StoryEditor

Alopécia – vypadávanie vlasov u mužov a žien a ako to zastaviť

26.09.2023, 00:00

Alopécia je medicínsky termín pre vypadávanie vlasov, ktoré môže postihnúť mužov aj ženy. Tento problém má viacero rôznych príčin, od ktorých závisí aj následná liečba a naša spokojnosť s jej výsledkom.

Ako eliminovať vypadávanie vlasov a dá sa mu čiastočne predchádzať?

Vypadávanie vlasov u žien

Vypadávanie vlasov u žien má niekoľko rôznych príčin. „Je to buď rodinná záťaž (genetika), ktorá je veľmi dôležitá. Dôvodom však môžu byť aj hormonálne výkyvy alebo vypadávanie vlasov v dôsledku užívania niektorých liekov či autoimunitných ochorení, pri ktorých sa náš imunitný systém obracia proti vlasovému folikulu,” hovorí profesorka MUDr. Monika Arenbergerová PhD., ktorá je uznávanou lekárskou kapacitou v tejto oblasti, v rozhovore pre Životozprávy. Spomína aj, že: „medzi menej časté príčiny patrí aj to, že si vlasy správne neupravujeme“.

Ak už, bez ohľadu na príčinu, príde k vypadávaniu vlasov u žien, najskôr sa siaha po prípravkoch proti vypadávaniu vlasov, či už v podobe šampónov alebo vlasových aktivátorov. Vhodné je tiež zvážiť, v akom období a prečo k vypadávaniu dochádza.

Vypadávanie vlasov v tehotenstve

Ide o bežný jav, ktorý môže mať viacero príčin. Jednou z najčastejších však býva množstvo prebiehajúcich zmien, ktorým sa žena v tomto období len tak ľahko nevyhne. Zároveň je ale dôležité poznamenať, že tento jav býva len dočasný. Po pôrode sa zvyčajne hladina hormónov stabilizuje, a u väčšiny žien sa aj stav ich koruny krásy začne zlepšovať.

Zabudnite na tesné copy a účesy

Nosenie vlasov v copoch alebo iných príliš tesných účesoch môže mať vplyv na vypadávanie, najmä ak sa takto upravujete denne. Ak na vlasy dlhodobo pôsobí napätie spôsobené práve tesným účesom, prípadne nadmerným ťahom, ide o trakčnú alopéciu. Takáto záťaž oslabuje vlasové folikuly, takže regenerácia môže trvať dlhší čas.

Preto odporúčam nenosiť veľmi pevné copíky a drdoly, najmä mladým dievčatám, ktoré sa venujú baletu alebo tancu. Tieto chvosty majte vždy len na chvíľu a potom ich opäť uvoľnite a nechajte vlasy voľne," radí profesorka Arenbergerová. Pri intenzívnejšom vypadávaní môže byť príčinou aj citlivá pokožka hlavy, prípadne aj ďalšia z príčin vypadávania.

image
Pixel-Shot - stock.adobe.com

Vypadávanie vlasov u mužov

Vypadávanie vlasov u mužov je celkom bežné, podobne ako u žien. Najčastejšou príčinou je androgénna alopécia, tiež známa ako mužská plešatosť. Vo veku 40 – 50 rokov postihuje väčšinu mužov, pričom niektorí muži majú genetickú predispozíciu k vypadávaniu už vo veku 20 – 25 rokov.

Ako podpora sa môžu používať šampóny proti vypadávaniu vlasov. Konkrétna liečba ale závisí na príčine. Liečba androgénnej alopécie u mužov môže zahŕňať aj medikamentóznu liečbu či transplantáciu vlasov.

Vplyv génov a testosterónu

Vypadávanie vlasov u mužov je často spojené aj s genetickými faktormi a hormónmi, konkrétne s hormónom testosterónom. Mužská plešatosť alebo androgénna alopécia môže mať tiež súvis s genetikou. Ak trpia vypadávaním vlasov muži vo vašej rodine, je vyššia pravdepodobnosť, že sa prejaví aj u vás.

Testosterón vo vysokých koncentráciách môže mať negatívny vplyv na vlasové folikuly u mužov, ktorí sú geneticky disponovaní na androgénnu alopéciu. Jeho derivát DHT môže ovplyvňovať aj zmeny vo vlasových folikuloch, ktoré vedú k vypadávaniu vlasov. Spoločne tieto faktory – genetika a hormóny – bývajú hlavnými príčinami mužskej plešatosti.

image
LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe.com

Stres je nepriateľom vlasov

Stres môže mať veľmi veľký vplyv na vypadávanie vlasov. Tento stav sa nazýva telogénna alopécia alebo stresová alopécia. Aj v tomto prípade môže ísť len o dočasný stav. Keď stresujúce obdobie odznie, mali by sa vytratiť aj problémy. Dôležité je zbaviť sa stresu, napríklad pomocou relaxačných techník, športu či dostatočného spánku.

Doplnky môžu pomôcť pri raste

Nedostatok vitamínov, minerálov a nevhodná starostlivosť môžu prispieť nielen k vypadávaniu, ale aj k rozštiepeným končekom či strate lesku. K riešeniu týchto problémov prispievajú aj doplnky výživy, stále však platí, že je dôležitá ich príčina.

Často sa na zlepšenie stavu používajú aj vitamíny na vlasy, napríklad s obsahom zinku, horčíka, draslíka, fosforu, selénu, železa, vápnika, vitamínu A či beta karoténu. 

Pozor na biotín – prečo ho neužívať ako prvú voľbu

Biotín je vitamín zo skupiny B, ktorý má dôležitú úlohu pri raste a zdraví vlasov, kože a nechtov. Preto sa často vyskytuje v doplnkoch stravy a produktoch určených na zlepšenie kvality vlasov. Mnoho ľudí ho užíva s nádejou, že pomôže zmierniť aj vypadávanie. To ale môže mať rôzne príčiny ako genetika, hormonálne zmeny, stres, autoimunitné ochorenia, nedostatok živín a podobne.

Ak je príčina vypadávania iná než nedostatok biotínu, potom jeho užívanie nemusí priniesť zlepšenie. Okrem toho môže biotín skresľovať výsledky iných zdravotných testov (hormonálny profil), ako sú testy na štítnu žľazu alebo testy na troponín, ktorý upozorňuje na zdravie srdca a pod.

Správna starostlivosť môže znížiť vypadávanie vlasov

Starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy začína kozmetikou vhodnou pre váš typ vlasov, pokračuje vyváženou stravou, prípadne doplnkami stravy, a končí šetrnou úpravou vašej koruny krásy.

Vlasová cibuľka, z ktorej vlasy vyrastajú, je veľmi metabolicky aktívna a citlivá na to, keď nám chýba potrava. Konkrétne z prvkov potom železo alebo vitamín B, selén či aminokyseliny," zdôrazňuje význam našej stravy MUDr. Monika Arenbergerová.

Okrem toho odporúča umývať si vašu korunu krásy približne raz za dva dni, pri kvalitnej kozmetike ale nie je problémom ani každodenné umývanie. Pri problémoch s vypadávaním či lupinami je vhodné poradiť sa s lekárnikom a kupovať si kvalitnejšie produkty.

Čo sa týka úpravy, okrem tesných účesov môže k vypadávaniu vlasov prispieť aj nosenie čiapok, ktoré znižujú prekrvenie pokožky hlavy. Problémom môže byť aj fénovanie ihneď po umytí alebo prílišné trenie uterákom.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. máj 2024 10:19