StoryEditor

Ste majiteľmi staršieho vozidla? Týchto 5 vecí nepodceňujte

03.11.2023, 00:00

Aj staršie vozidlo dokáže stále plniť svoj účel, prirodzene však potrebuje špecifickú starostlivosť. Na aké veci by majitelia starších modelov vozidiel nemali zabúdať?

  1. Pravidelná údržba

Dobre sa starať o auto by malo byť samozrejmosťou pre každého majiteľa vozidla. Kým nové autá prirodzene „rozmaznávame“, pri starších vozidlách to často skĺzne do laxnejšieho prístupu, kedy riešime len to, čo je práve akútne. Vo všeobecnosti by však kontinuálna údržba mala zahŕňať pravidelnú kontrolu a dopĺňanie prevádzkovej a chladiacej kvapaliny, údržbu akumulátora, klinového a plochého remeňa, kontrolu a výmenu filtrov.

CTA: Poistite svoje vozidlo v ČSOB

Pri starších motoroch je potrebné dať si pozor na dopĺňanie kvalitných aditív, ktoré nahradzujú podiel olova potrebného na mazanie pohyblivých častí motora, ktoré prichádzajú do styku s palivom. Je vhodné pred zimou pridať do nádrže pri tankovaní benzínu niektorý z prípravkov odstraňujúcich usadenú vodu v palivovom systéme, pretože voda môže počas zimných mesiacov pri poklese teplôt zamrznúť.

image
ČSOB
  1. Emisná a technická kontrola

Väčšina krajín stanovuje emisné normy a predpisy, ktoré musia vozidlá spĺňať, aby boli spôsobilé na prevádzku na verejných komunikáciách. Emisná kontrola je nevyhnutná na zabezpečenie toho, aby vozidlá boli v súlade s týmito normami a aby nedochádzalo k nadmernému znečisťovaniu ovzdušia. Emisná kontrola je preto daná zákonom a kontroluje sa pri nej emisný stav motorového vozidla alebo funkcia a činnosti jednotlivých systémov, komponentov alebo samostatných technických jednotiek, ktoré ovplyvňujú tvorbu znečisťujúcich látok vo výfukových plynoch vozidla. Nemenej dôležitá je aj kontrola technického stavu vozidla. Tú je podľa aktuálne platnej legislatívny nutné vykonať každé dva roky. Nie je to len kontrola „kvôli papieru“. Je zároveň cennou informáciou pre majiteľa staršieho auta, vďaka ktorej sa dozvie, čo je nutné perspektívne riešiť, aby auto naďalej zostalo bezpečné a pojazdné.

V prípade, že emisná kontrola odhalí nezrovnalosti, treba ich bezodkladne (do 60 dní riešiť), inak je vozidlo nespôsobilé na cestnú premávku. To isté platí aj pre výsledky technickej kontroly.

  1. Predpísané normy EÚ

Staršie vozidlá v Európskej únii (EÚ) musia dodržiavať emisné normy stanovené EÚ. Európska únia ich zavádza v niekoľkých fázach. Staršie vozidlá, ktoré nespĺňajú emisné normy EÚ môžu mať obmedzený alebo zakázaný vstup do určitých miest alebo oblastí s nízkou emisnou zónou, kde sú stanovené prísnejšie limity emisií pre automobily. Medzi takéto mestá patria napríklad metropoly ako Paríž, Londýn, Madrid či Brusel. Ak sa majitelia starších vozidiel chystajú cestovať do zahraničia, je dôležité sledovať aktuálne predpisy v danej krajine.

image
ČSOB
  1. Uzatvorené poistenie

Okrem povinného zmluvného poistenia, ktoré musí mať uzavreté každý vodič, je nemenej dôležité aj dobrovoľné havarijné pripoistenie. Havarijné poistenie KASKO od ČSOB pokrýva škody na vozidle v prípade havárie, krádeže, živelnej pohromy či vandalizmu. Pri staršom vozidle tým nielen ochránite svoj majetok v prípade nehody, ale môžete tým aj zvýšiť hodnotu vozidla.

V prípade havarijného poistenia KASKO v ČSOB máte možnosť výberu spoluúčastí - FIX 50 €, FIX 100 € alebo 5%, v minimálnej sume 150 €.

CTA: Pozrite sa, čo ponúka havarijné poistenie KASKO od ČSOB

  1. Platné doklady k vozidlu

Osvedčenie o evidencii vozidla, tzv. „malý techničák“, je povinný nosiť so sebou každý užívateľ vozidla. Potvrdzuje, kto je oprávneným vlastníkom vozidla a zobrazuje základné údaje o aute. Jeho druhú, papierovú časť – takzvaný „veľký techničák“ alebo Osvedčenie o evidencii vodiči nemusia nosiť so sebou. Ideálne by sa nemalo nachádzať v automobile. Platnosť preukazu („malého techničáku“) vydanom po roku 2010 je 10 rokov. V prípade, že vozidlo vlastníte dlhšie, je potrebné skontrolovať si, či je ešte stále platný – a v prípade, že nie, je potrebné požiadať o nový na pobočkách Dopravného inšpektorátu alebo elektronicky.

Viac o poistení KASKO ideálnom aj pre staršie vozidlá nájdete na www.csob.sk.

image
ČSOB
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 22:10