Ing. Martin Zeman, podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnostiELEKTROTRANS a.s.
StoryEditor

Stredoeurópska energetika sa radikálne mení a pracovití Slováci majú šancu sa na nej podieľať

23.10.2023, 00:00

Energetická kríza sa netýka len nás na Slovensku, ale celej strednej Európy. Ceny komodít sa v posledných dvoch rokoch pohybujú ako na horskej dráhe a nejeden kapitán priemyslu sa v noci zobudil so studeným potom na čele a rozmýšľal, či dostane zmluvu na dodávky energií, a ak nie, či kvôli nej nezastaví výrobu. Nehovoriac o ľuďoch, ktorí sa obávajú o zaplatenie svojich účtov. Ale aj krízy majú svoje pozitíva. Dni relatívne lacnej energie sa síce na chvíľu skončili, ale na druhej strane ukázali, aké dôležité je investovať do sebestačnosti. A takýchto príležitostí je teraz na trhu veľa.

Vpád Ruska na Ukrajinu nanovo prekreslil dodávateľské reťazce ropy a plynu, čo viedlo nielen k horúčkovitému úsiliu vlád nájsť nové trasy pre základné komodity, ale aj k stimulácii dopytu po alternatívach. Drahé fosílne palivá spôsobili nárast záujmu ľudí a podnikov o obnoviteľné zdroje energie. Najmä fotovoltaika zaznamenala obrovský rozmach v počte inštalácií a inštalácie veterných elektrární, tepelných čerpadiel a súvisiacich batériových systémov nezostali pozadu. Elektrina sa jednoducho hľadala všade, kde sa dala nájsť, aby sa aspoň čiastočne zbavila závislosti od turbulentných trhov. Nikto nechce, aby ceny elektrickej energie dosiahli 1 000 EUR za MWh.

Stávka na obnoviteľné zdroje energie je veľkou šancou zabezpečiť cenovo dostupnú energiu pre Slovensko a Českú republiku a zároveň podporiť priemysel, ktorý sa bude podieľať na ich výstavbe a integrácii do energetických systémov. Na Slovensku a v Českej republike je stále množstvo priemyselných podnikov, ktoré majú hnedé polia a vlastné areály, kde by bolo možné umiestniť komplexný energetický systém, ako sú solárne panely, batériový systém, veľké tepelné čerpadlo alebo menšie kogeneračné jednotky. Na druhej strane sú tieto zdroje vo svojej podstate nestabilné a masívny nárast inštalácií si bude vyžadovať posilnenie prenosových a distribučných sústav. Súčasné elektrické vedenia jednoducho nie sú schopné pojať taký veľký počet nových pripojení.

image

Linka V413 – ťahanie vodičov

ELEKTROTRANS a.s.

Práve tu zohrávajú nezastupiteľnú úlohu spoločnosti, ktoré pracujú na posilnení a stabilizácii elektrickej siete. Jednou z nich je spoločnosť ELEKTROTRANS a.s., ktorá sa zameriava na projektovanie a výstavbu elektrickej infraštruktúry. V Českej republike je ELEKTROTRANS jednou z najdlhšie pôsobiacich spoločností a lídrom v oblasti prenosu a distribúcie elektrickej energie. Podieľala sa na mnohých významných strategických stavbách v napäťovej úrovni 400 kV. V oblasti projektovania vedení vysokého a veľmi vysokého napätia sa projektanti spoločnosti právom zaraďujú medzi kapacity v odbore. Okrem mnohých prestížnych projekčných prác projektanti spoločnosti vyvinuli pre ČEPS nový typ stožiara s poetickým názvom "SOUDEK", ktorý úspešne absolvoval experimentálnu overovaciu skúšku v mierke 1:1 v certifikovanej zahraničnej skúšobni.

Spoločnosť ELEKTROTRANS a.s. je aktívna aj v oblastiach realizácie na Slovensku, kde spolupracuje s viacerými subjektmi.ELEKTROTRANS a.s. je účastníkom tendrov na strategické zákazky pre modernizáciu elektrizačnej sústavy v SEPS a.s. ELEKTROTRANS a.s. spolu so slovenskými partnermi spolupracoval na významných zákazkách, napr. na "Vedenie 2x400 kV Gabčíkovo - Veľký Ďur" a V461 Medzibrod - Liptovská Mara v úseku od p.b.č.106 po ESt Liptovská Mara". V súčasnosti získala prestížnu zákazku na 400 kV vedenie do Est Senice.

Len v Českej republike sa pripravujú projekty za miliardy korún a firmy sa snažia naplniť svoje kapacity kvalifikovanými zamestnancami. "Hľadáme kvalifikovaných inžinierov, projektantov a montážnikov, ktorí dokážu pracovať vo výškach. Dovolím si tvrdiť, že pre nich máme dostatok práce na dlhé roky dopredu," hovorí Martin Zeman, podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ ELEKTROTRANS a.s. "A okrem dobrých peňazí môžeme ponúknuť aj zaujímavé benefity. Zamestnanecký akciový program CASTOR sa teší veľkej obľube," dodáva personálna manažérka Andrea Konvalinková.

image

Linka V423 – ťahanie vodičov

ELEKTROTRANS a.s.

Kvalitní ľudia sú v Českej republike veľmi žiadaní a Slováci majú v našich pracovných tímoch výbornú povesť. Staňte sa preto súčasťou energetickej budúcnosti a príďte pracovať na zmysluplných projektoch, ktoré zlepšia kvalitu života v stredoeurópskom regióne. Navyše si zarobíte veľmi zaujímavé peniaze a budete mať istotu zamestnania v stabilnej spoločnosti na dlhé roky dopredu.

"Spoločnosť ELEKTROTRANS a.s. v súčasnosti rozbieha novú činnosť, a to výstavbu a projektovanie fotovoltaických parkov. V súčasnosti rozbiehame ďalšie projekty, ktoré budeme realizovať v Českej republike. Preto hľadáme schopných a erudovaných zamestnancov aj pre túto činnosť." dodáva Martin Zeman, podpredseda predstavenstva.

Pozrite sa, čo všetko dokážeme a čo ponúkame:

                                                                              

Aké miesta ponúka ELEKTROTRANS?

Spoločnosť ELEKTROTRANS hľadá nových kolegov na pozície montér oceľových konštrukcií - horolezec, projektový manažér (manažér zákazky) a projektant vzdušného vedenia VN/NN. Svojim zamestnancom ponúka množstvo atraktívnych benefitov, ako napríklad 5 týždňov dovolenky, mobilný telefón, životné poistenie, dôchodok a mnohé ďalšie.

Máte záujem pracovať v Českej republike? Nepremeškajte svoju šancu!

Viac informácií nájdete na www.elektrotrans.cz.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 10:38