StoryEditor

Moderné skrinky do kúpeľne: Trendy, Dizajn a Výber

18.10.2023, 00:00

Voľba vhodných kúpeľňových skriniek pre vaše bývanie predstavuje neoddeliteľný element celkovej koncepcie interiérového dizajnu. Skrinky určené do kúpeľne by mali nielen esteticky prispievať k dojmu z priestoru, ale taktiež plniť svoje funkčné úlohy. Pri ich výbere je nutné premyslieť rozličné faktory ako veľkosť, materiál, farbu či štýl s cieľom dosiahnuť harmonickú súhru s ostatnými prvky miestnosti.

Veľkosť skriniek by sa mala riadiť podľa dostupného priestoru v kúpeľni a ich rozmery by mali adekvátne reflektovať potreby na úložný priestor. Materiál použitý na ich výrobu musí odolávať vlhkosti a teplu tak, aby bol zabezpečený dlhodobý prevádzkový život skriniek. Farba a štýl skriniek by mal zapadať do celkového konceptu interiéru.

Pre modernistické riešenie interiéru sa ponúkajú jednoduché, minimalistické línie doplnené neutrálnymi odtieňmi ako ideálna voľba pre skrinky do kúpeľne. Pri voľbe skriniek do kúpeľne je rovnako dôležité zohľadniť praktickosť a funkčnosť, ako napríklad dostatočný počet zásuviek a regálov na uskladnenie. Všetky tieto aspekty predstavujú dôležité faktory, ktoré by mali byť zvážené pri výbere najvhodnejších skriniek do kúpeľne pre vaše bývanie.

Funkčne a harmonicky zariadená kúpeľňa sa nezaobíde bez úložného priestoru na kozmetiku, hygienické potreby, uteráky, a ďalšie nevyhnutné predmety, ktoré používa celá rodina. Praktické a kvalitné skrinky do kúpeľne vhodnej veľkosti a farby by preto mali tvoriť základ, ktorému sa v kúpeľni prispôsobí všetko ostatné. Poradíme vám ako si vybrať ten správny typ skriniek do vašej kúpeľne tak, aby vám pomohli vyťažiť maximum z vášho priestoru.

Skrinka do kúpeľne so zrkadlom na dvierkach dokáže v malej kúpeľni vytvoriť optický dojem väčšieho priestoru. Zrkadlo navyše odráža svetlo, vďaka čomu presvetlí miestnosť a urobí ju atraktívnejšou. Rohová skrinka do kúpeľne, ktorá je vybavená malým umývadlom, je ideálnym riešením do veľmi stiesnených priestorov, ako je napríklad samostatne riešená toaleta.

Estetické a praktické závesné skrinky

Závesné skrinky do kúpeľne nemajú nožičky, ktoré sú typické pre kúpeľňové skrinky v klasickom, provensálskom alebo retro štýle. Závesná skrinka do kúpeľne je namontovaná priamo do steny, v optimálnej výške od podlahy, ktorú si sami určíte. Tento typ skriniek je veľmi vhodný do malej kúpeľne, nakoľko vyzerá kompaktne a vzdušne – vďaka absencii nožičiek bude váš nábytok pôsobiť ľahko, moderne a sofistikovane.

Pod závesnými skrinkami sa tiež jednoducho upratuje: či už používate klasický alebo robotický vysávač, ľahko sa dostanete pod skrinku a zbavíte kúpeľňu nečistôt. Závesné skrinky oceníte aj pri umývaní podlahy mopom.

Moderné farby v kúpeľni

Kúpeľňovou klasikou je nesmrteľná biela farba a jej variácie, akými je napríklad smotanová, vanilková či slonovinová farba. Lesklá biela skrinka do kúpeľne či zrkadlová skrinka do kúpeľne s bielym korpusom dokáže rozžiariť aj tú najtmavšiu malú kúpeľňu. Kúpeľňový nábytok rôznych odtieňov sivej farby je veľmi populárny najmä medzi obdivovateľmi moderných interiérov, v ktorých sa často využíva svetlosivá, antracitová či sivohnedá farba

image
Pexels

Sivá farba sa ľahko kombinuje s rôznymi typmi dlažby a obkladov – je však pritom dôležité rozlišovať teplé a studené odtiene sivej. Čierna farba v kúpeľni pôsobí exoticky a luxusne, a to najmä v kombinácii so zlatými, medenými alebo striebornými doplnkami. Do kúpeľne, ktorá kráča s dobou, sú vhodné i skrinky v tlmených odtieňoch modrej alebo zelenej farby, ktoré pekne vyniknú na neutrálnom bielom alebo sivom podklade.

Malá kúpeľňa s veľkým úložným priestorom

Aj v kúpeľni, v ktorej je vzácny každý centimeter štvorcový, sa dajú vytvoriť pôsobivé úložné možnosti pre všetkých členov domácnosti. Vysoká skrinka do kúpeľne, spojená s umývadlom, či samostatne stojaca úzka skrinka do kúpeľne v rohu miestnosti vám pomôže využiť naplno vertikálny potenciál malej miestnosti.

image
Pixabay

Skrinka so zápustným umývadlom

Zápustné umývadlá sa vyznačujú tým, že ako vrchnák prekrývajú celú plochu skrinky, ktorá sa nachádza pod nimi. Skrinka s umývadlom, ktoré je zapustené do korpusu, sa ľahko udržiava čistá a suchá. Na okraji umývadla je dostatok priestoru pre nevyhnutnú kozmetiku, mydlo aj zubné kefky a pastu pre všetkých členov vašej domácnosti. Skrinka s umývadlom do kúpeľne, ktoré je zapustené do korpusu skrinky, pôsobí úhľadne a je najkomfortnejším typom umývadlovej skrinky.

Vyberte si primerane širokú a hlbokú skrinku, ktorá nebude pôsobiť príliš robustne a ťažkopádne, no nebude ani príliš malá (v prípade, že máte v kúpeľni k dispozícii viac miesta). Skôr, než sa pustíte do nákupov, dôkladne premerajte vašu kúpeľňu. Dobrou pomôckou je i nákres novej kúpeľne s nábytkom – na papieri alebo v špeciálnom grafickom programe.

Zložené umývadlá so skrinkou, ktoré k sebe pasujú, sú výborným riešením, ak nechcete strácať čas vymýšľaním kombinácií jednotlivých dielov. Tento typ skriniek tiež zoženiete za výhodnejšiu cenu, takže ušetríte nielen čas, ale aj financie z vášho rozpočtu na rekonštrukciu kúpeľne. Podľa čoho si však máte vybrať? Na trhu je dostupných mnoho typov skriniek. Poradíme vám, ktorá skrinka pod umývadlo bude najlepšia do vašej kúpeľne a ako si vyberiete takú, ktorá vám vydrží dlhé roky a nevyjde z módy, pretože má nadčasový dizajn.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
05. máj 2024 07:00