pixabay.com
StoryEditor

Príjemné leto v rodinnom bazéne

17.07.2023, 10:00

Kto sa rád kúpe a často pláva, nemusí nutne každý rok obiehať v lete všetky cestovné kancelárie a zbytočne dlho za vodou cestovať. Pokojne môže zostať aj doma, ak vlastní rodinný bazén, ktorý poskytne relax celej rodine.

Rodinný bazén je ideálnym riešením nielen na trávenie voľného času, ale aj na schladenie sa v horúčavách. Dospelí vďaka plávaniu fyzicky zregenerujú a psychicky pookrejú po náročnom pracovnom dni, deti sa vo vode môžu dosýta zabaviť a vyšantiť každý deň, počas celého leta. A to doma - v pohodlí, vo vlastnej záhrade.    

Raj na dosah ruky

Rekreačné plávanie sa považuje za úžasný spôsob aktívneho oddychu, preto si túto činnosť treba dopriať čo v najhojnejšej miere. Kedysi boli rodinné bazény výsadou tých najbohatších. Dnes, vďaka moderným technológiám a materiálom, sú cenovo dostupné pre omnoho viac rodín. Výber bazéna je možný z troch základných typov – zapustený, čiastočne zapustený a nadzemný. Zapustené bazény sa technicky aj esteticky dajú ľahko integrovať do každej záhrady a najmä keramické typy sú charakteristické svojou pevnosťou, stabilitou, odolnosťou a dlhou životnosťou. Bazén do zeme ponúka milovníkom vodných radovánok vysoký komfort. Jedná sa o investíciu, ktorá spríjemní leto všetkým členom rodiny.       

Prekrytie bazéna

Únik tepla cez hladinu vody je možné minimalizovať buď zastrešením alebo pomocou plachiet. Solárna plachta na bazén udrží na požadovanej úrovni nielen teplotu vody, ale zníži aj odparovanie. Efektívne zakrytie bazéna ochráni vodnú plochu aj pred nečistotami, ktoré na ňu denne padajú z celého okolia. Pokiaľ sa rozhodnete pre zastrešenie rodinného bazéna, dosiahnete tým tiež ekologický ohrev vody a vďaka skleníkovému efektu získate aj vyššiu teplotu vody. Odporúčaná teplota bazénovej vody je cca 28°C. No tiež je dobré vedieť, že každé prekrytie bazéna zníži čas, potrebný na údržbu bazénovej vody o viac ako polovicu.      

Bezpečnosť nadovšetko

Pri rodinných bazénoch je veľmi dôležité nielen vnútro bazéna, ale aj jeho okolie. Z bezpečnostného hľadiska je podstatná protišmyková dlažba a protišmykový vstup do vody. K výhodám kvalitnej protišmykovej dlažbe patrí nielen minimálna potreba údržby, ale aj mrazuvzdornosť a dlhá životnosť. Dobrou voľbou sú tiež antikorové varianty schodíkov s protišmykovou gumou na nášľapných častiach. Držadlá by nemali mať príliš veľký priemer, aby úchop bol čo najpohodlnejší. Zabudnúť netreba ani na bezpečnostné bariéry, a to najmä v tých rodinách, kde sa nachádzajú malé deti a domáce zvieratá. Skvelou formou ochrany je tiež bazénový alarm.  

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 12:59