StoryEditor

Čo je ekologickejšie: Montované alebo "tradičné" domy?

26.04.2023, 00:00

V posledných rokoch sa čoraz viac skloňuje slovné spojenie ekologické bývanie s využitím obnoviteľných zdrojov surovín. No čo si pod ním vlastne predstaviť?

Bývanie v súlade s prírodou

V minulosti tak populárne tehlové domy postupne čoraz viac nahrádzajú montované drevodomy. Dôvod je jednoduchý. Tieto domy je možné postaviť omnoho viac v súlade s prírodou a ľahšie splnia povinnú energetickú náročnosť.

Prírodný materiál v týchto domoch ešte dopĺňa využitie niektorého z obnoviteľných zdrojov energie, alebo ich kombinácia. Najčastejšie ide o využitie solárnych panelov alebo tepelného čerpadla. 

Montované domy nie sú len módny trend

Niekomu by sa mohlo zdať, že montované domy sú len akýsi módny trend, ktorý, ako to už pri trendoch býva, časom spľasne. No nie je tomu tak. Drevo má množstvo skvelých vlastností, ktoré robia z montovaných drevodomov výhodnejšiu investíciu a bývanie viac v súlade s prírodou, než sú tehlové domy.

Ide najmä o energetickú hospodárnosť, zvukovú izoláciu a proces výstavby. Drevo má výborné tepelnoizolačné vlastnosti, vďaka čomu sú tieto domy menej náročné na vykurovanie. Navyše drevo je obnoviteľná suroviny bez vodíkovej stopy, čo prináša montovaným domom ďalší aspekt ekologickosti.  Rovnako ekologickejší je aj celý proces výstavby montovaného domu.

Šetrenie nákladov aj prírodného prostredia

Ceny montovaných domov sa napriek ich kvalite pohybujú nižšie, než je tomu pri tehlových stavbách. Pri kúpe montovaného domu si tak za rovnaké peniaze môžete dopriať vyšší štandard. Dobre postavený montovaný dom s kvalitnou základovou doskou a dobrou konštrukciou stien vám navyše oproti tradičnému domu poskytne energetickú úsporu aj okolo 60 %. A to je opäť nezanedbateľná úspora.

image
vlastná foto

O ekologickosti montovaného domu rozhoduje najmä kvalita stavby

O tom, do akej miery bude vás montovaný dom ekologický, rozhodnú použité materiály pri stavbe, proces výstavby a v neposlednom rade kvalita projektu a vyhotovenia montovaného domu, ktoré vám zaistia jeho energetickú pasívnosť.

Stavbu nízkoenergetického montovaného domu sa určite neoplatí robiť svojpomocne. Na začiatku tak možno ušetríte nejaké to euro, no v budúcnosti si koledujete o množstvo problémov – napríklad vysokú vlhkosť v dome. Navyše neodborne postavený montovaný dom stráca svoju životnosť, a tak sa môže stať, že s vami nevydrží ani celý váš život, kdežto kvalitná montovaná stavba vás určite bez problémov prežije.

Či už si necháte vyhotoviť len hrubú stavbu alebo dom až na kľúč, je už len na vás. Najdôležitejšie je, aby samotná hrubá stavba bola vyhotovená kvalitnou firmou s dlhoročnými skúsenosťami. Pri výbere firmy, ktorá vám zhotoví váš energetický montovaný dom sa rozhodne nepozerajte len na cenu, ale berte do úvahy aj recenzie, skúsenosti a používané materiály.

Odborníkom na ekologické montované domy je napríklad firma Mirano s.r.o. V tejto firme pracujú len s kvalitnými materiálov a kladú veľký dôraz na technológiu stavby a skladbu stien domu. Sú taktiež aj držiteľmi rôznych odborných certifikátov. Spomenieme pre vás ten najpodstatnejší – Certifikát o nemennosti podstatných parametrov stavebného výrobku, ktorý bol udelený dreveným rámovým stavebným zostavám „Montovaným domom Mirano“.

Montované domy sa dnes ukazujú ako skutočne ekologickejší variant bývania a možnosť, ako bývať viac v súlade s prírodou. Montované domy je navyše jednoduchšie vyhotoviť ako tzv. nulové domy, čo dnes musíte povinne splniť, ak sa rozhodnete pre stavbu nového domu. Nejde preto len o akýsi módny trend, ale efektívne bývanie budúcnosti.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 16:30