starostlivosti o záhradu.

 

Tajomstvo dokonalého útočiska

Ako si však vytvoriť dokonalé útočisko? Odpoveďou sú vonkajšie stavby, ako je záhradný domček či chata. Sú skvelým spôsobom, ako si vytvoriť útulné a pohodlné miesto na posedenie, oddych a relaxáciu a to za každého počasia. Ako si správne vybrať, na čo sa pri výbere zamerať a aké benefity tieto stavby ponúkajú?

Záhradný domček je samostatne stojaca stavba, ktorá sa zvyčajne umiestňuje do záhrad alebo na dvor rodinného domu či rezidencie. Záhradné domčeky môžu byť dostatočné malé na to, aby slúžili ako jednoduchý sklad ale aj dostatočne veľké, aby sa do nich zmestila aj celá spálňa. Záhradný domček, záležiac od jeho veľkosti a prevedenia, môžete využívať na rôzne účely, od skladovania záhradných či športových potrieb, cez záhradné posedenia až po plnohodnotný záhradný domček, v ktorom môžete tráviť vašu domácu dovolenku či dokonca aj ako penzión.

Chata je stavbou, ktorá sa situuje do vidieckych alebo polovidieckych oblastí, často v blízkosti riek, jazier alebo hôr. Chaty sa vyznačujú jednoduchým, rustikálnym šarmom a často sa spájajú s „únikom“ od každodenného mestského života. Ponúkajú útulné prostredie ideálne na oddych a dokonalú zmes pohodlia a pokoja. Ak máte k dispozícii pozemok v rekreačnej oblasti, potom môže byť chata tou správnou voľbou.

Od toho, aby ste si vytvorili svoje útočisko na oddych a rekreáciu vás nemusí odrádzať to, že nemáte k dispozícii rekreačný pozemok. Menšiu chatku si môžete postaviť aj priamo na záhrade, ak poskytuje dostatok priestoru.

Ako si správne vybrať?

Pri rozhodovaní medzi chatou a záhradným domčekom pre dokonalé útočisko zohráva úlohu niekoľko faktorov, ako je lokalita, účel a rozpočet.

Lokalita

Chata sa zvyčajne hodí viac do vidieckeho prostredia v obklopení prírody či v blízkosti vodných plôch. Prírodné prostredie ponúka ticho a pokoj, a tak poskytuje ideálne miesto na útočisko ďaleko od chaosu mesta. Na druhej strane, záhradný domček je často situovaný v blízkosti obydlia, zvyčajne na dvore či v záhrade. Predmestská alebo mestský lokalita ponúka pohodlné riešenie, pretože nemusíte chodiť príliš ďaleko, aby ste si našli útočisko. Záhradný domček je ideálny pre tých, ktorí uprednostňujú rýchly „útek“ od každodenných povinností bez cestovania.

Účel

Pri výbere medzi chatou a záhradným domčekom zohráva významnú úlohu aj účel. Chata zvyčajne ponúka viac priestoru a súkromia, vďaka čomu je ideálna pre tých, ktorí chcú uniknúť z rušných miest a užiť si pokojný čas v prostredí prírody. Je tiež ideálna na organizovanie stretnutí, osláv či rodinných výletov a dovoleniek. Chata sa dá využiť rôznymi spôsobmi, od romantických pobytov pre dvoch až po veľké oslavy pre rodiny a priateľov.

Na druhej strane, záhradné domčeky sú ideálne pre tých, ktorí chcú vyhradený priestor pre konkrétny cieľ. Záhradný domček ponúka pohodlie a flexibilitu priestoru. Môže slúžiť ako umelecký ateliér, domáca posilňovňa, kancelária, ale aj menší penzión. Záhradný domček je tiež skvelým miestom na útočisko, ktoré môžete využiť na čítanie, meditáciu či dokonca aj ako záhradný bar a posedenie.

Rozpočet

Rozpočet je tiež dôležitým faktorom pri rozhodovaní sa medzi chatou či záhradným domčekom. Chata je vo všeobecnosti drahšia než záhradný domček najmä preto, že poskytuje viac priestoru a možností vybavenia. Chata si tiež vyžaduje o čosi väčšiu námahu pri výstavbe a údržbe. Záhradný domček je na druhej strane menej nákladný na výstavbu, dá sa postaviť z menšieho množstva materiálu a na rôzne účely. Záhradný domček si vyžaduje o čosi menej náročnú údržbu, čo z neho robí ideálnu investíciu pre tých, ktorí majú obmedzený rozpočet.

Voľba dokonalého útočiska na oddych a rekreáciu závisí od osobných preferencií, lokality, rozpočtu ale aj účelu stavby. Chata ponúka viac súkromia v prírodnom prostredí, záhradný domček je zas naopak univerzálnejšou stavbou a dá sa využiť na viacero účelov. Bez ohľadu na to, či si vyberiete chatu alebo záhradný domček, oboje poskytujú ideálne miesto na rekreáciu a oddych. Sú miestom, kde sa môžete uvoľniť, meditovať či venovať sa vašim obľúbeným voľnočasovým aktivitám a načerpať tak nové sily. Chata či záhradný domček predstavujú investíciu do osobnej pohody a ich výber je prvým krokom k vytvoreniu si dokonalého útočiska.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 20:08