StoryEditor

Nevzdávajte sa, buďte transparentní a myslite udržateľne, odporúčajú manažéri najlepšie riadených firiem

20.10.2023, 00:00

Uspeli na trhu a vďaka svojej tvrdej práci a vynikajúcim výsledkom si minulý týždeň prevzali ocenenie Slovakia Best Managed Companies 2023. Nezávislá porota udelila prestížny titul jedenástim slovenským súkromným firmám, čím ocenila ich kvalitu a podnikateľské úspechy.

Best Managed Companies je uznávaný globálny program, ktorý bol založený v roku 1993 v Kanade. Opiera sa o celosvetovú metodiku Deloitte, ktorá hodnotí firmy na základe štyroch pilierov, medzi ktoré patrí jasná predstava o stratégii, zameranie sa na produktivitu a inovácie, rozvíjanie firemnej kultúry, systematické a zodpovedné riadenie a analýza finančných výsledkov. Tento rok išlo už o druhý ročník udeľovania ocenení pre najlepší manažment a vedenie spoločností.  Slávnostný galavečer sa niesol v príjemnom duchu, v komornejšej atmosfére vládla priateľská nálada a nechýbali vzájomné rozhovory a odovzdávanie si skúseností.

image
Deloitte

Ocenenie Slovakia Best Managed Companies získalo jedenásť spoločností. Päť firiem certifikát získalo prvýkrát, patria k nim: Aliter Technologies, a.s. – integrátor, vývojár a poradenská spoločnosť v oblasti informačných a komunikačných technológií; GEVORKYAN, a.s. – európsky líder v oblasti práškovej metalurgie; Packeta Slovakia s. r. o. – doručovanie aj posielanie zásielok do 33 krajín sveta; SanaClis s.r.o. – komplexné riešenia pre klinické skúšania liečiv; Trust Pay, a. s. – inovatívne platobné služby pre online firmy.

Šesť spoločností, získalo ocenenie druhý rok za sebou a tieto firmy obhájili svoj minuloročný titul. Sú to: AGEL SK a.s. – súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v strednej Európe; DYNAMIK HOLDING, a.s. – komplexná príprava, development a generálna dodávka stavieb;  I.D.C. Holding, a.s. – najväčší výrobca cukroviniek a trvanlivého pečiva na Slovensku; KOSIT a.s. – zber, odvoz, ekologická likvidácia a energetické využitie odpadov; Ryba Žilina, spol. s r.o. – najväčší výrobca rybacích a lahôdkových šalátov na Slovensku; Sygic a. s. – navigačný softvér do smartfónov, tabletov a automobilov.

„Srdečne gratulujem všetkým zástupcom spoločností, ktorým porota udelila certifikát Slovakia Best Managed Companies 2023. Zaradenie medzi najlepšie riadené firmy je jasným dôkazom, že pre ocenené spoločnosti nie sú dôležité iba finančné výsledky, ale dôraz kladú aj na inovácie, produktivitu, firemnú kultúru a predovšetkým jasne definovanú stratégiu. Vďaka tomu patria k lídrom na trhu a môžu sa porovnávať so svetovou špičkou,” uviedol Patrik Ferko, líder Deloitte Private a programu Slovakia Best Managed Companies.

image
Deloitte

Kľúčom k úspechu je zdieľanie skúseností

Prestížny program pre najlepšie riadené firmy sa v súčasnosti organizuje vo viac ako 45 krajinách sveta, medzi ktoré patria okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko a Rakúsko. „Cieľom tohto globálneho programu je ponúknuť spoločnostiam priestor na vzájomné zdieľanie skúseností a vytvoriť platformu, ktorá zabezpečí medzinárodnú spoluprácu potenciálnych firiem naprieč trhmi. Navyše je vďaka garantovanej odbornej podpore vysoký predpoklad, že firmy budú úspešné vo svojom podnikaní aj v budúcnosti,“ povedal Martin Chlebec, riaditeľ na oddelení daňového poradenstva Deloitte na Slovensku a kouč programu Slovakia Best Managed Companies. V Deloitte veria, že na budúci rok sa do programu zaregistrujú aj ďalšie slovenské súkromné firmy, ktoré chcú ukázať sebe aj svetu, že patria medzi najlepšie riadené spoločnosti.

