StoryEditor

Predávate alebo prenajímate majetok? Ako na ňom čo najviac zarobiť?

14.08.2023, 00:00

Súčasťou seriálu Občan a majetok je aj veľká príloha s kompletným prehľadom a vzory najdôležitejších zmlúv a listín.

Chcete odkázať majetok podľa svojej vôle? Kedy je lepšie majetok darovať a kedy by ste mali spísať závet? Koho isto vydediť nemôžete? Poradíme vám, ako odkázať svoje imanie aj inak, ako prikazuje zákon. 

Chcete predať alebo kúpiť pozemok? Ako získať pozemok na stavbu domu a ako na farmárčenie? A čo ak by ste chceli kúpiť alebo predať les? Čo musí obsahovať kúpna zmluva podľa typu pôdy? Spolu s odborníkmi vám vysvetlíme, na čo všetko si pri predaji či kúpe dať pozor a akými pravidlami sa pri takomto prevode vlastníctva musíte riadiť. 

Ako sa po novom komunikuje s katastrálnymi úradmi? Koľko zaplatíte pri prevode vlastníckych práv? Ako spísať kúpnu zmluvu na nehnuteľnosť a ako ju správne zavkladovať? Čo vám prezradí list vlastníctva? Tieto a ďalšie rady o katastri vám prinesieme v spolupráci s expertami. 

Chcete si prenajať poľnohospodársku parcelu na farmárčenie? Prípadne si chcete prenajať časť lesa či záhradu od obce? Ako k takej pôde prísť, na aké úrady sa obrátiť a aké podmienky treba splniť? Poradíme vám, ako nehnuteľnosť získať do prenájmu, prípadne, ako ju môžete výhodne prenajať vy, aby ste na nej získali čo najviac. 

Trápia vás susedské spory? Ako prinútiť suseda, aby vás prestal obťažovať dymom, smradom alebo hlukom? Na akých právach vás nesmie obťažovať a na koho sa môžete obrátiť, ak sa so susedom nedá dohodnúť? Odborníci vás nasmerujú, ako môžete voči nepohodlnému susedovi zasiahnuť. 

Ako správne spísať najčastejšie používané zmluvy? Ktoré dokumenty môžete spísať aj sami a kedy je lepšie obrátiť sa na notára, právnika či advokáta?  V spolupráci s odborníkmi vám prinášame vzory listín, aby ste neohrozili svoje vlastnícke práva či majetok. 

Predplaťte si náš jesenný seriál s názvom Občan a majetok a získajte množstvo užitočných rád o tom, ako nakladať so svojim majetok bez ohrozenia a tak, aby ste na ňom v prípade kúpy, predaja či nájmu zarobili čo najviac. 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 14:44