StoryEditor

Chýba vášmu interiéru správna atmosféra? Pomôžeme vám ju vytvoriť

14.06.2023, 00:00

Mnohí z nás sa spoliehajú na to, že domov je miestom, kde sa po pracovnom strese a hektickom dni v jeho príjemnej atmosfére upokojíme a načerpáme nové sily. Nesprávne zariadenie a využitie obytných priestorov však spôsobuje presný opak a po príchode domov, kde je všetko „hore nohami“ sa hladiny adrenalínu a stresu ešte viac zvyšujú, čo sa končí maximálnym vyčerpaním a kolapsom celého tela. A pritom tomu tak vôbec nemusí byť, ak na vytvorenie príjemnej atmosféry v dome využijete niekoľko nasledujúcich tipov.

Vytvorenie pokojného príbytku začína jednoduchými, vedomými praktikami, ktoré vám umožnia cítiť sa príjemne a bez vplyvu negatívneho stresu. Tu je niekoľko praktických spôsobov, ako premeniť váš domov na vyvážené a pokojné útočisko.

V navodení psychickej i fyzickej rovnováhy vám pomôžu aj obyčajné látkové rolety

Svetlo zohráva v našom živote obrovskú úlohu. Nie sú to však len moderné LED žiarovky, ktorými dodávame jednotlivým častiam interiéru či exteriéru štýl, ale aj zdroj slnečného svetla, ktoré sa k vám domov vkráda cez okná.

Niekedy je potrebné, v iných prípadoch sa jeho vplyvu naopak vyhýbame, v čom nám dokonale pomáhajú aj moderné látkové rolety. Takéto okenné tienidlá sú veľmi praktické na použitie a majú rôzne možnosti filtrovania svetla, čím sa v priestore vytvára správna atmosféra veľmi jednoducho!

Kvalitné rolety môžu denné svetlo úplne blokovať, alebo nechať jeho časť prúdiť do vášho domova. Stačí si vybrať vhodný model v závislosti od typu a umiestnenia okna a na prípadnú náročnejšiu inštaláciu tieniacej techniky v nedostupnom teréne využiť služby profesionálnych výškových prác.

image
New Africa/Adobe.com

Urobte s Miele vysávačom v interiéri poriadok

Jedným z ďalších veľmi jednoduchých spôsobov, ako vytvoriť vo vašom dome príjemnú atmosféru, je poriadok. Znamená to, že priestor musíte upratať a pokiaľ je to možné, udržiavať ho v takomto stave čo najčastejšie. Je dokázané a určite ste sa o tom neraz aj presvedčili, že neporiadok v obytnom priestore produkuje fyzický aj psychický chaos. V čistom dome alebo byte bude naopak svieži vzduch a jednotlivé doplnky v priestore viac opticky vyniknú.

Nestačí však veci prehľadne uložiť do priestranného šatníka, ale tiež zbaviť jednotlivé plochy prachu, špiny a iných nečistôt, v čom vám môže pomôcť kvalitný Miele vysávač s filtrom a inými dôležitými užitočnými funkciami. Vsávanie a mokré čistenie by ste ale mali vykonávať pre zachovanie pozitívnej atmosféry v priestore pravidelne.

image
Анастасия Стягайло/Adobe.com

Využite silu aromatických olejov

Vytvoriť si u vás doma atmosféru podobnú letnej dovolenke na Cypre môžete aj s pomocou rôznych vôní. Aromaterapia je na tento účel ako stvorená.

Aromaterapia je prax používania esenciálnych olejov na terapeutické účely po dlhé roky. Je založená na princípe vdýchnutia molekuly vône v esenciálnych olejoch, ktoré potom putujú z čuchových nervov priamo do mozgu a ovplyvňujú najmä amygdalu, čo je emocionálne centrum mozgu.

Stačí mať doma kvalitné aromatické oleje, ktoré majú pozitívny vplyv na vaše zdravie a pohodu. Ide v podstate o rastlinné extrakty, ktoré sa vyrábajú naparovaním alebo lisovaným častí konkrétnej rastliny, aby sa zachytili zlúčeniny, ktoré vytvárajú vôňu.

Vôňa však nie je jediný účinok aromatických olejov. Prostredníctvom ich pôsobenia sa môže zmierniť stres, depresia, úzkosť, nespavosť, nechuť do jedla alebo odstrániť problémy s dýchaním.

V podstate je ale úplne jedno, na aké účely toto riešenie využijete, príjemná vôňa v byte alebo dome je vždy na nezaplatenie a pomôže vytvoriť príjemnú atmosféru aj v tých najhorších časoch. Tak to spolu s ďalšími vyššie spomenutými tipmi vyskúšajte a uvidíte, že aj váš domov môže byť priestorom, kde sa cítite dobre.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 14:04