Program je určený pre súkromne vlastnené firmy, ktoré sú riadené zo Slovenska, minimálne 50 % vlastnia slovenskí alebo českí podnikatelia, na trhu fungujú aspoň 3 roky, majú minimálne 15 zamestnancov na plný úväzok a dosahujú ročné výnosy minimálne vo výške 10 mil. eur. Počas účasti na tomto programe spoločnosti absolvujú rozvojový workshop, počas ktorého prechádzajú podrobnou analýzou jednotlivých parametrov podnikania. Zameriavajú sa na svoje strategické kroky a efektívne riadenie spoločnosti. Získajú tak prehľad v tom, kde sú možnosti na zlepšenie a ktoré postupy môžu naďalej rozvíjať v porovnaní s ďalšími najlepšími firmami na trhu.

Partnermi programu Slovakia Best Managed Companies 2023 boli globálna banka Citi, softvérová spoločnosť Asseco Solutions, Republiková únia zamestnávateľov, Univerzita Mateja Bela, Technická univerzita v Košiciach a MAFRA Slovakia.

 

 

Čo o programe povedali zástupcovia ocenených spoločností?

Prečo ste sa prihlásili do programu Slovakia Best Managed Companies?

„Primárnym dôvodom bolo overiť si kvalitu manažovania našej spoločnosti a získať feedback na to, akým spôsobom u nás riešime stratégiu, plánovanie, finančné manažovanie firmy a, samozrejme, ako sa staviame k inováciám. Druhým dôvodom bol fakt, že ocenenie v rámci programu Best Managed Companies považujeme za veľmi prestížne a my sme sa chceli zaradiť do skupiny firiem, ktoré takéto ocenenie v rámci 45 krajín sveta nosia.“

Ján Grujbár, CEO, Aliter Technologies

Čo vám priniesla účasť v programe Slovakia Best Managed Companies?

„Po prihlásení sa do programu sme absolvovali workshop, ktorý organizoval Deloitte, kde sme prechádzali jednotlivé piliere tohto programu. Tým, že sme získali ocenenie, sme sa utvrdili v tom, že to, ako spoločnosť manažujeme, je zrejme dobré. Zároveň sme sa stali súčasťou komunity ocenených firiem a pevne verím, že získame nejaké iné pohľady a know-how, ktoré nám pomôžu posúvať našu firmu ďalej.“

Alexander Jančo, Managing director, Packeta Slovakia

„Hlavný prínos vnímame v tom, že si vieme zdieľať tipy, triky a rady v rámci ostatných spoločností, ktoré boli ocenené. Zároveň aj porotcovia a ľudia z Deloitte, ktorí s nami v rámci workshopu spolupracovali, nám dali dobré rady, ako ďalej, prípadne aj nejaké pripomienky k veciam, o ktorých sme sa rozprávali.“

Karin Milková, Commercial Director, TrustPay

image
Deloitte

Aké odporúčania by ste dali slovenským firmám, aby sa stali najlepšie riadenými spoločnosťami?

„Je ťažké mať recept na všetko, preto by som odporučil používať logiku, žiadne moderné alebo populárne metódy, ale jednoducho logiku a byť absolútne transparentný. Nech hovoria, čo si myslia, robia, čo považujú za potrebné bez ohľadu na trendy, a nemajú obavu byť iní. Nech sú sami sebou. To je to, čo môže prežiť desaťročia.“

Artur Gevorkyan, predseda predstavenstva, GEVORKYAN

„To je veľmi ťažké, pretože každá firma potrebuje niečo iné. Nedovolil by som si povedať, že náš recept je ten správny, to ukáže až budúcnosť. Ja som však vnímal túto platformu na to, aby sme si ujasnili, ako udržateľne manažovať firmu do budúcnosti, nielen z pohľadu tzv. zelených tém, ktoré sú dôležité, ale aj z pohľadu toho, ako sa firma správa k svojim zákazníkom a zamestnancom, aká je korporátna kultúra a kam to smeruje. Toto sú podľa mňa atribúty, ktoré sú kľúčové na to, aby firma mohla byť udržateľná do budúcnosti.“

Alexander Feťkovský, CEO, SanaClis

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 13:49