StoryEditor

Byty v bratislavskom projekte Rakyta vyjdú lacnejšie vďaka dotovanej splátke hypotéky

27.05.2023, 00:00

Pri kúpe 3-izbového bytu v Rakyte ušetríte vďaka dotovanej splátke hypotéky vyše 8-tisíc eur.

Bývanie v novostavbe v Bratislave teraz vyjde lacnejšie ako ešte pred niekoľkými mesiacmi. V projekte Rakyta v bratislavskej štvrti Devínska Nová Ves sa aktuálne dá kúpiť byt na hypotéku s dotovaným úrokom 1,47 % počas prvých dvoch rokov splácania. Napríklad pri 3-izbovom byte to znamená úsporu pri mesačnej splátke vo výške až 345 eur. To znamená, že prvé dva roky splácania hypotéky zaplatíte na splátkach úveru o vyše 8 200 eur menej. Možnosť získať dotovanú splátku hypotéky je limitovaná: ak máte o nové bývanie záujem, odporúča sa poponáhľať.

Dotovaná splátka hypotéky

Akcia s dotovanou splátkou hypotéky sa týka bytov v dome A1, v ktorom sa nachádza celkovo 80 bytových jednotiek. Zvýhodnená hypotéka sa dá získať v jednej z troch partnerských bánk: Tatra banke, VÚB banke alebo UniCredit Bank. Po podpise úverovej zmluvy na hypotéku nový majiteľ bytu spláca počas prvých dvoch rokov od načerpania hypotekárneho úveru v banke (24 mesiacov od kolaudácie a načerpania hypotéky) splátky zodpovedajúce úrokovej sadzbe 1,47 %. Dotovanú splátku je možné získať pri hypotéke na 80 % kúpnej ceny a splatnosti do 30 rokov.

Ako vlastne funguje dotovaná splátka hypotéky v praxi? Trojizbový byt s parkovacím miestom a pivničnou kobkou v projekte Rakyta stojí 276-tisíc eur. Banka poskytuje hypotéku vo výške 80 % kúpnej ceny, čiže 220 800 eur. Pri aktuálnej úrokovej sadzbe 4,39 % a 30-ročnej splatnosti úveru vychádza plná splátka hypotéky na 1 104 eur. Zásluhou dotácie sa splátka v priebehu prvých 24 mesiacov zredukuje, ako keby majiteľ bytu mal pri hypotéke úrok len 1,47 %. Vďaka dotácii klesne mesačná splátka z 1 104 eur na 759 eur. Celkovo na 24 splátkach ušetríte vyše 8 200 eur.  Viac informácií o dotácii na splátky hypotéky spolu s hypotekárnou kalkulačkou nájdete tu.

Modelový príklad

Komunitné bývanie v Rakyte

Nový projekt Rakyta v Devínskej Novej Vsi je navrhnutý ako komunitné bývanie pre rodiny s dôrazom na možnosti trávenia voľného času, s dostatkom zelene a ekologickými opatreniami. Vďaka malopodlažným, 5-poschodovým domom, obklopeným množstvom zelene s ihriskami a ďalšiemu vybaveniu pre príjemné posedenie budú mať obyvatelia Rakyty ideálne podmienky pre komunitné bývanie rodinného charakteru.

„Projekt Rakyta  je navrhnutý tak, aby sa v ňom rodinám bývalo čo najpohodlnejšie. A to vďaka bytom s premyslenými dispozíciami a kvalitným štandardom, ako aj prostrediu v bezprostrednom okolí. Sme presvedčení, že budúci obyvatelia sa v Rakyte budú od prvého okamihu cítiť skutočne doma. A vďaka dotovanej splátke hypotéky je bývanie v Rakyte teraz ešte dostupnejšie,“ hovorí Juraj Ťahún, riaditeľ predaja spoločnosti Lucron.

Bez znaleckého posudku a s nemennou cenou

Pri vybavovaní hypotéky s dotovanou splátkou využívajú záujemcovia o bývanie v projekte Rakyta ešte ďalšie dva benefity navyše. „Pri úvere od partnerskej banky netreba riešiť znalecký posudok a získať sa dá aj zľava z poplatku za poskytnutie úveru do výšky 100 %,“ hovorí Juraj Ťahún, riaditeľ predaja spoločnosti Lucron.

Okrem toho je cena bytu v projekte Rakyta nemenná. To znamená, že cena na zmluve sa nemení bez ohľadu na to, ako sa vyvíja inflácia a ceny stavebných materiálov. Tento princíp Lucron ako developer uplatňuje pri všetkých svojich projektoch. Inak povedané, súčasťou kúpnej zmluvy nie je inflačná doložka.

Dobrá dopravná dostupnosť do centra mesta

Veľkou výhodou projektu Rakyta, ktorý vyrastá v Devínskej Novej Vsi, je dobrá dopravná dostupnosť do centra Bratislavy a tiež blízke diaľničné napojenie na Brno, Viedeň aj Budapešť. Autobusom sa do centra mesta dostanú obyvatelia Devínskej Novej Vsi za 25 minút a vlakom dokonca len za 16 minút. V blízkosti Rakyty pritom v budúcnosti vznikne nový prestupný bod mestskej železnice s napojením na autobusovú dopravu, vďaka ktorému sa bude do mesta cestovať ešte pohodlnejšie. Kto uprednostňuje auto, vďaka blízkemu diaľničnému obchvatu je v centre mesta za štvrť hodinu.

Veľa možností na relax v prírode

Zásadným plusom bývania v Devínskej Novej Vsi je viacero príležitostí na trávenie voľného času. Popri vnútroblokoch a zeleni pri bytových domoch priamo v Rakyte ponúka mestská štvrť bohaté možnosti na relax v prírode. Nad Devínskou Novou Vsou sa týči Devínska Kobyla a Sandberg s turistickými chodníkmi a s prepojením na Štefánikovu magistrálu. Cez štvrť tiež prechádzajú cyklotrasy popri rieke Morava od Kútov po Devín a do Rakúska cez Cyklomost Slobody, resp. cyklomost VysoMarch.

image

Rakyta interier 

Lucron

Vysoká kvalita bytov v Rakyte

Prvé byty v Rakyte sa začnú stavať v tomto roku a ich dokončenie sa očakáva v roku 2026.

Každý byt v Rakyte bude mať v štandarde  podlahové vykurovanie, plastové okná s trojsklom, prípravu na vonkajšie tienenie, dizajnové kúpeľne a interiér s využitím kvalitných a trvanlivých povrchových materiálov. Byty budú disponovať priestrannými terasami a balkónmi a na prízemí navyše aj vlastnými predzáhradkami. Ekologické riešenia v Rakyte budú zahŕňať zachytávanie dažďovej vody, ktorá bude zavlažovať zeleň, ako aj fotovoltické panely.

Za projektom Rakyta stojí významný rezidenčný developer Lucron, ktorý aktuálne stavia v bratislavskom Starom Meste novú štvrť Vydrica a v Petržalke projekt Nesto. Podobným projektom komunitného bývania v portfóliu Lucronu je Arboria  v Trnave. Lucron patrí dlhé roky medzi TOP 10 spoločností špecializujúcich sa na obytné projekty s cieľom vytvárať v mestách moderné urbanistické celky a celé štvrte. Využíva pritom moderné technológie, ktoré šetria zdroje, a kladie dôraz na citlivý prístup k životnému prostrediu.

Projekt Rakyta vzniká v partnerskej spolupráci so skupinou Across, ktorá je v roli finančného investora.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 05:04