StoryEditor

Energetický trh otvára dvere pre nové subjekty. Kto z toho môže profitovať?

07.11.2023, 00:00

Od októbra 2023 sa na trhu môžu efektívne pohybovať úplne nové subjekty ako napríklad agregátori a energetické spoločenstvá.

Zmeny na trhu sú kulmináciou viacročného úsilia spojeného s implementáciou takzvaného „zimného balíčka“ Európskej únie. Aby mohli subjekty na trhu afektívne pôsobiť, bolo nutné vykonať viacero čiastkových krokov. Medzi spomínané kroky patrí napríklad aj nový zákon o energetike, nedávne prijatie nových pravidiel trhu a spustenie centrálnej platformy pre výmenu energetických dát.

Viacero subjektov sa už stihlo prispôsobiť na nové podmienky na trhu a využilo možnosť zdieľať elektrinu. Čo nás ešte čaká?

O tom, čo všetko sa s príchodom agregácie a akumulácie na slovenský trh zmení a aké príležitosti to prinesie sme sa rozprávali s odborníkom na energetiku Tomášom Rajčanom. Ten pôsobí ako riaditeľ úseku energetiky a priemyslu v spoločnosti IPESOFT.

V rozhovore sa dozviete:

  • Čo bolo príčinou zmien na energetickom trhu?
  • Ako ekonomicky zaujímavé sú podporné služby, flexibilita a regulácia odchýlky a protiodchýlky?
  • Prečo ich vôbec trh potrebuje?
  • Pre koho by mohlo byť zaujímavé stať sa súčasťou agregátora?
  • Akú úlohu v celom procese zohrávajú obnoviteľné zdroje a decentralizácia energetiky?

Ako sa zmení energetický trh s príchodom agregátorov? Kde všade sú pre nich príležitosti?

Za posledné roky sa podmienky na slovenskom energetickom trhu výrazne zmenili. Prvou kľúčovou udalosťou bola energetická kríza. Cena energií vyletela hore a stali sa nedostatkovou komoditou. Priemyselné podniky, ale aj verejnosť, sa začali o danú tému aktívne zaujímať a začali hľadať spôsoby, ako buď minimalizovať svoje náklady na energie, alebo dokonca využiť situáciu na trhu a získať z nej ekonomické benefity.

Druhým dôležitým katalyzátorom pre vývoj trhu bola dlhodobá snaha Európskej únie implementovať do energetického mixu čo najviac obnoviteľných zdrojov a podporovať decentralizovanú energetiku. Takzvaný „zimný energetický balíček“ sa postupne implementuje aj do našich podmienok a legislatívy, čo vytvorilo napríklad aj podmienky pre vznik agregátorov.

Je dôležité povedať, ako veľmi sa spomínané 2 faktory navzájom dopĺňajú a prečo vytvárajú výborné podmienky pre agregátorov, ale aj pre súčasné subjekty na energetickom trhu. Ja vidím významný ekonomický potenciál a príležitosti pre obe skupiny, najmä pokiaľ ide o poskytovanie podporných služieb, reguláciu odchýlky a protiodchýlky odberového diagramu a ponuku flexibility na dennom a vnútrodennom trhu.

Donedávna podporné služby, flexibilitu a prácu s odchýlkou využívali najmä energetické podniky, alebo veľký energeticky náročný priemysel. Zjednodušene povedané, išlo o podniky, pre ktoré bola energetika dôležitou časťou ich businessu. Spomínané príležitosti sú totiž ekonomicky zaujímavé, ale ich efektívne využitie si vyžaduje výrobu alebo spotrebu energie v dostatočnom objeme, splnenie legislatívnych a technických podmienok, kvalifikovaný energetický personál, dlhodobú stratégiu, kvalitný softvér a množstvo iných vecí. Nie všetky priemyselné subjekty spĺňali dané požiadavky. To sa však zmení s príchodom agregátorov. Splnenie podmienok bude zabezpečovať iba agregátor a pre jednotlivé subjekty, ktoré ho tvoria, bude omnoho jednoduchšie vstúpiť na trh.

Čo si má čitateľ predstaviť pod týmito pojmami (podporné služby, flexibilita a regulácia odchýlky a protiodchýlky)?

