StoryEditor

Prežite magické Vianoce v srdci Prahy

24.11.2023, 00:00

Navštívte zimnú Prahu a zažite neopakovateľnú vianočnú atmosféru. Úzke uličky osvetlené mäkkým svetlom pouličných lámp vás privedú nielen na rozžiarené námestia voňajúce vareným vínom, vanilkou a škoricou, ale aj do časov, kedy ste verili na rozprávky a kedy cinkanie rolničiek ohlasovalo príchod zázrakov a splnených snov. Prežite nezabudnuteľný adventný čas v Prahe – meste, kde sa prelína moderná súčasnosť s tisícročnou históriou.

Z hĺbky tejto minulosti k nám prichádzajú všetci tí, ktorí sa zimnou Prahou tiež nechávali okúzliť. Patril k nim aj nemecký matematik a astronóm Johannes Kepler. Uprostred zimy v roku 1610 by sme ho zastihli na Karlovom moste, ako s hlavou obrátenou k nebu dojato sleduje vírenie snehových vločiek. Niekoľko mu ich pristálo na kabáte a Johannes sa na ne pozorne zadíval – tak vraj vznikla jeho pôvabná knižočka O šesťuholníkovej snehovej vločke. Aj vy sa môžete nechať okúzliť zimnou Prahou. Vydajte sa jej ulicami napríklad práve v Keplerových stopách. Možno sa aj vám nejaké vločky vianočnej nálady zachytia na kabáte.

image
Prague City Tourism

Z Karlovho mostu viedli kroky geniálneho matematika nepochybne do Starého Mesta, kam ho môžete nasledovať aj vy. Prejdete majestátnym oblúkom Staromestskej mostnej veže, jednej z najkrajších gotických stavieb na svete. Takmer päťdesiat metrov vysoká veža je celoročne prístupná a ponúka neopakovateľný výhľad na historické centrum. Pozorné oko nájde na jej fasáde päť kamenných rybárikov, lebo rybárik bol osobným znakom kráľa Václava IV., za ktorého vlády bola veža dokončená. Hovorí sa, že všetkých päť ich naraz uvidí len spravodlivý človek – čo je však drobný chyták. Jeden rybárik je totiž na opačnej strane veže ako štyria zostávajúci, a uvidieť ich naraz teda nie je možné.

image
Prague City Tourism

Cez Křížovnické námestie sa vydajte do Karlovej ulice, tu sa vám Keplerov široký chrbát zrejme na chvíľu stratí v prejazde domu č. 4, ktorý so svojou rodinou obýval. Nad vchodom dnes zbadáte bronzovú pamätnú dosku s reliéfnym portrétom, ktorá jeho pobyt pripomína. Ak vojdete prejazdom domu na maličké nádvorie, uvidíte fontánu s prstencovou sférou a latinsky napísaným Keplerovým výrokom: UBI MATERIA IBI GEOMETRIA – kde je hmota, je aj poriadok (doslova geometria). Na úrovni Keplerovho domu už tiež narazíte na prvé terasy reštaurácií s vareným vínom voňajúcim vanilkou a škoricou.

Oproti Keplerovmu príbytku sa týči mohutný komplex niekdajšieho jezuitského kolégia Klementinum. Jeho dominantou je Astronomická veža, kde od r. 1775 prebiehali každodenné meteorologické merania – najstaršie doložené súvislé merania v strednej Európe. Dnes je tu astronomická expozícia; súčasťou prehliadkovej trasy je aj jezuitská knižnica, jedna z najkrajších barokových knižníc sveta. Môžete vystúpiť až na ochodzu veže; Prahu v zimnom kabáte budete odtiaľto mať ako na dlani.

image
Prague City Tourism

Kepler však medzitým vyšiel z domu a mieri cez Staromestské námestie do Týnskeho chrámu k hrobu svojho priateľa, astronóma Tycha Brahe. Ponechajte ho tu jeho spomienkam a ponorte sa do kúzelnej atmosféry trhov pri Staromestskej radnici, ktoré sa dlhodobo radia medzi najkrajšie európske vianočné trhy. Lokálni výrobcovia tu ponúkajú napríklad vianočné dekorácie, perníky, sviečky, hračky alebo betlehemy. Všade voňajú pečené gaštany, varené víno a punč.

image
Prague City Tourism

A keď sa tomu celému hemženiu budete chcieť na chvíľu vzdialiť, vystúpte na ochodzu veže Staromestskej radnice, odkiaľ môžete pozorovať okúzľujúcu krásu Staromestského námestia z vtáčej perspektívy. V prízemí radnice potom určite navštívte unikátne gotické priestory s citlivo zakomponovaným informačným centrom a predajňou pražských kultivovaných suvenírov. Tie pochádzajú z dielní nádejných pražských tvorcov a vyznačujú sa osobitým umeleckým spracovaním, originálnym dizajnom a špičkovým vyhotovením. Odneste si aj Vy kúsok bohémskej Prahy so sebou domov alebo darujte svojim blízkym originálny vianočný darček.

image
Prague City Tourism

Johannes Kepler už ale medzitým vyšiel z chrámu, jeho biele okružie vám blyskne do očí v samotnom rohu námestia. Vykročte za ním Celetnou ulicou k Prašnej bráne. Práve tu, na pomedzí Starého a Nového Mesta sa vám zamyslený astronóm zrejme navždy stratí z očí. Obe Mesta oddeľuje ulica Na Příkopě a obe oddeľuje aj priekopa času, ktorú nemôže prekročiť ani tento geniálny astrológ – tajomné postavy minulosti môžete občas zahliadnuť len v tmavých staromestských uličkách. Vy ale vystúpte na ochodzu Prašnej brány a prezrite si Nové Mesto so žiariacimi obchodnými centrami a nákupnými bulvármi.

image
Prague City Tourism

V blízkosti Prašnej brány môžete nasadnúť do vyzdobenej historickej električky č. 42, ktorá vás podobne ako slávny Polárny expres odvezie za ďalším vianočným dobrodružstvom. Električka prepája hlavné mestské pamiatky formou okružnej jazdy a zastavuje na všetkých zastávkach na trase s možnosťou opakovaného výstupu a nástupu.

image
Prague City Tourism

Užite si atmosféru vianočnej Prahy bez starostí s našou novou turistickou kartou Prague Visitor Pass. S kartou môžete navštíviť unikátne historické pamiatky, múzeá, galérie, využiť komentované prehliadky mestom alebo práve jazdu historickou električkou. S Prague Visitor Pass sa počas Vášho pobytu nebudete musieť starať takmer o nič.

Inšpiráciu, čo v Prahe vidieť, zažiť a objaviť, a praktické tipy nájdete na vprazejakodoma.cz.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 05:49