StoryEditor

Ako funguje špedícia a prečo je dôležitá pre medzinárodný obchod?

22.09.2023, 00:00

Medzinárodný obchod je dynamickým motorom, ktorý poháňa globálnu ekonomiku. Za týmto úspechom stoja viaceré faktory, medzi ktoré patrí aj neviditeľný, no dôležitý hráč. Je ním špedícia.

Ide o prepracovaný systém organizácie a prepravy, pričom zároveň ide o základný stavebný kameň medzinárodného obchodu.

Špedícia sa často označuje aj ako logistika a zahŕňa plánovanie, organizáciu a sledovanie toku tovaru z miesta výroby až po konečného spotrebiteľa. Kľúčom k úspechu je kvalitná nákladná doprava, skladovanie a balenie tovaru, colné formality a tiež spracovanie dokumentácie. Tento proces musí byť efektívny, rýchly a spoľahlivý.

Vďaka logistike sa tovar dostáva k zákazníkovi rýchlo a spoľahlivo, čím sa minimalizujú oneskorenia a neistota. Práve to zabezpečí zachovanie dôvery klientov. Špedičné spoločnosti disponujú globálnou sieťou partnerov a agentúr, v dôsledku čoho je preprava tovaru do rôznych krajín a regiónov plynulá.

Špedičnú službu oceňujú aj firmy, pre ktoré je v mnohých prípadoch náročné samostatne sa zaoberať všetkými aspektmi medzinárodného obchodu. Tým, že sa firmy zbavia tejto povinnosti, sa môžu plne sústrediť na svoju hlavnú činnosť.

Spomenúť je potrebné aj to, že špedičné spoločnosti majú znalosti o colných predpisoch, miestnych reguláciách a „logistických výzvach” v konkrétnych krajinách. Možné rizika a problémy sú tak značne minimalizované a spoločnosť sa nemusí báť, že príde o svoj tovar, čo by mohlo viesť k zvýšeniu výdavkov.

image
freepik

Jednoduchý, no prepracovaný proces

Prvým krokom je detailné plánovanie a príprava. Špedičná spoločnosť sa dohodne so svojím klientom. V tomto procese sa definuje druh tovaru, jeho množstvo, cieľová destinácia a termín dodania.

Špedícia sa tiež zameriava na to, aby bol tovar bezpečne zabalený, uložený do vozidla a prevezený. Na bezpečnosť sa v tomto prípade kladie obrovský dôraz, aby tovar do cieľovej destinácie dorazil v top forme.

Výhodou je, že počas prepravy tovaru má klient prístup k sledovaniu tovaru. Vidí teda, kde konkrétne sa zásielka nachádza a vidí aktuálne informácie s ňou spojené.

Po úspešnom doručení je už len potrebné dokončiť dokumentáciu, ktorá je dôležitá napríklad pre fakturáciu, evidenciu alebo referencie.

Na záver možno podotknúť, že medzinárodná špedícia nie je len o pohybe tovaru, ale aj správe, organizácii a riadení komplexných obchodných procesov. Ak špedícia nefunguje, ekonomický ekosystém stráca na funkčnosti a medzinárodné ekonomiky nemôžu fungovať správne. Bez nej by bol medzinárodný obchod výrazne obmedzený a globálna ekonomika by stratila jeden zo svojich pohonných motorov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 18:25