StoryEditor

Obezita nemusí byť viditeľná – čo je skrytá obezita a ako ju merať

26.09.2023, 00:00

Keď sa povie obezita, zvyčajne si predstavíme osobu s nadváhou, ktorá s ťažkosťami zvláda fyzické aktivity a trápia ju rôzne zdravotné problémy. Tento zjavný typ obezity je však len vrcholom ľadovca. Existuje aj skrytá obezita, ktorá postihuje mnoho ľudí a je rovnako nebezpečná, hoci ju na prvý pohľad nevidno.

10 – 15 % ľudí má skrytú obezitu

Nie všetci obézni ľudia sú obézni navonok, 10 – 15 % ľudí má skrytý typ a čelí rovnakým rizikám ako tí, ktorí sú viditeľne obézni. Ale čo je skrytá obezita a ako ju zmerať, keď ju nevidíme?

Obezita je definovaná ako relatívne zvýšené množstvo tukového tkaniva, ktoré vedie k zdravotným problémom. Štandardne sa na určenie obezity používa pomer hmotnosti a výšky – index telesnej hmotnosti (BMI), takže sa zameriavame predovšetkým na hmotnosť. Skrytá obezita potom označuje stav, keď má jedinec úplne normálnu hmotnosť, ale na úrovni zloženia tela má relatívne vyššie množstvo tukového tkaniva," vysvetľuje Jan Novák, ktorý sa na Prírodovedeckej fakulte UK venuje výskumu obezity.

Rozpoznať skrytú obezitu nie je jednoduché, na pohľad je to v podstate nemožné. Pre presnejšiu diagnostiku a hodnotenie rizika je teda dôležité meranie telesného tuku a vykonanie biochemických testov, ktoré poskytnú lepší pohľad na stav metabolizmu.

Obezita (dokonca aj skrytá) zvyšuje riziko cukrovky a srdcového infarktu

To, že obezita prináša rôzne zdravotné problémy, je všeobecne známe. Platí to aj o obezite, ktorú nie je vidno. Skrytý typ je ešte o niečo nebezpečnejší, pretože mnoho ľudí o ňom nevie, a teda si nie sú vedomí toho, že sú obézni.

Obézni ľudia majú vyššiu pravdepodobnosť, že u nich vzniknú závažné ochorenia srdcovo-cievneho systému, napríklad infarkt, metabolické ochorenia, ako je diabetes mellitus 2. typu, zvýšený krvný tlak, žlčníkové kamene, problémy s pohybovým aparátom či neplodnosť. S nadváhou môžu prísť aj psychické problémy, ako sú depresie či pocit vylúčenia alebo menejcennosti.

image
mi_viri/Shutterstock.com

Ako sa udržať v dobrej kondícii a správne schudnúť

Obezite sa dá často predísť zlepšením životného štýlu, čo vo všeobecnosti znamená dostatok pohybu, eliminovanie stresu, kvalitná strava a vhodné doplnky stravy. Dá sa nájsť množstvo odporúčaní ako schudnúť, vždy to ale treba robiť s rozumom a postupne.

Základom zdravého chudnutia je vytvorenie kalorického deficitu, teda zvýšenie výdaju kalórií a zníženie ich príjmu. V žiadnom prípade ale nemá ísť o hladovanie! Súčasťou zdravého chudnutia je, samozrejme, aj vyvážená strava v adekvátnom množstve. So správnym nastavením jedálnička môže pomôcť výživový poradca. Okrem toho je potrebné zaradiť do bežného života aj pohybové aktivity a šport.

Doplnky stravy pre lepšiu kondíciu

Doplnky stravy môžu byť užitočné, ak chcete zlepšiť svoju kondíciu. Je však dôležité mať na pamäti, že nemôžu nahradiť zdravú stravu a fyzickú aktivitu.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny sú skupinou tukov, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie. Patria k nim aj DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová). DHA prispieva k udržaniu dobrého zraku, normálnej činnosti mozgu, normálnej činnosti srdca. DHA a EPA prispievajú k udržaniu normálneho krvného tlaku aj normálnej hladiny triglyceridov v krvi. Omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín. To môže mať pozitívny vplyv na kontrolu hladiny cukru v krvi, predchádzať hladovaniu a prejedaniu sa.

Spaľovače cholesterolu

Cholesterol je nevyhnutný pre fungovanie tela, ale v nadmerných množstvách môže byť pre zdravie škodlivý. Vysoká hladina LDL cholesterolu (tzv. "zlý cholesterol") v krvi môže zvýšiť riziko vzniku srdcových chorôb.

Našťastie, existuje niekoľko spôsobov, ako môžete pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, a jedným z nich je spaľovač cholesterolu, teda doplnky výživy. Stále však platí, že ide len o podporu, potrebné je dodržiavať zdravý životný štýl. Pokiaľ sa človek lieči na akékoľvek ochorenie, je potrebné dodržiavať liečbu a užívanie doplnkov konzultovať s lekárom.

Lieky a tabletky na chudnutie

Dostupné sú aj rôzne tabletky na chudnutie, ktoré môžu v niektorých prípadoch poskytnúť pomocnú ruku. Mali by byť používané s rozvahou a iba po konzultácii s lekárom alebo odborníkom na výživu. Je dôležité si uvedomiť, že doplnky stravy na chudnutie nie sú žiadnym zázračným riešením. Chudnutie by malo byť vždy komplexným procesom, ktorý zahŕňa zmeny v stravovaní, fyzickej aktivite a zlepšení životného štýlu.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 12:49