freepik.com
StoryEditor

Čo musí obsahovať kvalitná web stránka?

25.09.2023, 00:00

Určite sa už aj vám stala taká situácia, že ste surfovali na webe, otvorili ste si konkrétnu stránku a po chvíľke scrollovania ste stratili nervy, pretože stránka nefungovala dobre, chýbali tam informácie a o prehľadnosti a zrozumiteľnosti ten web nešiel ani okolo, však? Zrejme vám to pokazilo váš používateľský zážitok a určite by ste túto webovú stránku nikomu neodporučili.

Tieto situácie sú celkom bežné, pokiaľ sa pri tvorbe webu nekládol dôraz na UX design. Ak ste sa ešte nestretli s týmto pojmom, tak UX design (User Experience Design) po slovensky - dizajn užívateľského zážitku, hrá kľúčovú úlohu pri vytváraní kvalitnej webovej stránky. Jeho primárnym cieľom je zabezpečiť, aby používanie produktu, služby alebo konkrétnej webovej stránky bolo pre užívateľov čo najjednoduchšie, intuitívne a uspokojivé.

Ak sa chcete ale viac ponoriť do sveta UX designu a jeho dôležitosti, najprv sa musíte zoznámiť s niektorými kľúčovými aspektmi tvorby webovej stránky. Ideálnym príkladom na zoznámenie sa s týmto typom designu je absolvovanie UX design kurzu, vďaka ktorému sa naučíte všetko od samotných základov. No my vám tu v skratke povieme niečo o takých tých základných kľúčových aspektoch pri tvorbe webu.

Základné veci, ktoré musí obsahovať web z hľadiska UX designu

Web musí byť jednoduchý a prehľadný. Úplne jednoducho povedané, stránka by mala byť prehľadná a intuitívna pre všetkých. Všetci, ktorí stránku navštívia by mali okamžite vedieť, čo môžu na stránke robiť a ako sa dostanú ku všetkým potrebným informáciám, ktoré hľadajú. V tomto prípade platí, že minimalistický dizajn, ktorý má jednoduché menu a logickú štruktúru, je kľúčom k úspechu.

Rýchla navigácia a viditeľné menu. Navigácia na konkrétnej webovej stránke by mala byť bezpodmienečne rýchla a efektívna. Menu by malo byť ľahko dostupné na vrchu alebo na boku stránky. V súvislosti s týmto by taktiež malo byť bezproblémové aj prechádzanie medzi rôznymi sekciami a podstránkami na webe. To znamená, aby ste sa nemuseli preklikávať hore dole, kým nájdete to, čo potrebujete.

Responzívnosť webu. V dnešnej dobe, v ktorej drvivá väčšina z nás surfuje a vyhľadáva informácie na telefóne, je dôležité, aby bola webová stránka responzívna, to laicky znamená – prispôsobiteľná rôznym zariadeniam a obrazovkám. Stránka by mala dobre vyzerať, fungovať a byť prispôsobená na zobrazenie na tablete, telefóne aj desktope.

Web musí mať kvalitnú grafiku a médiá. V tomto prípade je samozrejme jasné, že ak je web kvalitný, musí obsahovať aj kvalitné obrázky, videá a iné médiá. Zároveň je však podstatné, aby sa tieto médiá načítavali rýchlo. No viete si predstaviť, že ste na webe, na ktorom sú obrázky rozpixelované a všetko sa strašne dlho načítava? Asi by ste z takej stránky odišli veľmi rýchlo, pretože viete, že to môže byť aj oveľa, oveľa lepšie.

Dôležité je aj zvolené písmo a farby. No nie je to len tak halabala. Písmo aj farby musia byť na webe zvolené tak, aby sa dali ľahko čítať a aby boli príjemné pre oči. Kontrast medzi textom a pozadím je nesmierne podstatný, pretože samotný text musí byť dobre viditeľný.

Kvalitný obsah je alfa-omega. UX design nie je len o samotnom vizuáli, ale aj o obsahu, ktorý na webe nájdete. A aký by mal byť obsah? V prvom rade zaujímavý, informatívny a prispôsobený cieľovej skupine. To, že je na stránke kvalitný obsah je kľúčom k udržaniu návštevníkov na stránke.

Rýchlosť načítania. Nie je nič horšie, ako keď chcete otvoriť webovú stránku a zrazu len čakáte, čakáte, čakáte a nič sa nedeje. V dnešnej rýchlej dobe nie je nič horšie, ako zbytočné čakanie. Rýchlosť načítania je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje, či návštevníci zostanú alebo odídu.

Čo sa týka samotných kritérií na kvalitnú stránku z pohľadu UX designu, sme vám predstavili pár základných prvkov. Samozrejme je toho viac, ako napríklad aktualizované informácie, spätná väzba, optimalizácia webu a tak ďalej. Všetky tieto prvky sú nesmierne podstatné, pokiaľ sa jedná o nadizajnovanie webovej stránky. Pretože dizajn nie je len o nejakej estetickej funkcii. Je to proces, ktorý zahŕňa vizuálny dizajn, obsah a užívateľský zážitok.

Môžete si nadizajnovať web aj vy?

A pokiaľ si kladiete otázku, či by ste si mohli nadizajnovať web aj vy, tak odpoveď je veľmi prostá. Samozrejme! Prečo nie? Mnohí majitelia webových stránok si dizajnovali svoju stránku sami. Ale! Je tu jedno ale – je dôležité, aby ste mali na pamäti, že dobrý dizajn vyžaduje skúsenosti a znalosti. A pokiaľ nemáte dizajnové zručnosti, bude to celkom veľký boj a problém. Samozrejme, môžete zvážiť spoluprácu s profesionálnym dizajnérom alebo UX designérom, ktorý vám pomôže vytvoriť atraktívny dizajn pre vašu webovú stránku. Na druhej strane nie je naškodu investovať radšej do seba. Tým myslíme, že v tomto prípade je lepšie, ak by ste absolvovali kurz UX design, ktorý vás naučí všetko potrebné na to, aby ste si zvládli v prijateľnom čase nadizajnovať web aj vy, a to tak, že bude z pohľadu UX veľmi kvalitný.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. september 2024 05:19