Bez veľkého zachádzania do technických detailov, všetky spomínané služby pomáhajú sústave zabezpečiť rovnováhu medzi dopytom a ponukou na trhu s elektrinou. Aby bola dodávka elektriny pre každého stabilná a bezpečná, je nutné, aby v každom momente bola spotreba elektriny rovnaká, ako jej výroba. Udržiava sa tak v prenosovej sústave frekvencia 50 Hz. Ak by sa rovnováha narušila a frekvencia zmenila, mohlo by dôjsť k výpadku elektriny, poškodeniu zapojených zariadení alebo ich nefunkčnosti. Domácnosti platia za elektrinu fixnú cenu a spotrebúvajú ju podľa potreby, preto si veľká časť verejnosti ani neuvedomuje, ako elektrina funguje. Pri veľkých odberateľoch alebo výrobcoch však trh môže vyzerať inak. Tí musia napríklad hlásiť dopredu, koľko energie v daný deň spotrebujú.

Výroba a spotreba elektriny zároveň počas dňa výrazne kolíšu. To reflektuje aj cena. Ak je výroba vysoká (napríklad vďaka fotovoltaike v obedných hodinách) a spotreba nízka, cena na vnútrodennom (spotovom) trhu klesá. Keď to je naopak, cena rastie. Preto môžeme z médií súbežne počúvať správy o tom, ako je cena elektriny na trhu rekordne vysoká a zároveň, že cena elektriny klesla do negatívnych čísel pod nulu.

image

Hodinová cena elektriny na trhu 3.9.2023 

OKTE.sk

Za stabilitu prenosovej sústavy u nás zodpovedá SEPS, ktorá aktívne koordinuje subjekty na trhu tak, aby prenosová sústava mohla efektívne fungovať. Robí to prostredníctvom regulácií a finančnej motivácie subjektov. Podporné služby, flexibilita a regulácia odchýlky a protiodchýlky sú práve niektoré z nástrojov finančnej motivácie. S novými podmienkami na trhu bude môcť vzniknúť agregátor, ktorý spojí viacero (aj menších) zdrojov do jedného celku a bude môcť ako celok vstúpiť na trh a využiť niektorý z nástrojov. Každý nástroj funguje trochu inak a má špecifické podmienky, ale všetky slúžia na udržanie rovnováhy v prenosovej sústave a zabezpečenie stabilnej a bezpečnej dodávky elektriny. Ak bude čitateľ chcieť vedieť viac technických detailov a aké sú rozdiely, SEPS to má na webe celkom pekne rozpísané.

Čo presne to znamená, že agregátor bude môcť spojiť aj menšie zdroje?

Na využitie spomínaných nástrojov sa viažu podmienky, napríklad aj výkonnostné. Cieľom je zabezpečiť efektivitu procesu. Pre podporné služby to je napríklad minimálny výkon 1MW. Priemyselné podniky a iné subjekty, ktoré mali menšie výrobné zdroje (fotovoltaická elektráreň, kogeneračná jednotka, bioplynová stanica, batériové úložisko,...) sa nemohli jednoducho zapojiť. Agregátor od októbra musí síce rovnako spĺňať danú výkonnostnú podmienku (1MW), môže ale výkon zabezpečiť tak, že spojí množstvo rôznych menších zdrojov v rôznych oblastiach na Slovensku. Napríklad môže spojiť malú fotovoltaickú elektráreň na západe Slovenka s kogeneračnými jednotkami v priemyselnom parku na východe a batériovými úložiskami na strednom Slovensku. Ak všetky dané zdroje spolu spĺňajú výkonnostné limity a môžu v danom momente dodať elektrinu do sústavy, agregátor ich spojí a môže vstúpiť na trh. Rovnako to funguje aj so spojením zariadení na strane spotreby energie. Tie sa zase môžu zapnúť, keď je elektriny prebytok. V takom prípade agregátor a jeho členovia zarábajú na tom, že krátkodobo zvýšia svoju spotrebu.

Pre koho by mohlo byť zaujímavé stať sa súčasťou agregátora?

Pre veľké množstvo subjektov. Cieľovou skupinou sú napríklad:

  • väčší odberatelia elektriny (napríklad pece, mraziarenské boxy, priemysel),
  • subjekty, ktoré majú alebo plánujú inštaláciu fotovoltaiky alebo batériových úložísk,
  • subjekty, ktoré majú alebo plánujú inštaláciu záložných zdrojov (napr. dieselgenerátor)
  • subjekty s vlastnou výroby elektriny alebo tepla (napr. kogeneračné jednotky, bioplynové stanice,...)

Momentálne je trendom v priemysle zabezpečiť si vlastnú výrobu elektriny a tepla a zabezpečiť si tak istú mieru nezávislosti a sebestačnosti.

