StoryEditor

V týchto krajinách utrácajú počas Vianoc najväčšie sumy. Ako sú na tom Slováci?

04.12.2023, 00:00

Hoci sa radosť z Vianoc môže odzrkadliť v zábleskoch svetielok, radostných pohľadoch detí pri rozbaľovaní darčekov a v teple zrekonštruovaného domova, ekonomický rozmer tohto obdobia vplýva rôzne na peňaženky domácností v rôznych krajinách. Ako sú na tom Slováci v porovnaní s inými štátmi?

Vianočné výdavky v globálnych štatistikách

Výsledky štúdie WorldRemit Cost of Christmas z roku 2022 poukazujú na to, že vianočné výdavky rodín minulý rok výrazne prevyšovali ich bežné mesačné príjmy. Štúdia odhaduje, že v priemere vynaložili až 156 % toho, čo bežne zarobia za mesiac.

Zaujímavé je pozrieť sa bližšie na to, ktoré krajiny na sviatočné obdobie zvyknú minúť najviac. Podľa štatistík sú na čele rebríčka výdavkov domácnosti:

  • Kanada, kde minú v priemere v prepočte asi 1717 €, z toho na darčeky 893 €,
  • Nemecko s výdavkami cca 1653 €,
  • Austrália zaujíma tretie miesto s cca 1188 €, z toho na darčeky 495 €,
  • USA, kde na Vianoce minú približne 1205 €, z toho na darčeky 780 €
  • Francúzsko, kde na Vianoce minú približne 1142 €, z toho na darčeky 708 €.

Z vybraných európskych krajín malo najnižšie výdavky:

  •  Španielsko, kde ľudia minú v priemere v prepočte asi 742 €, z toho na darčeky 330

Z pohľadu priemerne zarábajúceho Slováka sa môžu tieto sumy zdať veľmi vysoké, dosahujú totiž hodnoty väčšej investície do zlepšenia nehnuteľnosti, napr. do nových vchodových dverí od kvalitného výrobcu Hörmann, ktoré môžete tento advent vyhrať aj vy.

image
Unsplash

Naozaj, podľa výskumu bankovej skupiny ING je v celej Európe jeden z desiatich ľudí nútený požičiavať si alebo splácať dlhy na kreditných kartách, aby pokryl výdavky spojené so sviatkami. Navyše podľa tohto výskumu sa pri darčekoch ľudia netrafia až v 15% prípadov, takže si treba dávať pozor najmä pri veciach, kde vkus hrá veľkú rolu ako napr. parfémy, oblečenie či kozmetika. Je zarážajúce, že práve tieto kategórie patria medzi veľmi populárne.

Napriek týmto výzvam však 40 % ľudí vysvetľuje, že Vianoce sú špeciálnym obdobím, počas ktorého si dovolia míňať bez obáv a starostí.

Ako míňajú na Vianoce Slováci v porovnaní so svetom?

Podľa dát výskumnej agentúry IPSOS pre UniCredit Bank z roku 2022 plánovali Slováci na darčeky na Vianoce najčastejšie (27% respondentov) minúť 101 až 200 eur. Aby sme toto číslo mohli porovnať s predošlými štatistika, treba zobrať do úvahy, že tie hovorili o výdavkoch celej domácnosti, čiže čísla pre Slovensko by sme mohli pre účely porovnania vynásobiť povedzme 1,5 až 2-násobne.

Táto suma od predošlého roku klesla, kedy väčšina, až 36% respondentov, chcela minúť 201 - 300 eur. Ľudia v strednom veku (45 - 53 rokov) majú väčšiu tendenciu míňať viac a ľudia v mladšom veku (18 - 26) míňajú najmenej.

image
Unsplash

Vianočné výdavky nielen na darčeky

Vianočné výdavky sa však nesústreďujú len na tradičné darčeky pod stromčekom a bohaté sviatočné stoly. Po vianočnom zhone za darčekmi, keď už je všetko nakúpené, vyzdobené, napečené, upratané a rozdané prichádza čas, kedy si ľudia môžu vydýchnuť. Je to ideálny čas na rozmýšľanie o väčších investíciách a zlepšeniach domova, ktoré sa počas hektickej jesene často odkladajú.

Domov sa v tomto období stáva centrom všetkého diania a viac si uvedomujeme aj dôležitosť kvalitných dverí. Vchodové dvere sú totiž vizitkou každého domu a bytu. Sú prvým dotykom s našou domácnosťou, ktorý zažívame niekoľkokrát denne. Preto by ich výber mal byť premyslený nielen z hľadiska dizajnu, ale i funkčnosti.

Vchodové dvere do domu alebo do bytu od spoločnosti Hörmann predstavujú jednu z múdrych investícií, ktoré zlepšujú životný štandard a zároveň zvyšujú hodnotu nehnuteľnosti.  Hörmann totiž ponúka odolné, funkčné a zároveň štýlové dvere do bytu aj domu, ktoré sú známkou prvotriednej kvality.

TIP: Zapojte sa počas adventu 2023 do súťaže od Hörmann, v ktorej môžete vyhrať vchodové dvere do vašej domácnosti. Viac o súťaži sa dozviete na www.dverenavianoce.sk.

Zdroje:

https://www.zippia.com/advice/christmas-spending-statistics/

https://www.statista.com/statistics/1063481/christmas-spending-in-european-countries/

https://www.worldremit.com/en/cost-of-christmas

https://www.ing.com/Newsroom/News/The-truth-about-unwanted-Christmas-gifts.htm

https://www.aktuality.sk/clanok/h1ci3qb/jezisko-bude-chudobnejsi-prieskum-ukazal-kolko-minu-slovaci-na-darceky/

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 15:00