dreamstime.com
StoryEditor

Bezpečný domov a kvalitné oplotenie

12.05.2023, 00:00

Oplotenie slúži na ohraničenie pozemkov domov, chalúp, chát a záhrad, no popri svojej základnej ochrannej funkcii majetku prirodzene plní aj estetickú úlohu, preto plot a bránu je dobré do rodinného hniezda vyberať premyslene.

Oplotenie domu sa vyníma už z diaľky a veľa prezrádza o vkuse svojich majiteľov. Pri novostavbách sa oplotenie rodinného domu schvaľuje v rámci stavebného konania a kolauduje sa pri záverečnej kolaudácii. Pri plánovaní oplotenia, okrem bezpečnostných a technických parametrov, je potrebné vopred určiť aj to, či má vstupná brána spolu s oplotením tvoriť jeden kompaktný celok alebo či má v exteriéri tvoriť samostatný prvok. Či sa pri výbere brány zameriate na posuvné brány samonosné, koľajové alebo závesne, každý typ má dizajnovo ladiť nielen s oplotením, ale aj s domom a s celým jeho okolím.

Pevnosť a stabilita  

Vzhľadom na účel použitia je potrebné pri výstavbe oplotenia dbať na pevnosť a stabilitu materiálov. Každý plot je taký pevný, aká pevná je jeho najslabšia časť. Oplotenie sa nachádza pod holým nebom, preto celoročne musí odolávať nielen slnečnému žiareniu, ale aj vetru, dažďu, snehu a mrazu. Na optické predely pozemkov sa používajú rôzne materiály - drevo, kov, drôt, plast, kameň, žula, tehly, tvárnice, betón a iné. A ako vybrať plotovú výplň? Plotové výplne plnia nielen ochrannú, ale aj reprezentatívnu funkciu. Vďaka peknej výplni môže každý plot zaujať na prvý pohľad. A zaujímavou dekoráciou oplotenia sú tiež prevísajúce rastliny, ktoré sú použiteľné tak na betónové múry, ako aj na obyčajné pletivo. Vždyzelené alebo pestrofarebné rastliny dodajú oploteniu nielen vyššiu estetickú hodnotu, ale dodajú mu aj punc originality.    

Tipy na záver 

Oplotenie je stavba, od ktorej každý majiteľ prirodzene očakáva primerane dlhú životnosť. Preto pred výstavbou zvážte, či chcete plot priehľadný, polopriehľadný alebo nepriehľadný - či uprednostňujete súkromie alebo či chcete mať kontakt s ulicou a susedmi. Z architektonického hľadiska bude pozemok pri priehľadnom oplotení pôsobiť vzhľadovo väčší a nepriehľadné oplotenie pozemok vizuálne uzatvorí. A zásadná je tiež výška. Pokiaľ chcete len symbolickú zábranu alebo skôr okrasu, vtedy postačí oplotenie vo výške 50 – 60 centimetrov. Za štandard sa považuje plot vo výške 150 až 180 centimetrov. Ak však potrebujete mohutnú bariéru, plot okolo pozemku môže byť vysoký aj cez dva metre. Na stránke www.profilinvest.sk nájdete bohatý výber moderných plotov a brán rôznych tvarov a rozmerov, stačí si len vybrať podľa svojho vkusu a preferencií.                          

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 14:36