StoryEditor

Ako sa efektívne baliť pri sťahovaní: tipy a triky od profíkov!

16.11.2023, 00:00

Stres, chaos a nekonečné prenášanie vecí. Toto sú tri najčastejšie slová, ktoré sa mnohým ľuďom spájajú so sťahovaním. Nepodliehajte však hneď panike, ak svoje veci zbalíte skutočne efektívne, ušetríte si množstvo času aj námahy. Pripravili sme pre vás tipy a triky využiteľné ako pri sťahovaní bytu, tak aj v prípade, že vás čaká sťahovanie kancelárií.

Vôbec nepreháňame, ak uvedieme, že pri sťahovaní je dôsledná príprava minimálne polovicou úspechu. Toto zlaté pravidlo pritom platí bez ohľadu na to, či ide o sťahovanie bytov, kancelárií alebo akýchkoľvek iných priestorov. Hoci sťahovacie služby majú nepopierateľné výhody, stále sa nájde dosť ľudí, ktorí sa rozhodnú presťahovať svojpomocne, prípadne si aspoň čas vecí chcú presťahovať sami a zvyšok nechajú na profesionálov. Nech už si ku sťahovaniu zvolíte ktorýkoľvek prístup, naše tipy a triky na efektívne balenie vám celý proces výrazne uľahčia. 

Základom je správna výbava na sťahovanie

Z vlastných skúseností odporúčame začať s prípravou dostatočne včas, ideálne 3-4 týždne pred samotným sťahovaním. Ak sa rozhodnete využiť profesionálne sťahovanie, máte väčšiu šancu, že sa vám ujde ten najvhodnejší termín. V prípade, že sa sťahujete svojpomocne, tak budete mať dosť času pozháňať si potrebnú výbavu.

V tomto smere nenechávajte nič na náhodu. Nákupný zoznam na sťahovanie by mal obsahovať lepiacu pásku, krabice na sťahovanie rôznych veľkostí, štítky, fixky, nožnice, sťahovacie pásky, bublinkové fólie a vrecia na odpad. Zo všetkého najdôležitejšie sú ale krabice na sťahovanie, ktoré odporúčame kúpiť nové, pretože iba tak sa budete môcť spoľahnúť na ich nosnosťcelkový stav. Presťahujete sa s nimi rýchlejšie, bezpečnejšie a sú teda lepšou voľbou ako rôzne improvizované riešenia.

Pri sťahovaní pomôže aj cestovný kufor

Sťahovanie bytu s menšou rozlohou vám pokojne môže zabrať aj viac ako 2 či 3 dni, v závislosti od toho, koľko máte vecí. Navyše, nebudete asi hneď po nasťahovaní vybaľovať všetky krabice. To najnutnejšie si preto zabaľte do obyčajného cestovného kufra, z ktorého si veci budete brať podľa potreby. Patrí sem napríklad pyžamo, zubná kefka, kozmetika či pár vecí na prezlečenie. Skrátka, všetko čo nechce zdĺhavo hľadať v krabiciach.

image
Plusim

Označením si ušetríte množstvo času

Fixku a štítky sme do nákupného zoznamu na sťahovanie nezaradili náhodou. Slúžia totiž na označovanie vriec a krabíc, pričom ideálne je ešte pred balením spraviť si v označovaní systém. Nestačí iba pomenovať, čo sa skrýva v krabici, odporúčame tiež doplniť miestnosť, kam prenášané veci budú patriť a ak vám so sťahovaním pomáha aj niekto ďalší, tak pridať aj označenie, kam krabicu umiestniť.

Tieto predmety baľte určite zvlášť

Každý z nás má doma niečo, čo je citlivé na prepravu. Práve tieto predmety by ste mali baliť zvlášť a dôsledne ich chrániť napríklad bublinkovou fóliou. Samostatne by určite mali byť zabalené veci, ako je elektronika, kuchynské spotrebiče a tiež sklo, prípadne čokoľvek ďalšie, čo je ľahko rozbitné. Väčšie kusy nábytku je vždy lepšie sťahovať po menších častiach, pretože si tak nielenže uľahčíte prácu, ale pri preprave nezaberie nábytok toľko miesta.

Správne roztriedenie vám uľahčí vybaľovanie

Po premiestnení všetkých vecí, keď už budete mať všetkého akurát tak dosť, na vás čakajú nové priestory kompletne zapratané krabicami. Oplatí sa preto vymyslieť triediaci systém, aby ste krabice na nové miesto neukladali náhodne, ale podľa určitej logiky. Skúste si krabice označovať farebnými značkami, podľa ktorých bude jasné, kam v novom byte budú veci z nej patriť. Ušetríte si tak čas pri vybaľovaní a eliminujete potrebu opätovného prenášania.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
03. máj 2024 11:19