vlastné/agatanabytok.sk
StoryEditor

Obývacia izba v španielskom štýle – navštívte obchod s nábytkom a vytvorte si ozajstnú oázu pohodlia v teplých farbách

05.10.2023, 00:00

Vo svete dizajnu znamená španielska estetika viac než len nábytok. Je to schopnosť pretransformoxvať nádheru rozľahlých polí slnečnej Andalúzie, šepot vetra v horách Sierry Nevady a tajomné čaro uličiek starého Madridu do jazyka estetiky. Ako si túto jedinečnú atmosféru preniesť do vlastného domova? Použite prvky dostupné v obchode s nábytkom a vytvorte si obývačku, ktorá bude skutočným vyjadrením španielskeho štýlu.

Neodmysliteľné prvky iberského štýlu v interiéri

Začnime od základov: čo charakterizuje španielsky štýl? Je to jedinečná zmes tepla, farebnosti a prirodzenosti, ktorá čerpá inšpiráciu z rôznych prvkov kultúry a krajiny Pyrenejského polostrova. Objavte kľúčové črty tejto jedinečnej estetiky.

1.  Prírodné materiály: dodávajú interiérom autentickosť a teplo. Patrí k nim kameň, tehla, terakota a drevo – zvyčajne tmavé, zrnité, s imitáciou zostarnutia alebo naozaj načaté zubom času.

2. Teplé farby: farebnosť typická pre španielsky štýl – predovšetkým teplé, zemité tóny, ktoré sa často kombinujú s bielou alebo tmavým drevom.

3. Množstvo vzorov a textúr: mozaiky, zdobené obkladačky, výšivky na textíliách – vytvárajúce priestor pulzujúci životom. Často sa tu vyskytujú majstrovské ozdoby, napríklad ryhované detaily na nábytku, liatinové kovania na oknách a zárubniach, ako aj detaily v podobe dekoratívnych keramických nádob, kovových svietidiel alebo ručne maľovaných dlaždíc nazývaných azulejos.

4. Svetlo: keďže v krajine flamenca svieti slnko väčšinu roka, pre interiéry v španielskom štýle je kľúčovým prvkom dostatok prirodzeného svetla. Veľké okná prepúšťajú prúd svetla, ktoré zvýrazňuje hĺbku farieb na stenách aj nábytku.

Využite stránky obchodov s nábytkom na vytvorenie jedinečnej atmosféry

Aby ste si zaobstarali tie správne kúsky do svojho interiéru, nemusíte cestovať až do Španielska. Stačí, ak navštívite webovú stránku obchodu s nábytkom, ktorý ponúka široký výber produktov pripomínajúcich iberskú kultúru – napríklad agatanabytok.sk. Čo konkrétne hľadať v tomto obchode s nábytkom?

V obývačke v španielskom štýle nesmie chýbať drevený nábytok, ktorý je základom pre ďalšie dizajnové dekorácie. Materiály, ktoré treba uprednostniť, sú najmä tmavé dreviny – dub, mahagón, orech, olivové drevo alebo mango. Vítané sú aj kovové prvky, napr. liatinové kovania, ktoré dodajú nábytku dojem drsnosti, ako aj výstredné dekorácie, napr. špecifický tvar nôh odkazujúci na ľudovítovský štýl. Nábytok môžete hľadať aj na trhu s použitým nábytkom alebo stavte na kreatívny upcycling. Jedinečný charakter dokážu nábytku dať aj remeselné techniky spracovania dreva, ako je ručné pieskovanie, rezbárstvo alebo patinovanie.

Nábytok v španielskom štýle evokuje klasickú krásu a zároveň je mimoriadne funkčný. Jedno je isté: má dušu, ktorá sa nedá predstierať.

Doplnky z obchodov s nábytkom, ktoré vám dajú pocit andalúzskeho slnka

Ak sa budete riadiť našimi tipmi, čoskoro zaregistrujete, že vaša obývačka sa začína podobať španielskej haciende. A čo ostatné detaily? V tomto štýle je veľa priestoru na dizajnové vybláznenie sa.

Pri hľadaní dekorácií na nábytkových stránkach si pomôžte zemitou farebnosťou. Dekorácie domov v španielskom štýle sú založené najmä na teplých farbách prírody: od tmavočervených až po najjemnejšie béžové. Farby odkazujú na slnkom spálenú trávu, piesok, ale aj krištáľovo čistú vodu. Stačí si pripomenúť obraz malebných pláží s jemným žltým pieskom, ktorý sa kúpe v intenzívne smaragdovej vode. Doplnky, ako sú vankúše, koberce alebo keramika, vnesú do interiéru výrazné farebné akcenty pripomínajúce slnko odrážajúce sa od tehlových stien v Seville alebo Gaudího farebné mozaiky v Barcelone.

V obchode s nábytkom hľadajte vzorované koberce (alebo jednofarebné s textúrou výšivky bouclé), vyšívané vankúše, husto tkané ťažké závesy – všetko, čo môže vniesť do priestoru bohatosť a rozmanitosť. Pozrite sa na veľké, zložito zdobené zrkadlá v zlatých rámoch a štýlové lampy, ktoré obývačke dodajú teplo. Hladké zrkadlové povrchy budú odrážať svetlo prichádzajúce do miestnosti a priestor opticky zväčšia. Lampy, ktoré za súmraku svietia teplou žltou farbou, vám vďaka svetlu predierajúcemu sa cez otvory ozdobného tienidla rozohrajú v interiéri skutočné divadlo svetla a tieňa.

Obývacia izba v španielskom štýle je ozajstnou zónou pohodlia: miesto, kde sa každodennosť stretáva s exotikou a kde teplé farby pripomínajú horúce poludňajšie slnko. Neváhajte a navštívte obchod s nábytkom, aby ste si vytvorili obývačku svojich snov. Nech je každý deň fiesta!

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
29. apríl 2024 21:47