Je to ekonomicky zaujímavé?

Ak bude mať daný agregáror efektívne nastavenú stratégiu, kvalitných energetických manažérov a obchodníkov, kvalitné nástroje ako napríklad vhodný softvér, tak áno. Môže to byť extrémne ekonomicky zaujímavé. Ak je stratégia dobre nastavená, videl som pri súčasných cenách miliónové investície s návratnosťou do troch rokov. Ak už subjekt má technológiu na výrobu elektriny alebo jej spotrebu, ktorú používa primárne na iný účel, vie to byť finančne veľmi dobre výnosné aj bez väčších investícií.

Je však nutné povedať, že my dlhodobo spolupracujeme s kľúčovými hráčmi, ktorí sa na danom trhu pohybujú a vidíme, že to nie je úplne jednoduchá úloha. Práve preto sa mnoho subjektov rozhodlo nepôsobiť na trhu s flexibilitou a podpornými službami, aj keď technicky spĺňali podmienky pred vznikom agregátorov. Je nutné pracovať s obrovským objemom dát, efektívne ich vyhodnocovať, mať vhodné nástroje a ľudí, ktorí vedia, čo robia a postupovať strategicky. S týmto sa budú musieť vysporiadať aj novovzniknutí agregátori, ak budú chcieť zarábať naplno na podmienkach na trhu.  

Čo presne myslíte pod pojmom spolupracujeme?

IPESOFT je primárne dodávateľom IT riešení, ktoré celý proces zastrešujú. Či už technicky alebo v podobe zberu a spracovania údajov pre podporu rozhodovania energetických manažérov a obchodníkov. Cieľom je, čo najviac procesov automatizovať, zabezpečiť, že všetko je v súlade s technickými podmienkami, uľahčiť zákazníkom prácu a umožniť im využiť príležitosti na trhu na plno.  Napríklad ak sa im nepodarí uspieť v denne aukcií na podporné služby, automaticky sa systém prepne na možnosti spojené s protiodchýlkou.

Konkrétne ide napríklad o systémy na:

  • Riadenie aktivácie flexibility v reálnom čase
  • Automatizované obchodné rozhrania na predaj flexibility na krátkodobých  trhoch
  • Automatizovaná registrácia flexibility v EDC OKTE
  • Prevádzka riešenia u zákazníka alebo agregátora

Okrem toho pomáhame zákazníkom s prípravou na certifikáciu pre podporné služby a zdieľame expertízu napríklad pri štúdiách uskutočniteľnosti.

Všetky spomínané aktivity pomáhajú efektívnejšie využívať príležitosti na trhu s flexibilitou a maximalizovať profit. Či už ide o subjekt, ktorý na trhu operuje sám, alebo ide o agregátora, ktorý spája viacero subjektov.

Ako sa bude trh podľa Vás vyvíjať do budúcna? Bude na ňom dosť miesta pre tradičné energetické subjekty aj agregátorov?

Ja si myslím, že určite bude dosť priestoru pre oboch. Ide o široké spektrum príležitostí. Ich ekonomická výnosnosť sa ale bude v čase meniť a bude dôležité situáciu sledovať a analyzovať. Je možné, že niektoré služby dosiahnu kapacitu, ktorú slovenská prenosová sústava potrebuje. To sa ale aspoň čiastočne z dlhodobého hľadiska vyrieši, keď sa Slovensko pripojí k európskym platformám ako sú napríklad MARI a PICASSO.

Vo všeobecnosti je vidieť úplne jasný trend. Dopyt po rôznych formách flexibility rastie rýchlo a so zmenami, ktoré na energetický trh prichádzajú bude aj naďalej rásť. Najmä s rastúcim podielom obnoviteľných zdrojov.  

Akú úlohu v celom procese zohrávajú obnoviteľné zdroje?

Obnoviteľné zdroje ako vietor a slnko sú zo svojej podstaty volatilné a ťažko predikovatelné. Keď je pekné počasie a fotovoltaika vyrába veľa elektriny, potrebujeme flexibilitu na strane spotreby, aby elektrinu zo sústavy zobrala. Keď je škaredé počasie a fotovoltaika nevyrába, tak naopak. Čím viac ich v sústave bude pripojených, tým väčšie príležitosti budú aj pre agregátorov a poskytovateľov flexibility. Vidíme, že pri implementácii obnoviteľných zdrojov sme stále iba na začiatku. To ukazuje aj potenciál flexibility do budúcna.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 11:13