StoryEditor

Ako sa brániť voči dlžníkom? Neuhradené faktúry položia nejednu firmu na kolená

20.09.2023, 00:00

Neschopnosť podnikateľských subjektov splácať svoje záväzky z roka na rok rastie. Očakáva sa, že tento rok stúpne celosvetovo až o 19 percent

Nezaplatené faktúry a náročný proces vymáhania pohľadávok môžu vyjsť každú firmu poriadne draho. Škody sa niekedy pohybujú aj v státisícoch eur. Veľa odberateľov má v súčasnosti problémy splácať svoje záväzky, naťahuje dobu splatnosti faktúr čo najdlhšie, respektíve ich neplatí vôbec. Svojho dodávateľa tak dostáva do komplikovanej situácie.

Ten si peniaze musí vymáhať po vlastnej linke, čo je čoraz náročnejšia úloha. Zdarný výsledok nie je zaručený. Bremeno znáša podnikateľský subjekt v roli dodávateľa. Podľa posledných zverejnených dát môžu obchodné pohľadávky tvoriť až 40 % firemných aktív. Ak sa dlžnú sumu nepodarí vymôcť, nejedna firma sa ocitá vo veľkých finančných problémoch a môže zle dopadnúť.

Realita je taká, že veľa firiem v zahraniční a tiež u nás končí svoju činnosť. Až 278 podnikateľských subjektov na Slovensku vstúpilo v roku 2022 do konkurzu a 26 bola povolená reštrukturalizácia. V takom prípade darmo čakať, že dodávateľ dostane zaplatené alebo sa mu podarí vymôcť dodatočne nejaké finančné prostriedky.

image
Allianz Trade

Problémy podobného typu by nemuseli nastať, keby každá firma ešte pred dodaním tovaru alebo služby uzavrela zmluvu o poistení pohľadávok. „Je to osvedčený spôsob, ako sa chrániť pred rizikami vyplývajúcimi z nesplácania zo strany odberateľov,“ pripomína riaditeľ Allianz Trade na Slovensku Peter Mucina. Situácia všade vo svete je zlá. Globálne geopolitické napätie, zhoršené vzťahy s Čínou aj vojna na Ukrajine neprospievajú nikomu; naopak, výrazne oslabujú finančnú kondíciu firiem a spôsobujú nárast platobnej neschopnosti. Predpokladá sa, že globálne insolvencie v roku 2023 porastú až o 19 %. Európa môže byť obzvlášť ovplyvnená nárastom platobnej neschopnosti. Odborníci očakávajú významné zvýšenie insolvencií najmä vo Francúzsku (+29 % v roku 2023), Spojenom kráľovstve (+10 %), Nemecku (+17 %) a Taliansku (+36 %). Všetko krajiny, kam vo veľkej miere dodávajú aj slovenské spoločnosti.

Poistenie pohľadávok sa odporúča každému, kto ponúka službu alebo tovar na predaj, ak ho poskytuje s odloženou splatnosťou. Teda, kto má krátkodobé pohľadávky. Peter Mucina vysvetľuje, že ak zákazník nie je schopný zaplatiť, poistená firma bude odškodnená za dodaný, no neuhradený tovar alebo službu.

Štandardne sa poisťuje celá hodnota poistiteľného obratu a poisťovňa v prípade škody poskytne plnenie až do výšky 90 percent, zvyšok je spoluúčasť klienta. Aj on totiž musí dobre zvážiť, s kým bude obchodovať, komu predáva a dodáva svoj tovar alebo službu. Platobná morálka sa v poslednom období zhoršila, počet poistných udalosti stúpa a podľa doterajších skúseností expertov je najhoršia situácia z globálneho hľadiska  v stavebníctve.

Hlavné výhody poistenia pohľadávok:

- Kryje pred stratami z neuhradených obchodných dlhov.

- Firma si chráni svoje cash flow pred nedobytnými pohľadávkami.

- Zvyšuje svoju konkurencieschopnosť.

- Nezdržiava sa vymáhaním pohľadávok a môže plynule pokračovať vo svojom podnikaní.

- Zabezpečí finančnú istotu sebe aj svojim obchodným partnerom.

- Poistenie pohľadávok pomáha chrániť každé podnikanie a zaisťuje jeho rast.

Firma, ktorá má záujem o poistenie pohľadávok, nazývané tiež poistenie obchodných úverov, musí mať IČO, mala by to byť klasická eseročka, akciovka, nie samostatne podnikajúca osoba.

image
Allianz Trade

Odborníci poradia

Pre malé a stredné spoločnosti s obratom do 5 miliónov eur je určené poistenie pohľadávok s jednoduchšími podmienkami a nízkym administratívnym zaťažením, ktoré bude vyhovovať ich potrebám. Väčším podnikom skúsení experti ochotne poradia a poistenie pohľadávok im nastavia na mieru tak, aby čo najlepšie zabezpečovalo všetky riziká vyplývajúce z danej podnikateľskej činnosti.

Poistenie pohľadávok sa dá vybaviť veľmi rýchlo, stačí kontaktovať odborníka, ktorý poradí a ponúkne riešenie prispôsobené na mieru danej firmy. Allianz Trade vie prispôsobiť poistenie potrebám takmer každého podnikateľského subjektu. Cena poistenia pohľadávok sa odvíja od poistiteľného obratu, ktorý sa vypočíta z celkového obratu firmy po odrátaní hotovostných platieb, zálohových faktúr alebo štátnych zákaziek. Ďalšími dôležitými faktormi pri výpočte poistného sú odvetvie činnosti daného podnikateľa a krajiny, do ktorých exportuje.

Okrem istoty finančného krytia poisťovňa pohľadávok pravidelne vyhodnocuje aj dostupné informácie a robí analýzy platobnej kondície firiem. Svojich klientov informuje o finančnej situácii a bonite jej nových aj existujúcich zákazníkov. Pomáha posúdiť, či budú odberatelia schopní zaplatiť svoje faktúry včas alebo nie.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
30. apríl 2024 10:31