StoryEditor

Prečo by ste mali overiť auto pred jeho kúpou: 5 dôvodov, ktoré musíte poznať

17.07.2023, 12:00

Kúpa ojazdeného auta je výhodným riešením pre mnohých Slovákov. Existuje veľa dôvodov, prečo sa vypláca zvažovať túto možnosť. Hlavným z nich je atraktívna cena, no častokrát úsporu z výhodného nákupu „za babku“ musíme neskôr investovať do opravy skrytých vád. Za nízkou cenou sa môže skrývať manipulácia stavu najazdených kilometrov, či iné zatajené skutočnosti.

Nie všetko je tak, ako sa zdá na prvý pohľad

Odhaliť na prvý pohľad nebadateľné vady, či budúce komplikácie môže byť problematické aj pre skúseného profesionála. Nápomocná môže byť služba overenia vozidla, ktorá je v dnešných dňoch už pomerne známa. Pri jej výbere je dôležité sústrediť sa na oficiálne zdroje, ktoré preukazujú pôvod údajov. Ak táto informácia chýba, môže ísť o nepravdivé dáta.

Spoľahlivé údaje s výpovednou hodnotou ponúka Register prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) prostredníctvom svojho výpisu ODO-Pass. Vďaka tomuto výpisu sa nezoznámite len s históriou najazdených kilometrov v čase, ale rovnako budete mať možnosť tieto dáta presne identifikovať. Pomôže vám pri tom presný názov subjektu, ktorý stav odometra zaznamenal a tiež dátum a životná situácia, pri ktorej bol odčítaný.

Eliminujte riziká

Okrem overenia najazdených kilometrov však máte aj ďalšie možnosti. O konkrétnom vozidle sa môžete dozvedieť aj detailnejšie informácie. Zásadná je informácia o exekučnej blokácii vozidla, pretože vykonanie blokácie bráni prevodu vlastníctva, a teda prepisu vozidla na nového majiteľa, hoci za auto už zaplatil. Dôvody blokácie sú rôzne, a preto spoľahnúť sa na informáciou o exekúcii na osobu majiteľa nepomôže. Platí tiež, že majiteľ vozidla môže byť v exekučnom konaní, no jeho vozidlo nemusí byť exekučne blokované.

Kupujúcich zaujímajú aj údaje spojené s poškodeniami vozidla, záložným právom, neukončeným lízingom, počtom predchádzajúcich majiteľov vozidla, no aj informácie súvisiace s pozastavením prevádzky. Dobrou správou je, že tieto informácie dokážete získať jednoducho a z pohodlia domova. Na stránke RPZV stačí iba overiť vozidlo na základe VIN čísla, alebo EČ a získať komplexné overenie, tzv. AUTO-Pass.

image
freepik

Predvídajte a overte pred kúpou

Nikto nechce kúpiť mačku vo vreci. To znamená, že pred kúpou vozidla by ste mali venovať dostatok času jeho detailnému overeniu. Ak už auto stojí pred domom, náprava potenciálnych problémov vás môže vyjsť poriadne draho.

Vybrali sme pre vás 5 dôvodov, ktoré vás presvedčia venovať čas malému prieskumu toho, čo chcete kúpiť.

1. Koľko má vozidlo skutočne najazdené?

Čím menej kilometrov, tým vyššia cena. Overiť si, či uvádzaný stav zodpovedá realite, je úplne jednoduché. Tieto poznatky vám pomôžu určiť, či auto nemá najazdených viac kilometrov ako zobrazuje stav odometra. V hre je okrem ekonomickej straty aj vaša bezpečnosť.

Zistite, koľko kilometrov má vozidlo reálne najazdené na: Overenie kilometrov cez ODO-Pass

2. Auto dokážete kúpiť lacnejšie

Ak počas preverovania objavíte nejaké problémy, no aj napriek ním váš záujem o kúpu neupadol, tieto informácie sa môžu stať vaším esom v rukáve. Zídu sa vám pri vyjednávaní adekvátnej ceny, ktorá by mala zodpovedať skutočnému stavu vozidla.

image
freepik

3. Spoznáte skutočný stav vozidla a odhalíte problémy

Vďaka overeniu vozidla dokážete identifikovať problémy, ktoré si nie vždy všimnete voľným okom. Ide napríklad o opravy po dopravných nehodách a škodových udalostiach. Zaujímať by vás však mali aj možné komplikácie spojené s prepisom vozidla z pôvodného majiteľa na nového, ktoré sa len tak odhaliť nedajú a predávajúci vám ich môže zamlčať. Napríklad už spomínaná exekučná blokácia vozidla.

Zaujíma Vás, či bolo vozidlo havarované? Prejdite na: Overenie vozidla cez AUTO-Pass

4. Bezpečnosť na prvom mieste

Pri kúpe ojazdeného, ale aj nového vozidla, je bezpečnosť posádky na prvom mieste. Odporúčame zvážiť možnosť kontroly technického stavu v autorizovanom servise alebo v nezávislej opravovni.

Vďaka komplexnému prevereniu vozidla získate prístup k detailným informáciám týkajúcim sa predošlých poškodení s ich popisom, no tiež k fotodokumentácii poškodení, kalkulácii i výške škody. V kontexte celkového overenia je veľmi užitočná aj informácia o pozastavení prevádzky po vážnej dopravnej nehode, pri ktorej došlo k poškodeniu jedného, alebo viacerých bezpečnostných prvkov vozidla.

5. Ochrana pri ďalšom predaji vozidla

Ak sa po istom čase rozhodnete svoje auto predať aj vy, šance pri jeho predaji zvýšite aj vďaka  deklarácii transparentnej histórie najazdených kilometrov. Navyše, ak boli na vozidle „stočené kilometre“ viete dokázať, že k tomu došlo ešte pred tým, než ste ho zakúpili vy.

Na získanie detailnejších informácií o histórii kilometrov slúži ODO-Pass, ktorý je zároveň referenčným dokladom a je možné ho použiť ako dôkaz pri súdnom spore. Na Slovensku je jediným zdrojom referenčných údajov Register prevádzkových záznamov vozidiel.

image
freepik

Včasné odhalenie problémov dokáže pri kúpe vozidla veľmi pomôcť. Tieto problémy totiž môžu časom narásť a stať sa nesmierne nákladnými. Autá, ktoré sú pravidelne kontrolované a udržiavané, si pri ďalšom predaji zvyčajne zachovávajú hodnotu vzhľadom k veku a opotrebeniu. To však neplatí o autách, ktoré ich majitelia neudržiavali, no aj napriek tomu ich predávajú pod označením TOP stav.

Zodpovední majitelia vozidiel by mali pred predajom preukázať skutočný stav vozidla a zodpovední kupujúci by si ho mali pred kúpou overiť. Online overovacie služby sú ľuďom k dispozícii nonstop a potenciálnemu kupujúcemu dokážu poskytnúť nový uhol pohľadu na vybrané vozidlo.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. máj 2024 12:01