StoryEditor

Chcete spísať závet? Poradíme vám, ako na to

18.08.2023, 00:00

Súčasťou seriálu Občan a majetok je aj veľká príloha s kompletným prehľadom a vzory najdôležitejších zmlúv a listín.

Chcete odkázať majetok podľa svojej vôle? Kedy je lepšie majetok darovať a kedy by ste mali spísať závet? Koho isto vydediť nemôžete? Poradíme vám, ako odkázať svoje imanie aj inak, ako prikazuje zákon. ​

O tom, kto bude dediť a čo nadobudne, môže každý počas života rozhodnúť sám. Podmienkou je spísanie závetu. Spísať závet môžu aj maloleté deti po dovŕšení 15 rokov. Zákon však v tomto prípade vyžaduje formu notárskej zápisnice.

Chcete spísať závet, ale neviete, ako na to? Existuje viacero druhov závetov, záleží len na vás, akú formu si zvolíte.  S odborníkmi sme pre vás pripravili niekoľko konkrétnych vzorov, ako na to.

Majetkové pomery bývajú po smrti rodinných príslušníkov predmetom mnohých sporov. Ak viete, že vaše deti spolu dobre nevychádzajú alebo sa niektoré z nich nesprávajú podľa vašich predstáv, môžete už počas života určiť, kto dostane aký podiel majetku.

Poslednú vôľu možno napísať vlastnou rukou, ale i na stroji alebo počítači. Viete, kedy na to musíte mať aj svedkov? Poradíme vám.

Najistejšia forma spísania závetu je forma notárskej zápisnice. Závet môžete spísať vlastnou rukou alebo na počítači. Nie je dôležité, či je závet označený ako testament alebo posledná vôľa.

Predplaťte si náš jesenný seriál s názvom Občan a majetok a získajte množstvo užitočných rád o tom, ako nakladať so svojim majetok bez ohrozenia a tak, aby ste na ňom v prípade kúpy, predaja či nájmu zarobili čo najviac. 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 14:37