StoryEditor

Na extrémny dopyt po polovodičoch reaguje akciové portfólio Chip AI

25.09.2023, 00:00

Pandémia a vojna na Ukrajine spôsobili veľké turbulencie a zvýšenú volatilitu na kapitálových trhoch. Sotva však trhy vstrebali prvotný šok a dôsledky vojny, už čelia ďalšiemu fenoménu doby - a tým je nástup umelej inteligencie. Hlad po výpočtovom výkone sa prejavuje v podobe extrémneho dopytu po mikroprocesoroch, grafických kartách a dokonca aj v podobe požiadaviek na vývoj a výrobu čipov špecializovaných na umelú inteligenciu. V dôsledku toho rastie celý sektor polovodičov. Investičnou odpoveďou na túto situáciu je akciové portfólio Chip AI spoločnosti Omnium Capital.

Extrémny dopyt po čipoch vyvoláva niekoľko faktorov, a to najmä: rozmach umelej inteligencie, rýchly rozvoj cloudových služieb a internetu vecí (IoT) a snaha o nezávislosť v oblasti strategických technológií. USA, Nemecko a ďalšie kľúčové krajiny sa snažia čo najviac znížiť svoju závislosť od dovozu mikročipov, a preto investujú desiatky miliárd dolárov do budovania kapacít na výrobu čipov na vlastnom území.

image

Vývoj simulovaného celkového hrubého percentuálneho zhodnotenia portfólia Chip AI a Benchmarku a vývoj parametra „Alpha“ (ktorý poskytuje informáciu o rozdiele medzi výnosmi portfólia a Benchmarku) od 1.1.2018 do 21.9.2023; 1.1.2018 = 0%. Všetky výnosy sú prepočítané do meny EUR a sú uvedené pred odrátaním poplatkov, provízií a pred zdanením. Zdroj: Omnium Capitalo.c.p., a.s., Bloomberg Professional Terminal.

Zobrazené údaje sa týkajú minulosti. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov.

Globálny trh s polovodičmi by mal podľa medzinárodných predikcií rásť minimálne o 12 % ročne. Tento rast neženú vpred len AI, cloud, IoT a strategické záujmy štátov, ale aj:

  • rozvoj sietí 5G a 6G;
  • nástup kvantovej výpočtovej techniky;
  • energetický sektor a solárny boom;
  • aplikácie v oblasti mobility (elektrické vozidlá, autonómne riadenie, asistenčné systémy);
  • oblasť kybernetickej bezpečnosti, kryptografie a obranného priemyslu ako takého;
  • biotechnológie;
  • sektor komerčného využitia vesmíru a mnohé ďalšie.

Spoločnosť Omnium Capital preto prichádza s dynamickým portfóliom Chip AI. Chip AI je aktívne riadené portfólio zamerané na najvýkonnejšie aktíva v oblasti návrhu, výroby a predaja polovodičov. Jeho cieľom je udržiavanie tzv. kladnej Alphy, čo znamená prekonávať syntetický benchmark zložený z akciových indexov S&P 500 a STOXX Europe 600 s využitím Markowitzovej teórie efektívnych portfólií, najmodernejších finančných modelov a finančného systému Bloomberg Terminal.

 

image

Geografická diverzifikácia portfólia Chip AI

Portfólio pozostáva z akcií spoločností v sektore polovodičov. Je globálne diverzifikované tak, aby zahŕňalo všetkých lídrov a budúcich lídrov tohto odvetvia. Všetky akcie zahrnuté v portfóliu sú akciami verejne obchodovaných spoločností na vysoko likvidných kapitálových trhoch. Zdrojom hodnoty Chip AI sú kapitálové zisky, príjmy z dividend a príjmy z pohybu menových párov. Predpokladaný hrubý výnos portfólia je 15 % p.a.

Portfólio je aktívne riadené na základe technickej a fundamentálnej analýzy trhov, sektorov a firiem s využitím najnovších poznatkov v oblasti riadenia portfólia a financií. Manažment prebieha pod dohľadom skúseného portfólio manažéra Mgr. Martina Vozára, PhD..

Chip AI: dynamické portfólio pre progresívnych investorov

Chip AI je portfólio navrhnuté s cieľom maximalizovať výnosy - a to pri obdobnom riziku, aké prinášajú stratégie kopírujúce akciové indexy. Je vhodné pre progresívnych investorov, ktorí nechcú prepásť príležitosť a hľadajú tzv. budúce hviezdy.

Omnium Capital o.c.p., a.s.

Omnium Capital o.c.p., a.s. je obchodník s cennými papiermi s licenciou Národnej banky Slovenska. Portfóliá spravované spoločnosťou Omnium Capital patria medzi najvýnosnejšie na trhu. Spoločnosť je definovaná nadštandardným prístupom ku klientom, využívaním špičkových technológií a starostlivým informovaním klientov o spravovaných portfóliách - v rámci hlavných aj sekundárnych služieb spojených s investovaním.

So všetkými otázkami a požiadavkami sa môžete obrátiť na číslo 02/707 707 01 alebo na e-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Brožúra portfólia Chip AI

Brožúra portfólia Equity US

Brožúra portfólia Defense

 

www.omniumcapital.sk

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
09. máj 2024 12:27