Twin City (vľavo) je súčasťou portfólia Investičného Realitného Fondu HB Reavis.Investičný Realitný Fond HB Reavis
StoryEditor

Budúcim dôchodcom môžu pomôcť realitné fondy

11.09.2023, 00:00

Odborníci odporúčajú šetriť a investovať na dôchodok tak, aby v budúcnosti dosiahol aspoň 65 percent z priemerného celoživotného príjmu. Napriek tomu si takmer polovica Slovákov podľa údajov portálu kariera.sk žiadne úspory na dôchodok nevytvára. Zvyšok populácie preferuje spomedzi finančných produktov určených na dôchodkové zabezpečenie druhý a tretí dôchodkový pilier. Realitné fondy sa pritom ukazujú ako dobrý nástroj, ako si zvýšiť budúci dôchodok.

V lete mali Slováci ešte stále takmer 7 miliárd eur v dlhopisových fondoch druhého piliera, ktoré im dlhodobo nezarábajú ani na infláciu. Tú porazili spomedzi dôchodkových fondov v nateraz najrozšírenejšom pilieri od svojho vzniku len indexové fondy a niektoré akciové fondy.

image

Jakub Hromada, investičný manažér Investičného Realitného Fondu HB Reavis.

Investičný Realitný Fond HB Reavis

Investičný Realitný Fond HB Reavis poráža infláciu, aj fondy v najrozšírenejšom druhom dôchodkovom pilieri

Realitné fondy sú zatiaľ v portfóliu investorov pre účely dôchodkového zabezpečenia zastúpené len v obmedzenej miere. Pri pohľade na ich výkonnosť je to škoda. Realitné fondy nielen držia krok s infláciou, ale napríklad v porovnaní s investovaním do akcií majú pre konzervatívnejších investorov aj priaznivejší rizikový profil. „Od založenia nášho fondu pred takmer dvanástimi rokmi sme dokázali našim investorom zabezpečiť celkový výnos očistený od poplatkov vo výške 167,5 percent, čo je niekoľkonásobne viac ako bola inflácia. Podľa údajov ADSS sme tak s našim priemerným ročným výnosom predbehli väčšinu fondov v druhom pilieri, vrátane najvýkonnejších indexových fondov, ktoré sú na trhu porovnateľne dlho ako Realitný investičný fond HB Reavis. To všetko pri každoročne plusových výnosoch,“ hovorí Jakub Hromada, investičný manažér Investičného Realitného Fondu HB Reavis.

Stabilný výnos, jednoduchšie pravidlá

V prípade druhého dôchodkového piliera, v ktorom majú Slováci vyše 13 miliárd eur, začnú od januára 2025 platiť aj menej výhodné pravidlá jednorazového výberu nasporených peňazí. Bude nielen ťažšie, ale aj nákladnejšie sa k nim dostať. Polovica nasporenej sumy v druhom pilieri sa má vyplácať k starobnému dôchodku formou programového výberu a polovica ako doživotný dôchodok. Jednorazovo si pritom bude môcť človek vybrať len polovicu úspor z programového výberu, a táto sa mu ešte aj zdaní 19 percentami. Ďalšou zmenou je, že sa bude dediť len nevyčerpaná časť z dlhodobého programového výberu, zvyšok nie. „Investované prostriedky aj výnosy do realitných fondov sú plne dediteľné a výnosy sú po troch rokoch oslobodené od dane,“ dodáva J. Hromada.

image

interiér Twin City

Investičný Realitný Fond HB Reavis

Prečo by ste mali Investičný Realitný Fond HB Reavis zaradiť do svojej investičnej stratégie pre dôchodkové zabezpečenie aj vy?

  • Dostupnosť investovania: Na rozdiel napríklad od priameho nákupu nehnuteľnosti, čo si vyžaduje významnú počiatočnú investíciu, do fondu môžete investovať už od 10 tisíc eur.
  • Diverzifikácia: Realitné fondy vlastnia obvykle niekoľko aktív, čo umožňuje diverzifikáciu rizika aj prostredníctvom rozloženia investície na viaceré nehnuteľnosti. Investičný Realitný Fond HB Reavis ich má celkovo päť, pričom štyri z nich sú vo vychytenej časti nového bratislavského downtownu. Tieto kancelárske budovy sú takmer plne obsadené, pričom priemerná dĺžka nájomných zmlúv sú štyri roky. Nájomcami sú najmä bonitné medzinárodné korporácie, ktoré platia spoľahlivo. Piatou nehnuteľnosťou je obľúbený Aupark v Hradci Králové.   
  • Realitné fondy sú vhodné aj ako nástroj ochrany pred infláciou. Od založenia Investičného Realitného Fondu HB Reavis pred takmer dvanástimi rokmi dosiahol celkový výnos očistený od poplatkov až 167,5 percent, čo je niekoľkonásobne viac ako bola inflácia.

Slováci postupne prichádzajú na chuť realitným fondom. Podľa údajov Národnej banky Slovenska dosiahol objem aktív realitných fondov v prvom štvrťroku 2023 úroveň 2,5 miliardy eur, čo predstavuje 27 percent na celkových aktívach všetkých podielových fondov. Tak prečo ich nezaradiť aj do vášho dôchodkového portfólia?

image
Investičný Realitný Fond HB Reavis

Disclaimer: S investovaním je spojené riziko kolísania aktuálnej hodnoty investovanej čiastky a výnosov z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej čiastky. Ciele investičnej politiky investičných fondov nemusia byť dosiahnuté aj napriek vynaloženiu odbornej starostlivosti. Pred každou investíciou do investičných fondov je žiaduce prečítať si prospekt, kľúčové informácie pre investorov a polročnú a ročnú správu o hospodárení. Doterajší ani propagovaný výnos (HB Reavis Real Estate Investment Fund, podfondu HBR CE REIF) nie je zárukou budúceho výnosu. Viac informácii tu: https://cereif.hbreavis.com/sk/pravne-informacie/

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 09:34